Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Природа / Ботаника / распознавање биљака по листовима

За препознавање биљака уопште нема важнијег биљног органа од листа. Цветови кратко трају па их често нема, стабло је неугледно, а корен невидљив док се биљка не извади из земље. Зато су листови неизбежан и најважнији орган биљке бар кад је препознавање биљака у питању.

Ако се бавите биљкама ради сакупљања, постоји животно важан разлог да обратите пажњу на листове и њихову поделу.

Digitalis purpurea

Digitalis purpurea

Погледајте слике на левој страни. На њима сам вам приказао две биљке. Једна вас лечи а друга вас убија.  Коју би сте ви узели?

Да ли су те две биљке сличне? Рекло би се да јесу. Дакле од вашег знања да опишете зависи могућност да их разликујете, а од разликовања биљака зависи чак и ваш живот. 

Тако долазимо до суштине овог чланка: потребно је научити терминологију везану за листове биљака. Како се дакле листови описују?

Текст који је пред вама представља једно моје виђење и приступ овој теми које сумира постојеће термине у овој области са неким мањим изменама. Не верујем да игде на Интернету имате практичније изложен систем за лисну номенклатуру, упркос томе да сам преузео постојеће термине и да нисам измислио нове. Аутоматика у препознавању и класификовању долази пре било каквог другог "мудријашког" знања о живом свету. Уосталом, како да говорите о нечему што и не разликујете?

Ботаника има своје термине

Лист прстасто режњевитlist prstastoSlozenПрстасто сложен листПостоји неколико општих ботаничких термина који нису баш у потпуности оно што лаички мислите да јесу. Неки од њих имају једно а неки више могућих алтернативних значења. Да погледамо (објекат је овде - лист):

 • режњевит: изражена подела објекта на просторно раздвојене секције
 • пераст:
      значење 1 - објекат просечен до дршке (више-мање); 
      значење 2 - објекат подужно издељен на секције;
      значење 3 - обостран размештај објеката у односу на дршку;
      значење 4 - ивица објекта засечена под оштрим углом.
 • прстаст:
      значење 1 - објекат је централно симетричан;
      значење 2 - објекати излазе из исте тачке;
      значење 3 - ивица објекта је засечена лучно према унутрашњости објекта.

Можда изгледа компликовано али кад прочитате пажљиво биће јасније. На слици  десно имате пример горњих термина: прстасто режњевит лист. Ту је јасно да лист има седам секција које потичу из исте тачке. 

На слици лево имате групу листова за које се каже да су прстасто сложени. Дакле не само да лист може бити прстастог облика, већ може бити комбинација листова која се одликује том особином. Детаљније објашњење о свему овоме имаћете у следећем тексту.

* лист се у општем случају састоји од лисне дршке и лиске (лисне плоче).

Критеријум 1: лисна дршка у односу на грану

list slozenostUvodПрстасто сложени листови познати су вам већ из претходног параграфа. Алтернативно негде их у литератури зову розета листова, или пршљенасто сложени.

Наспрамно сложени листови су друга могућа опција.

Трећа опција су појединачни листови који се зову наизменично сложени или спирално сложени зато што су суседни такви померени на грани да не би заклањали сунчеву светлост један другоме. Тамо где су они са исте стране гране зваћете их једнострано сложени.

Оно што ћете најчешће прво уочити јесте дакле положај (основне) лисне дршке у односу на грану. Тако градите своју номенклатуру и прелазите на следећу тачку.

Критеријум 2: број (хијерархија) лисних дршки

lisneDrskeHijlist slozenostС лева удесно: парно сложени, непарно сложени, наизменично сложени.

Прост лист има једну лисну лиску и једну лисну дршку.

list slozen4Тројно сложенlist slozen4Двојно сложен

Сложен лист састоји се од више листова на једној, две (двојно сложен) или три (тројно сложен) лисних дршки.

Сложени листови могу бити: парно сложенинепарно сложенинаизменично сложени. На слици лево можете научити по чему су они различити. 

средње заграде на слици лево и у целом овом чланку означавају атрибут који може а не мора да се употреби.

list slozen4Прстасто сложени листови у групама од по три и од по два листа видљиви су на слици лево.  Прстенасто сложен у групама по два зове се алтернативно још укрштен или декусиран.

 Након што сте установили распоред основних дршки на грани и хијерархију лисних дршки, прелазите на критеријум број 3.

Критеријум 3: облик листа

Сад смо можда на најзанимљивијем делу теме - разноврсни облици листова. Око поделе листова међу ботаничарима нема апсолутне сагласности, тако да ће неко листове прогласити за ланцетасте, други за обле, трећи за елипсасте... Зашто је ово тако?

Пре свега ови људи не располажу мојим практичним методама ????, које ћу овде изложити и које ће упростити и конкретизовати метод откривања облика листова. Као друго, да вас научим да се листови наводе према старости. Дакле, ви ћете у општем случају за биљку навести два облика њеног листа: облик младог листа и облик старог листа.

Облик листа ћете навести као: [издужен] <назив облика>. На пример облици листова: издужено елипсаст, срцаст, издужено лопатичаст, итд.

Назив облика проверавате редом у табели и узимате први ред у коме се лист сложи са наведеним обликом:

1 Облици препознатљивог облика видети доле препознатљиве облике.

 

2

Облици чија лиска је различита на супротним странама лиске: на једној страни је права а на другој зашиљена. Јајаст (шири) или ланцетаст (ужи) има равну страну до лисне дршке.

Објајаст (обрнуто јајаст) или обланцетаст (обрнуто ланцетаст) ако је супротно.

3 Облици чија лиска је иста на супротним странама лиске: на обе стране је равна или је на обе стране лиске зашиљена. Елипсаст или овалан

Препознатљиви облици:

list srcastСрцаст лист list obsrcastОбсрцаст лист list kopljastКопљаст лист
list prstastoReznjevitПрстасто режњевит  perastoUsecenПерасто режњевит list iglicastИгличаст лист list linearan2Линеаран лист

list okrugliОкругао лист

list stitastШтитаст лист

 

Надам се да се питате у чему је разлика: округли листови имају спој лисне дршке и лиске на дну лиске, а штитасти листови имају спој лиске и дршке на средини лиске.

list bubrezastБубрежаст лист

 

Разни бубрежасти облици листа: сви имају полукружну лиску, а доњи део може имати разне линије.

list lopaticastЛопатичаст лист

 

Лопатичаст лист почиње уско и тек у горњем свом делу се проширује.

Дописујемо у спецификацију листа облик и прелазимо на опис ивице листа.

Критеријум 4: ивица листа

Ако је ивица равна онда кажем да је ивица целовита. Ако то није случај онда радите по мојој следећој табели:

list ivice1

Тумачење ивице листа почињемо опционом речју [бодљикав] и настављамо описом ивице листа. Опис ивице листа види се из слике на левој страни.

Примери:

 • режњевит са бодљикавим ивицама
 • неправилно зупчаст
 • фино тестераст
 • крупно тестераст
 • неправилно валовит
 • валовито назубљен

 

Критеријум 5: нерватура

Уочите да већина нерватура листа има једну или више главних, и мноштво секундарних проводника. Оно што вам не пише у књигама јесте да се прво гледа пружање главних проводника и тако одреди основна група којој лист припада, а онда се по потреби опис конкретизује помоћу секундарних проводника.

list vene

Лучни: проводници почињу на централном проводнику и лучно се савијају према врху.

Паралелни се пружају сви паралелно.

Наспрамни: главни се пружају с обе стране централног проводника (у складу са општим терминима с почетка чланка могло би се рећи и пераста нерватура. Можда би могли да уведемо и термин наизменична нерватура ако се наспрамни проводници не стичу у истим тачкама.)

Попречни има једну главну; секундарне су директно преспојене терцијерним.

Дихотомни има више главних које се при врху гранају.

Уздужни су целовито дихотомни.

Мрежасти су као попречни али су бројнији и више личе на мрежу.

Прстенасти се гранају из тачке која је ближе некој ивици.

Централни је прстенасти са тачком у центру.

 

Критеријум 6: лисна дршка, длачице, површина лиске и друго

Овде спадају посебности листа које никако не треба прескакати јер су оне некада веома битне за распознавање. Ту спадају све врсте осталих карактеристика:

 • седећи листови су они који немају лисну дршку већ израстају из рукавца.
 • средња дужина лисне дршке; дугачка лисна дршка.
 • лисне дршке полазе из стабла, гране/гранчице.
 • опсег дужине листа од-до.
 • храпавост или глаткоћа лиске
 • длачице на лицу, наличју или ободу лиске и лисне дршке
 • дебљина листа

Примери спецификације на основу слика

Од свих горњих критеријума употребићете у општем случају - све њих. Међутим, изоставићете оне карактеристике које су уобичајене. Нпр нећете навести: средња дужина лисне дршке за биљку, јер је таква уобичајена, осим ако из неких разлога желите да то нагласите, на пример када упоређујете врсте међусобно.

jasika grana

Како изгледа спецификација која се даје на основу слике: листови су прстасто сложени, округласти до елипсастих, неправилно валовите ивице. Нерватура проређена дихотомна.

kamilicaВеома ситни и вишеструко перасто урезани; на доњем делу стабљике наизменично сложени , при врху стабљике прстасто сложени.

 

И још неки листови и термини

list dubokoReznjevitРежњевит и дубоко назубљен (=перасто урезан и дубоко назубљен)list dubokoReznjevit 3/4 перасто режњевит

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  list objajastОбјајаст list jajastЈајаст list elipsastЕлипсаст

  

 

 

 

 

 

 

list elipsastЛанцетаст list oblancetastОбланцетаст list pavitТроделни непарно сложени, јајасти, ивица вишеструко тестераста

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

listNaspramnaNervНаизменично сложени обли листови са наспрамном нерватуром.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завршни испит

list poredjenjeНа приказаној слици држим у руци једну биљку, а изнад ње је једна друга; то су можда најпознатије биљке у Србији! Које су то биљке и главно питање: како би сте описали по чему се те две биљке разликују? Да вас видим, студенти биологије, да ли би знали одговор да нисте прочитали мој чланак ?

Иако овај мој систем у суштини користи сасвим познату и раширену терминологију, мислим да је новост као практичан и релативно једноставан систем који превазилази уобичајену збрку разних књига и уџбеника на ову тему.

16.2.2018

Europe, Belgrade