Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Живот / Два лабуда


labudoviЖивот / Два лабуда

Један доктор испричао је ову истиниту причу коју је чуо од свог оца. Његов отац радио је као учитељ у једном селу у околини Приштине а био је један од 1300 каплара. Доживео је дубоку старост, а ова од његових животних прича је остала иза њега.

Излет

Тога прохладног дана учитељ је извео разред са децом на наставу у природи. Ишли су разгледајући и коментаришући природне појаве. У неком моменту, на небу су приметили велику белу птицу. Био је то лабуд високо горе.
Одмах се дала запазити необична појединост: лабуд није летео како је уобичајено. Правио је кругове на небу, непрестано се вртећи.
Када се разред приближио овој необичној појави, учитељ им је скренуо пажњу да на земљи лежи други лабуд, угинуо. Велика птица на небу била је његов животни сапутник. Кругови су били све ужи. Деца су гледала и коментарисала.
Одједном велика бела птица је стрмоглаво кренула у понирање према земљи. Недуго затим на земљи су лежала два мртва лабуда.

Повратак

Учитељ је касније дошао на исто место. Са собом је носио лопату. Два бела сапутника покопао је заједно. Да буду један поред другог као што су били и за живота.

13.9.2015