Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Здравље / Радијација - увод

Утицај радијације на људско здравље

- део први -

Да ли сте се икад запитали да ли телевизор утиче на ваше здравље? И колико небројени електрични уређаји у вашем домаћинству, на послу, и на другим местима интензивно енергетски зраче ваше тело?

Без обзира да ли вам је ово пало на памет или није, овај текст ће покушати да донекле осветли ову тему. Ако мислите да ова тема није важна за вас, запитајте се колико често користите или колико близу се налазите уз електричне уређаје. Онда прочитајте овај текст и закључите сами у коликој сте опасности.

Аутор текста није медицински стручњак, и сви закључци приказани у овом чланку представљају само његово лично мишљење на основу расположивих јавно доступних података.

 

Чудне нове струје у људском телу

Постоје две врсте струја које узрокује електромагнетно зрачење из кућних и других уређаја. Ове струје теку у/поврх вашег тела: површинска струја и дубинска струја.

Површинска струја односи се на електрично поље и она узрокује напон (а некада и струју) између окружења и човекове коже. Ово је слично као кад укључите ваш телевизор у струју: струја "улази" у телевизор кроз једну жицу утичнице, тече кроз телевизор где се користи за прављење лоших ствари које гледате сваког дана, и коначно враћа се у утичницу кроз другу жицу. У овом случају ви сте телевизор. Површинска струја тече када сте у јаком електричном пољу, обично преко површине ваше коже. Нека мерења показују струју од око 30 uA (микро ампера) од проводника, преко главе, ка ногама и у земљу испод 220kV енергетских каблова.

Дубинска струја настаје због промена магнетног поља и индукује се унутар тела. Ове струје се стварају и пролазе само кроз ваше тело. Овакве струје се процењују формулама јер их је тешко директно мерити.

 

Изгледа да имамо две додатне струје у нашем телу - и шта с тим?

Ове додатне струје сигурно мењају стање нашег тела. Али колико много и са којим последицама? У овом смислу размотримо прво неке од података које сам нашао на Интернету.

 

Ђаволово семе

Зрачење мобилног телефона и његов продор у мождану структуру човека

Случај први: постоје извештаји из више различитих извора да чак и врло мале индуковане струје СТАТИСТИЧКИ УВЕЋАВАЈУ БРОЈ ОБОЉЕЊА од рака груди код мушкараца. Исто важи и за рак на дојци код жена. Количина зрачења у овим експериментима је била преко десет пута мања од оне количине коју добијете на пример од енергетских трансформатора (јачина магнетног поља је била само 0.2 - 1микроT).

Случај други : код контролора ваздухопловног саобраћаја изложених микроталасима нађени су оштећени хромозоми. Када су ови људи уклоњени из зоне овог зрачења опоравак је примећен али је био врло спор. Ова количина зрачења врло је слича оној коју праве ваши мобилни телефони или микроталасна рерна.

Случај трећи: Национални институт за рак у Америци је наводно утврдио да у СЕДАМ ИНДУСТРИЈА у источном делу САД постоји десетроструко увећање тумора мозга између радника изложеним микроталасном зрачењу него што је то случај са радницима који нису били изложени.

Случај четврти: жене медицински радиолози изложене њиховој микроталасној опреми имају 50-60% већи проценат побачаја.

 

Утицај електромагнетног зрачења на људско здравље

Спектар електромагнетног зрачења протеже се од 0 херца до преко1020 херца! Занимљиво је да овај спектар не делује униформно на здравље човека, већ ово дејство зависи од учестаности и његовог интензитета. Наука је идентификовала неке од зона деловања електромагнетног спектра. Професор Џон Моулдер са Медицинског колеџа у Висконсину саставио је прегледну слику електромагнетног спектра и његовог деловања на људско здравље:

Спектар електромагнетног зрачења

Осим дејства по врсти и интензитету, ефекат електромагнетног спектра на људско здравље зависи и од начина на који се он испољава: у случају аеројона преносни медијум је ваздух, а у другим случајевима суочавамо се са дејством електромагнетног поља или зрачења.

Статичка електромагнетна поља су специфична по томе што им је учестаност мала или једнака нули.

 

 

Литература:
"Истине и заблуде о зрачењима" - Душан Јањић, Београд 2005.
http://www.csicop.org/si/9807/magnet2.html
Medical College of Wisconsin, Prof John Moulder (http://www.mcw.edu/gcrc/cop/static-fields-cancer-FAQ/toc.html)
"Air Ions and Health", ALBERT P KRUGER AND DAVID S SOBEL, Spartan Enterprises, http://www.ionizedwater.com/negions_n_health.htm
http://www.wave-guide.org/library/studies.html
http://www.wave-guide.org/archives/emf-l/Mar1999/(Curry)-Some-more--blue-world--cell-phone-measurements-----.html
http://www.globalchange.com/radiationlevels.htm

 

 05.8.1999., рев.01.12.2005