Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Здравље / Како да преварите гојазност (део 1 од 2)

Како да преварите гојазност (део 1 од 2)

део 2

Гојазност је изузетно раширена појава. По часописима се множе савети у вези са скидањем сувишних килограма, а број реклама за разне производе који вам наводно отклањају гојазност је велики. Циљ овог чланка је да сасвим једноставно објасни шта треба да радите ако сте гојазни. Овај чланак је превасходно заснован на личном тумачењу научних чињеница, али је врло практичан, без сувишних објашњења.

Све оно што овде прочитате представља само приватно мишљење аутора, и као такав не представља становиште ни једне одређене институције; аутор чланка није медицински радник и сви савети наведени у чланку могу се применити само на ваш лични ризик. Пре било каквих поступака препоручених у чланку потребно је да се консултујете са вашим лекаром.

 

Највећа превара

Ако сте гојазни - ви сте у ствари преварени јер вам је добрим делом животни стил подметнут!

Да ли сте икада од основне школе до данас добили и једну лекцију о гојазности? Знам да нисте. И знам да нико није. У било којој земљи. А гојазност је изузетно раширена. Зашто је то тако?

На сваком углу налази се трафика у којој можете купити "Сникерс" чоколадице. И разне бомбонице. И кексеве. И Кока-колу. У ресторанима се нуде свакојаки преобилни оброци. Шарено обојени прехрамбени производи маме са пренатрпаних рафова огромних супермаркета. А ви у пролазу оптерећени својим свакодневним бригама и проблемима између преобилних редовних оброка поједете ово или оно. И тако сваког дана. И тако годинама.

Огромне мултинационалне компаније у глобалистичком свету трљају руке од задовољства. Милијарде њихових жртава покорно и наивно купују јевтину храну која им се лансира буквално на сваком кораку. Државама наравно не пада на памет да мењају уиграну стратегију зараде која свима обезбеђује зараду. Зашто би се некога тицале милијарде које умиру због нечије зараде или милијарде које се сваког дана с муком носе са претешким бременом свог живота иако би могли да буду здравији и срећнији у остатку свог живота?

Ваш животни стил вам је у ствари лукаво наметнут. Ви сте преварени а да тога често нисте ни свесни. Зато је ова превара једна од највећих.

 

Шта добијете заузврат од прехрамбених глобалиста

У таквом начину живота који водимо, последице превелике телесне тежине су различите од случаја до случаја. Типично, у средњим годинама повећава се број обољења од којих патите. Све оно на шта сте осетљиви, било да је то алергија, мигрена, наследна болест бубрега, или било која генетска предиспозиција ка болести коју генерацијски носе сва поколења испољиће се много брже и сигурније ако сте гојазни. Код гојазних људи су научно доказани знатно повећани ризици да добију тешка и смртоносна обољења. Ви сте много пута чули за инфаркт срца и разна кардио-васкуларна обољења, за дијабетес, карциноме, артритис и многе друге последице гојазности. Сваки задихани дан гојазних особа протиче својим ритмом на који суштински оболела особа и не обраћа пажњу све док изненада не заврши код лекара са језивом дијагнозом.

Сви ми смо у ствари више или мање неинформисани и необразовани да се одупремо дрском нападу на наше здравље.

 

Најнижи ниво преваре - рекламе

Колико пута сте прочитали рекламу за чај који чудотворно лечи гојазност, за магнете који као руком односе вишак килограма, за сапун (!?) који треба да користите ако сте дебели, за пилуле које смањују 25 килограма телесне тежине?

У пракси је потврђено да сви ови начини шарлатанског начина скидања сувишних килограма узрокују следеће:

  • Највећи број људи задржи исту телесну тежину и након примене ових "средстава";
  • Ако и дође до смањења телесне тежине она се брзо врати на почетну после извесног времена.
  • Примена ових средстава може да доведе до врло негативних појава у вашем организму.

Наравно, ви сте опет преварени.

 

Друга врста преваре - новине

У дневним новинама и часописима можете пронаћи свакојаке дивне савете: не једите ово, једите оно, избегавајте то и то, вежбајте, и томе слично.

Ово је већ једна друга врста преваре људи, јер су многи од ових савета често тачни и научно засновани. Ипак, и њих сврставам у преваре, јер нису корисни и намењени су попуни рубрика публикација, дакле новинарској заради. Ови чланци су сувише кратки и недоречени да би представљали информацију о томе како да уклоните гојазност из свог живота и постанете здрава особа. Да не помињем бројне случајеве где вам једног дана кажу једно у вези гојазности "на основу најновијих научних чињеница", а следећег дана вам кажу нешто сасвим супротно, опет на основу "научних чињеница".

Препорука је јасна: прескачите овакве чланке у новинама.

 

Трећа врста преваре - кулинарске ТВ емисије

На први поглед симпатичне и наивне емисије о кулинарским рецептима су такође у великом броју случајева превара. Симпатични гости: домаћице, спортисти, згодне глумице, и многи други откривају вам шта кувају у посебним приликама.

На овај начин ви кроз забаву преузимате нутриционистички врло лоше рецепте. У једној таквој типичној емисији двоје симпатичних актера припремише јело у коме је било неколико врста масних меса, заједно са павлаком и пуномасним сиром. И остадоше живи а не рекоше оно што ни сами не знају: да су управо испоручили темпирану калоријску бомбу милионском гледалишту.

Овакви шарлатански рецепти (дакле рецепти који нису нутриционистички засновани) емитују се јавно. Много је мањи број кулинарских рецепата у којима стручни кувари презентују исправне рецепте. А ви само треба да се забављате, и једете, једете, једете...

 

Четврта превара - проверена дијета

Јесте ли чули за ону дијету засновану само на купусу?! Па са њом је пријатељ наше комшинице, иначе пилот, смањио тежину за 17 килограма за две недеље!

Овакви и слични разговори могу се чути свуда. И сви исто завршавају - као још један опасан, бесмислен, глуп и потпуно безуспешан покушај да се учини нешто са сопственом тежином.

 

И последња превара - ви сами

У немогућности да смањите тежину, након безбројних дијета, тужних ситуација у друштву које сте доживели због вишка килограма, лабораторијских налаза који су из године у годину све гори, коначно сте рекли себи - баш ме брига.

И тако почиње нов живот са покушајем истицања свог проблема: дебели људи су симпатични за разлику од оних мршавих "што сами себе једу", дебели људи су добродушни и поуздани, дебели људи оснивају клуб дебелих, дебели људи се "лепо осећају у сопственој кожи", дебели људи организују такмичења у испијању пива, у филмовима има много дебелих људи. Укратко, дебели људи су као и сви други, па можда и бољи од других.

Да ли је баш тако? Наравно да се човек бескрајно може заваравати, али медицина јасно каже: гојазност је болест. Претварање ту неће много помоћи. Замислите да оболите од грипа, кашљете, кијате, и то истичете као своју предност! Зашто би гојазност са последицама много горим од грипа била предност или нормалан начин живота?

 

Зашто је потребно да прочитате овај чланак

Баш као и чланци у новинама, и овај чланак је заснован на научним чињеницама и због сложености теме није потпун. И овај чланак у основи нуди неку врсту дијете. У чему се онда он разликује и зашто би требало да га прочитате до краја?

Прво, ово није комерцијални чланак. Друго, писан је из личног искуства. Треће, аутор је узео у обзир само јаке и проверене научне чињенице из нутриционизма. Четврто: поуздано ће вам регулисати телесну тежину. Пето: овде ћете добити практичне и јасне савете а не набрајање тачних али бескорисних научних чињеница. Шесто: чланак не даје само дијету већ и јасне и научне принципе који објашњавају то што ћете радити. И последње: уживаћете у читању!

Па зар то није довољно да наставите читање?

 

Почетак сазнања: зашто су све ваше претходне дијете неуспешне

Одговор је врло једноставан: зато што је гојазност начин живота. Гојазност није храна коју уносите (иако је у вези с њом), то није број калорија који уносите (иако је у вези с њом), то није нервирање (иако је у вези с њим). Гојазност је све то и много више - то је стил живота.

Према томе, зашто су вам дијете безуспешне - захвалите себи самима. Ви у ствари не желите да мењате свој начин живота!

 

Гојазност је неодвојива од начина живота

Гојазност је начин живота и као такав он је ваш избор. Ви у ствари бирате да будете гојазни као део истог пакета.

Један типичан начин живота гојазне особе је рецимо овакав: "једем мало", "ето само да пробам ову пуслицу", "за Нову годину и Божић сам био/била на толико прослава, па не можеш одбити људе", "мама тако лепо прави Васину торту".

Правилан начин живота подразумева контролу исхране, али не као мучење већ као навикнут здрав однос према храни.

 

Зашто су наши преци били мршави

Пре стотину година већина становништва на планети је врло тешко долазила до хране. У читавој својој еволутивној историји људи су напорно радили да би од природе истргли драгоцен извор живота - храну. Оваквом начину живота прилагођен је током стотина хиљада година новије еволуције људски геном.

Дакле у еволутивној историји човек је навикао да је храна драгоцена и кад год је има он је природно наклоњен да је таложи у себи ради "црних дана". Телесне залихе масти и угљених хидрата су основни начин на који човек може да одржава сталну телесну температуру. Драгоцене залихе масти у организму су главни извор преживљавања некадашњег човека у природној оскудици хране.

Да би дошли до хране, наши стари су морали много и стално физички да раде. На овај начин сагоревали су све унете калорије које су уносили, а због оскудице хране они нису ни могли да уносе велике количине хране.

Данас, међутим, глобалистички трендови сумануте зараде мале групе људи довели су до енормне продукције хране не због одржања живота већ због профита. Огромне количине ове хране, иначе лошег квалитета, доступне су просечном човеку, који осећа природну и генетску склоност ка таложењу залиха у свом организму. Човека практично нико није у младости васпитао да као што пере зубе четкицом тако исто мора да пази и на своју исхрану, квантитивно и квалитативно. Зато модеран човек много и лоше једе, и зато је у ствари начин живота узрок гојазности.

 

Научите значење речи "стоп"

Човек је природно склон да у присуству хране једе док год може. У младим данима уз много кретања и рада претерано храњење пролази без видљивог гојења.

Међутим како већи део становништва живи у обиљу хране природна склоност човека да једе док постаје човеков непријатељ број 1 у средњим и позним годинама. Због смањеног кретања и лошег квалитета хране и све већи број младих људи постаје гојазан чак и у раној младости.

Према томе, током јела потребно је научити да се каже "стоп" у правом тренутку.

 

Принцип број 1: храна и физичка вежба су једно

Из поменутих разлога храну треба третирати као лек, оно што узимате само и једино када је заиста трeбате, боље је узимати више пута мање количине хране него велике оброке. Храну треба узимати онолико колико радите, више када се физички трошите, мање када водите неактиван живот.

На овај начин подржавате сопствени генетски материјал којим вас је природа обдарила, живите прави природан начин живота који је све наше претке одржао током задњих милион година.

Заборавите грицкање између оброка, заборавите храну као друштвени статус, заборавите понуђену храну као обавезу. Бар ако вам је стало до сопственог здравља.

Сви научни принципи смањења телесне тежине полазе од овог принципа и он се у нутриционизму зове енергетски баланс. Спортски аутор Курт Брунгардт исправно каже: поједи оно што одрадиш, одради оно што поједеш

7.02.2004