Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Манипулација / ТВ: велики брат или велика срамота

Велики брат или Велика срамота

Овај чланак је у целини лично мишљење његовог аутора и као такав не представља званичан став било какве организације или институције. Чланак објашњава психолошке и социјалне механизме поразаног деловања телевизије на људску психу и тело.

Велики брат је донео повећање гледаности многих телевизијских канала. У чему је тајна и свхра оваквих емисија на телевизији, прочитатаћете у параграфима који следе.

 

Паланачка психологија

Када се две сеоске алапаче нађу да уз кафу оговарајау све људе у свом селу - оне се са највећим уживањем посвећују "откривању" интимности других људи. Ово одушевљавање приватним животом других људи представљало је лек за досаду и учмалост паланачког амбијента. Незадовољство сопственим животом постаје привидно мање када се сазна да комшиница преко плота прима љубавника сваке суботе када муж оде у ноћну смену - ију како је то ружно а "он сирома ради ето прошле ноћи је гладан остао и ... а она није хтела ни воде да му донесе...". Уз кафу се онда приповедају углавном личне и туђе измишљотине, износе невероватне претпоставке, наслађује туђом несрећом и патњом осећајући се тако све боље у својој ситуацији, руга се свему ономе чему се завиди.

Мали ситни људи у граду такође воле да се ругају туђој несрећи или да измишљају и приписују другим људима ружне особине, добијајући тако поене у сопственим очима.

 

Нови механизам: блискост

Када смо говорили о психолошком механизму који прикива људе испред телевизијског екрана, поменули смо елементе као: натрприродност, визуелност, необичност, непредвидљивост, променљивост, брзу смењивост подражаја и коначно, навику гледања. Велики брат међутим, иако садржи неке од ових елемената уноси нови квалитет везивања људске пажње: блискост.

У Великом брату показују се људи у свом приватном окружењу. Приватни односи, мисли, интимни разговори преносе се широком аудиторијуму који са уживањем прати ове сцене препознајући исте такве сцене из свог живота. Приватни разговори природно везују пажњу гледалаца, паланачка психологија цвета.

Појава медијски познатих звезда у Великом брату, певача, глумаца и других лажних исфабрикованих величина, донела је изузетну могућност да се завири у свет познатих и славних, толико тајанствен у свету малих и ситних људских душа. Тако се сада зна да је једна позната певачица опсовала другу познату певачицу и ружно коментарисала њено певање. Приватност и блискост окружења Великог брата са сопственом породицом постао је нови елемент аутоматског везивања пажње за телевизијски екран.

 

Шта нуди Велики брат испод површине?

Многи људи који се одабирају за учешће у Великом брату интелектуално су испод просека српског грађанина. Тако се често доводе појединци који би базен грејали шерпама с топлом водом, до сада никад нису испржили јаја нити знају чему служе поједини кухињски елементи. Може се стећи утисак да се поједини учесници Великог брата посебно бирају, или се претварају да су интелектуално хендикепирани како би утицали на већину нормалних српских грађана.

Различитост учесника Великог брата само је маска иза које се крију важна заједничка својства. Заједничко за учеснике Великог брата је одсуство породичног и друштвеног васпитања. Ту нормални грађани могу чути простачко псовање, бити сведоци преварама, подметањима, издајама, начину живота сви против свих, саможивост, себичлук, најпримитивнији индивидуализам. Многи учесници Великог брата карактеришу се одсуством друштвеног осећаја, радних навика и најосновнијих личних врлина.

Многи учесници Великог брата такође немају никаквих традиционално цењених способности. Чак и поједине познате личности са естраде ангажоване у Великом брату јесу маргинални уметници врло скромног или занемарљивог опуса стварања. Бројне учеснике карактерише врло ограничена и крајње примитивизована способност друштвеног комуницирања из чега проистичу гротескне сцене најбаналнијих свађа и свеопштег неповерења и мржње свих према свима.

 

Губитак људске слободе, неморал и изопаченост

Ево и мишљења психолога Жарка Требјешанина:

"Суштина је свуда иста: стави човека пред искушење, намами га наградом, а онда тражи да се сасвим разголити, да одбаци приватност и пристојност, укључи камере и снимај га са свих страна! Западна култура већ више од једног века у великој мери је у шизофреном стању. С једне стране, она почива на поштовању личности, на слободи и достојанству појединца и на неповредивости његове приватности. Али, с друге стране, масовна култура са собом доноси неконтролисану забаву са бруталним упадима у сферу приватности, безобзирно вирење у интиму, поигравање човековом слободом, као и подстицање најнижих страсти и настраности, деструктивних, егзибиционистичких, воајерских, па и некрофилних, педофилних и многих других нагона."

.......

"На тај начин се, учењем по моделу и поистовећивањем, масовно умножава друштвено проблематично и патогено понашање. Дакле, ове егзибиционистичке јавне ТВ представе нису нимало наивне и безазлене, а њихов друштвени ефекат, управо због масовне гледаности, на јавно мњење, менталитет грађана и друштвени систем вредности је поражавајући."

 

Могуће последице Великог брата

Осим очигледне дебилизације српског становништва, Велики брат доноси и неке елементе глобализационог фашизма.

Постављање камера по стану и праћење интимног живота групе људи у Великом брату временски се поклапа са савременим глобалистичким тенденцијама светског туторства и тираније. Контрола људи и њихових живота се тако у Великом брату приказује као пријатна забава припремајући људе за ситуацију у којој ће милиони грађана широм света можда једног дана бити праћени камерама или означавани бесконтактним чиповима за идентификацију у сумњиве сврхе, ништа мање него учесници Великог брата данас. У неким западним земљама камере су широко распростањене већ сада за праћење грађана на улици, по зградама и по радним местима. Зато је неизбежна констатација: телевизија је изванредно увежбавање маса за њихову унапред припремљену судбину.

Референца:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/151482/%28Video%29+Stop+za+rijaliti%3A+KRV+U%C5%BDIVO,+%C5%A1ta+je+slede%C4%87e.html

8.11.2009