Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Занати / Браварство / Браварски сто

bravarskiStoSala

 

 

 

Пре но што кренете у овај посао побрините се да стекнете потребна знања из заваривања; препоручљиво је да не експериментишете сами већ да вам неко са искуством, најбоље професионац - покаже.

 

Браварски сто за мале радионице

Слично као у случају столарског стола: проблем је како реализовати мали а још тежи сто за браварске послове у малој радионици. Ето и то је могуће, као што се види на доњим сликама које објашњавају битне детаље поступка израде.

Веома је важно да се носач горње плоче нивелишу прецизно, како не би дошло до кривљења плоче стола. Овде видите почетак овог процеса нивелације.
провера правих углова.
Провера нивелације либелом: све мора бити савршено равно. Где није подметните металне подлошке испод профила све док не добијете савршено нивелисане профиле.
Пажљиво заварите профиле. Овде је потребно извесно искуство: ради се прво тачкастим варовима, сваки пут пажљиво проверавајући да нивелација није поремећена. Тек на крају примените потпуно заваривање.
На слици се види да сам се као и код столарског стола одлучио за испуну доњих цеви бетоном. Овако се постиже тежина око 190 кг, што је заиста фантастично с обзиром на 1,5 м дужине стола!
Овде су већ заварени предњи и задњи ногари. Пар косника додатно осигурава веома велику чврстину конструкције.
Пре но што заваримо носач плоче за предње и задње ногаре, прво ћемо избушити рупе кроз које ће се горња плоча шрафити за носач плоче. Плоча се код мене састоји од две плоче од по 5мм што значи да ћемо имати завидних 10мм челика горње плоче.
Рупе су избушене. шрафови ће пролазити кроз обе горње плоче и кроз цео носач плоча, што ће свакако допринети утегнутости и изравнати плочу тамо где треба.
Остало је више-мање рутински: заваримо носач плоче за ногаре.

Важан детаљ: на брезоне монтирамо плочице на које се шрафе точкови. Ови брезони пролазе кроз попречне профиле и са два шрафа се фиксирају на покретној шини. На ову шину стављамо хидрауличну дизалицу. То исто чинимо и са супротне стране.

Сад је сто опремљен елегантним начином за подизање, спуштање и померање. 

Веровали или не, 190 кг се подиже, спушта и помера са два прста једне руке!
И мало из другог угла, ко није добро видео...
И на крају следи монтажа горње плоче, шрафљење за основу. Избушимо рупе за браварску стегу и ето - феноменални сто је спреман за употребу!

 

2014

Europe, Belgrade