Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Друштво / Бонтон

БОНТОН У НАШЕМ ЖИВОТУ

Бонтон је реч коју људи углавном користе да oзначе оно што ОНИ МИСЛЕ да је друштвено не/прихватљиво. Нпр изјаве као: "Младић је требало да испрати девојку до куће", или "Непристојно је први пут доћи у кућу празних руку", или "Плаћање у кафани треба да ради онај ко је позвао друштво", и сличне, пример су индивидуалног схватања бонтона. Чест проблем је што људи имају различито схватање или недовољно познавање бонтона.

Шта је бонтон?

Бонтон је назив за друштвено широко прихваћена правила коректног понашања. Има оних који бонтон називају "правилима лепог понашања", зато што придржавање правила бонтона доприноси лепом и естетски профињеном изгледу и понашању

 

 

 

Суштина бонтона

Бонтон је начињен са намером да олакша заједнички живот људи у цивилизованом друштву. Осим ове намене, бонтон је током историје људског друштва служио да одвоји привилеговану класу богатих од њихових сиромашних слугу или радника. Правила бонтона у модерном друштву значајно се разликују од правила бонтона у ранијим временима. Ипак, суштина бонтона остаје иста - људи имају лакши и лепши живот ако њихова средина прихвата правила бонтона и понаша се по њима.

 

 

 

Основни принципи на којима је заснован бонтон

  1. Као што смо рекли раније, бонтон није смишљен да отежа већ да олакша живот људи у свакодневном животу. Ни једно правило бонтона не постоји да би Вама омогућило да се шепурите у друштву и тиме доказујете својим друговима и пријатељима да више "вредите" од њих.
  2. Правила бонтона дају примат годинама особе а ако су особе сличног годишта онда примат дају женском полу. На пример знатно млађа женска особа дужна је да прва поздрави старијег господина кога познаје, иако је у принципу мушкарац дужан да први поздрави женску особу коју познаје. Примат годинама и полу учињен је у бонтону са јасном намером да се олакша живот људи у цивилизованој заједници.
  3. Правила бонтона су тако подешена да мушкарац пружа заштиту и сигурност женској особи или детету у његовом друштву. На пример у кретању улицом женска особа у друштву мушкарца треба да се налази даље од коловоза.
  4. Бонтон спречава мале и велике непријатности којима би сте били изложени у свакодневном животу међу особама које не умеју да се пристојно опходе. На пример љубљење туђе деце с којим нисте у блиским рођачким везама је непристојност; ово правило бонтона има и своју хигијенску и своју емотивну заснованост, јер велики број родитеља и деце осећа непријатност када страна особа а посебно особа у позним годинама љуби њихову децу.
  5. Бонтон поштује лична осећања људи. На пример великом неучтивошћу сматра се навођење интимних детаља о другим људима; пристојна особа је дубоко свесна како би се она осећала да чује друге како препричавају делове њеног приватног живота које сматра поверљивим.
  6. Бонтон својим правилима подржава хигијену. На пример ако сте дошли у посету код пријатеља обавезно је скидање обуће ако улазите у дечију или спаваћу собу.
  7. Правила бонтона захтевају уредност у изгледу особе.
  8. Бонтон захтева да у одевању и изгледу не одскачете много од пристојног одевања за конкретно доба године, дана и средине у којој се тренутно налазите. Правила пристојног одевања су вероватно једна од најтежих за разумевање али истовремено и најфлексибилнија, па еластичном применом ових правила бонтона више него другим правилима очигледно приказујете свој специфични стил.

 

 

Зашто на нашим улицама ретко можете видети пристојно опхођење

Одговор на ово питање свакако је тежак, али по мом мишљењу најодговорнији за ово стање јесу државна телевизија и министарство образовања. У америчким филмовима можете свакодневно видети сцене највећег примитивизма и насиља којима вероватно ова нација пропагира свој поглед на свет.

Деца проводе у школи врло велики део свог дана, па је правилно васпитање деце основни механизам васпитања нације. Као што знамо, ни у једној школи у Србији деца не уче правила пристојног понашања. Даљи коментар овој теми свакако није потребан.

 

 

 

Да ли је потребно бити богат да би сте били "по бонтону"?

Чак иако се одевате на најскупљим местима у граду на тим местима не можете купити - пристојност и стил. На скупим местима купујете једноставно скупу одећу. Међутим, скупа одећа не значи да ћете бити пристојног изгледа када ту скупу одећу обучете!

Такође, да би сте били пристојни неопходно је да имате минимум животних услова у којима можете да одржавате на пример личну хигијену.

Према томе, одговор на постављено питање је: ипак не морате бити (много) богати да би сте били пристојни.

 

 

 

Шта још омета бонтон

Човек чија лична ситуација је несређена, хаотична, са лошом перспективом и несрећан, а који живи у средини исто тако незадовољних људи као и он (случај многих средина и земаља) нема ни интереса ни могућности да примењује правила бонтона у таквој средини. Стабилна друштвена средина је добар полазни основ за развој бонтона.

 

 

Где се учи бонтон?

Бонтон није привилегија страних земаља. Бонтон није ни власништво привилегованих појединаца нити богаташа. Бонтон је једноставно ваш ако Ви то желите.

Учење бонтона почиње у родитељској кући. Ако желите да се упознате са бонтоном обиђите оближње књижаре - после мало труда наћи ћете неки од наслова који се баве овом темом. Награда за ваш уложени труд биће задовољство које ћете осетити у примени бонтона и даривању других људи нечим корисним и племенитим, баш као што би сте волели да то други људи чине и вама.

 01.8.1999.