Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Здравље / Моћ хемије - Пречица до сна

Чланак који следи представља мишљење фирме "Панспорт" уз чије га љубазно одобрење овде објављујем у интегралном облику.
 

Да би се изградило складно мишићаво тело потребне су године. У ту сврху неопходно је уложити много времена, труда и новца... Више пута недељно треба се одрећи слободног времена и посветити га спартанским тренинзима. Као да то само по себи није довољно, човек се мора одрећи и повећег списка "fast food " намирница које маме својим укусом, мирисом и изгледом... Постоји ли пречица? Постоји ли начин да се ствари преокрену и да без много муке и за мало пара постигнемо своје амбициозно зацртане циљеве? За већину људи одговор је потрврдан!

Анаболички стероиди Вам свакако могу помоћи у томе. Њихова делотворност је доказана у пракси дугој пола века. Ефекти коришћења ових супстанци су запањујући. Веома брзо, већ после неколико дана након узимања прве дозе, резултати постају очигледни. Енорман прилив снаге, енергије и мишићне масе нешто су што фасцинира, а жеља за победом фокусира све ове новопробуђене способности. Трансформација је веома брза и већ за две, три недеље гардеробу ваља допуњавати. То је време када Вам се околина диви и када Вам други завиде.

Овакву трансформацију не нуди ни један природни суплемент. Заправо, природни се суплементи могу посрамљено сврстати у тиху подршку моћних стероида који их користе као свој радни материјал. Раст мишићних ћелија и прилив снаге толико су интезивни да неретко кидају лигаменте и тетиве које их не могу пратити у бурном развоју. Поред тога, стероиди интезивирају раст свих ћелија, без обзира да ли су оне здраве или канцерозне. Овакви се процеси одвијају таквом динамиком да ни људски мозак није у стању да их прати, те неспретно заостаје у својим реакцијама. Стога, раст полне жеље често не прати сексуална спремност, што доводи до напетости, агресивности и наглих промена расположења. У току куре стероидима организам на све начине покушава да се ослободи штетних нуспродуката, те појачано лучи зној који је непријатног мириса. Поред тога треба сакрити и задах из уста, мирис косе, бубуљице које нападају леђа и праве "кратере" по њима... Ни кожа није спремна на овакав темпо раста мишићног ткива, те често пуца и формира стрије на које се човек мора навићи јер ће га верно пратити до краја живота. Ма како то гадно звучало, ово је тек врх леденог брега којег смо у стању да приметимо. Далеко озбиљнија борба одвија се испод коже. Цео организам се тада бори за опстанак. Јетра, срце, бубрези и простата, али и сам мозак налазе се на директном удару хормонских уљеза. Драстичан пад имунитета за време узимања стероида, корисника издајнички оставља без заштите од разних бактерија и вируса... Ипак остаје лажна утеха да ће се када кура прође све вратити у првобитно стање, док ће сретном кориснику вештачких стимуланса остати завидна мишићна армада која очарава супротни пол и изазива поштовање околине.

Нажалост, то је веома далеко од истине. Као прво, "пачији ход" и "руке заборављене на офингеру" никако нису митски афродизијак који обара жене, а друго, трансформација је брза и у нежељеном правцу. Месец или највише два остају одважном кориснику до драстичног пада снаге и воље за тренингом. То прате болови у зглобовима, руку, ногу, леђа… Повећан апетит у периоду након куре и склоност ка уградњи масти, воде до опуштања мишића и стварања масних залиха. Како организам панично покушава да се ослободи неприродно великих концентрација штетних супстанци, оне се депонују и у масне резерве где остају присутне још дуго времена. Од овога пате и све супстанце које организам сам производи. Тестиси смањени током куре праве мање мушких хормона који играју важну улогу у организму. Смањење броја сперматозоида и њихове активности прати и већи проценат дегенеричности евентуалног потомства. Ни унутрашњи органи нису поштеђени штетног утицаја моћних анаболика који се испољава месецима након узимања… Заправо, мало је билдера који немају неки озбиљан здравствени проблем. Можда ово није последица коришћења стероида, можда се овако нешто неће десити баш Вама - можда, али да ли сте спремни да трајно ризикујете своје здравље због пар месеци "лепоте" или краткорочних спортских успеха? Да ли сте спремни да због тренутних комплекса положите своје потомство на оштрицу случајности? Да ли сте жељни да упознате лекаре свих специјалности и до краја живота плаћате цех својој тренутној слабости?

Ово су само нека питања на која морате одговорити пре свега - СЕБИ. При том треба знати да су ретки они који стану после прве куре увиђајући зло које она са собом носи. Пад снаге и мишићног волумена тражи нову стимулацију, и то моћнију од прве. Трећа мора бити жешћа од друге и тако се зачарани круг затвара. Овај податак треба знати и при рачуници о цени саме куре. Чак и да изузмемо трошкове одржавања каквог, таквог здравља и губитак времена у ту сврху, новац који треба одвојити далеко превазилази издатке на природне препарате. Зато, немојте допустити да Вас завара нестварно мала цена на папиру. Цена коју корисник мора да плати далеко је већа од тога, понекад и највећа.

Ми смо се одлучили на пут здравља и успеха. Ми желимо да будемо добар пример који ће потомство следити, а нипошто опомена на опасности које вребају. Ми смо одабрали дуг и постојан сјај насупрот тренутног блеска и дуге таме. Придружите нам се на том путовању које издваја јаке од слабих, способне од неспособних.

Europe, Belgrade