Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Бодибилдери на тапету

Бодибилдери на тапету - разни људи, разне ћуди

У овом чланку ћете пронаћи занимљиве али бесмислене приступе оптеретном вежбању. Желим вам да се лепо забавите читајући благо шаљиве који по мом мишљењу врло лепо одражавају уобичајене карактере људи у теретанама.

 

Мотивација и ментални став бодибилдера

Људи различито доживљавају вежбање. Постоји много различитих ставова о вежбању, од којих су неки врло чести и погубни за квалитет тренинга, здравља и задовољство вежбања.

Ментални став према вежбању мора бити пријатељски и према другима и према себи. Оптеретно вежбање је задовољство кроз напор. Оно је контролисана и пријатна авантура сваки пут кад уђете у салу, све до краја вежбања, и дуго након вежбања када осећате пријатне ефекте доброг тренинга.

У следећим параграфима наћи ћете неколико категорија људи које сам навео како бих илустровао честе погрешне приступе и омогућио читаоцима ових редова да сами препознају и избегну оне грешке које ове категорије вежбача чине у својим тренинзима.

 

Категорија "сезонац"

Ова категорија пролази метаморфозу: зими су медведи,а у пролеће скакавци. Зиму проводе неактивни као медведи, али за разлику од правих медведа који спавају, они не пропуштају ни један крканлук. У пролеће више личе на скакавце јер тада изненада преплављују теретане сумануто вежбајући. Наиме у пролеће их хвата грижа савести док размишљају о лету које се приближава паодлучују напречац да "од понедељка почињу са вежбањем".

Ова група људи не разуме значај здравог тела и чини насиље над сопственим организмом. Једнократно бављење физичком активношћу током године нема никакав ефекат осим надувавања њиховог ега и прављења велике гужве којом се нормални вежбачи ометају.

 

Категорија "читач новина"

Овакви људи се препознају по томе што кад седну на тренажни бицикл обавезно узимају новине у руке. Они не пропуштају прилику да гледају филм на телевизору док раде бицепс прегибе бучицама. Вероватно најгори међу њима су они који ама баш ништа не раде јер сваких пет минута неког зову мобилним телефоном или примају телефонске позиве. Док се тако забављају бистрењем политичке ситуације, гледањем спортских резултата или оговарањем, позитивни ефекти вежбе неповратно нестају.

Сви научни текстови и текстови познатих практичара наглашавају велики значај фокусирања ума на физичко вежбање, што има велики психички и физиолошки учинак на организам вежбача. На жалост, ова група вежбача остаће потпуно ускраћена за један од најважнијих аспекта тренинга.

 

Категорија "испуњење или смрт"

Једна категорија рекретивних вежбача су они који улазе смркнутог лица и одлучног корака се упућују ка првој справи или тегу који су планирали. Како одмиче тренинг, црњаци се све горе осећају, јер никада не могу да реализују волумен вежбања који су амбициозно испланирали. Они су врло љути кад затекну другог вежбача на "њиховој" справи, па бесно обилазе око справе погледаваћи на "починиоца". Ови људи оптеретно вежбање доживљавају као тортуру кроз коју морају да прођу, њима су вежбе у ствари непријатељи које треба савладати, прогутати, уништити.

Они пропуштају целокупну забаву. Баш тужно.

 

Категорија "специјалац"

Специјалци су обично садашњи или бивши избацивачи или радници неке агенције за обезбеђење. Неоспорно су пуни физичких или менталних ожиљака. Мрачни су као небо пред олују. Вежбају са много снаге и познају класичну технику вежбања по клубовима јер су је испрактицирали усавршавајући борилачке вештине. Препознајете их по карактеристичном понашању, тетоважи, снажним мишићима или крупном телу; међутим најважнија особина је нека врста претећег изгледа по којој их сигурно уочавате.

Осим професионалаца, у овој групи су и они који се овако представљају. Намрштени су и изгледају као да би се сад одмах потукли. Кад не загледају своје мишиће или не вежбају на справама они спуштене главе тумарају по сали испуштајући претеће погледе лево и десно. Њихов доживљај вежбања је вероватно добар полазни материјал за неку психолошку студију личности.

 

Категорија "стари ас"

Ова врста вежбача улази у салу спорог корака гегајући се. Још на улазу у салу бучно поздравља момка који дежура у сали, а затим пролази дуготрајну процедуру од најмање тридесетак минута руковања, значајних погледа, неизбежне размене мишљења о фудбалској утакмици у којој се десило оно што je oн знаo да ће се десити, коментаришу чланак из спортског журнала, девојку с којом су били прошле вечери, "онај" догађај о коме је "онај" причао, и тако даље у бескрај. Све ово се дешава наравно врло гласно како би што више људи у сали поделило са "старим асом" његово одушевљење и његову неоспорну спортску компетентност. И све се то дешава пре но што су уопште и ушли у свачионицу. Кад после пола сата коначно дођу до свлачионице, они су увелико задовољни својим доласком на тренинг, јер су урадили оно због чега су у ствари и дошли. У већини случајева њихов тренинг своди се на кардио-вежбе (аеробне вежбе, дакле углавном вежбе без тегова и без већих оптерећења, са доста понављања) које ће наравно уз максималну причу, много прекидања и дугачких пауза обавити са неким истомишљеником.

Питам се да ли су ови људи икад чули за кафану, кафић или ресторан.

 

Категорија "Смешко"

Овакав вежбач не долази у групи, јер је сигуран да ће своје саговорнике наћи у сали. И он спада у непоправљиво брбљиве. Са највећим жаром ће прилазити свакоме кога познаје и одушевљено покушавати да направи виц или било какву опаску. О свом тренирању овакав човек има прилично високо мишљење јер је прочитао чак два популарна часописа о бодибилдингу и једну приручну књигу из исте области коју је написао Џо Вајдер. Ово своје фасцинантно знање демонстрира када ради потпуно неправилно неку од вежби коју је видео у часопису.

Овакви људи најмање причају о тренирању, па их препознајете по торокању и одушевљењу сваком темом коју успеју да покрену. Њихов основни циљ је у ствари грчевита потреба за дружењем по сваку цену - тренинг је ту само нешто сасвим споредно.

Категорија "дођох да се сити испричамо"

Вежбачи из ове групе се преплићу са групом "старих асова" или са "смешком" по својој причљивости, али не инсистирају на својој спортској компетенцији и воле да причају пред одабраним кругом људи. Они се толико слатко испричају на тренингу, да највећи број не би имао појма шта је уопште радио у сали ако би сте их питали после тренинга о томе. Они увек долазе у пару или у групи, или су бар договорили унапред да се у сали нађу са својим истомишљеницима из исте групе "дођох да се испричамо". Препознаћете их по кружоцима у којима одржавају своје ораторске сеансе окружени истомишљеницима којима на памет не пада да вежбају.

 

Категорија "бивши спортиста"

Ова категорија се мучи са справама и теговима, а чим се укаже прилика они се онако убледели задихано правдају оближњем вежбачу како су заправо раније вежбали овај или онај спорт, и како сада већ одавно нису у форми. "Бивши спортисти" у себи као да осећају неизбежан стид. Док се држе за свој преувеличан стомак обавезно се труде да објасне како су некада били изузетно активни и да за њих раније "један овакав тренинг није био ништа". Након оваквих разговора они се осећају олакшано као кривац коме је "кривица" опроштена због ранијих заслуга.

 

Категорија "једна девојка једна вежба"

Најчешћи представници ове категорије вежбача су неке девојке што објашњава горњи наслов, мада у овој категорији има и мушкараца. Ове девојке убедиле су саме себе да треба дуго да вежбају неку одређену вежбу. Оне су карактеристичне по томе што са изразом лица египатске мумије ћутке заузимају неку справу и силазе са ње ознојене након педесетак минута монотоног вежбања. Из само њима знаних разлога оне на целом тренингу одаберу једну, две, или највише три вежбе и месецима су им фанатично посвећене. Ова категорија људи има необичну жељу да развије само неки одређени део тела. Погубно фанатично понашање овог типа вежбача не само да слабо доприноси њиховом физичком развоју, већ води повређивању због небалансираног развоја, али вероватно највећи погубни утицај таквих тренинга је на мотивацију и психу оваквог вежбача. Њима вежба не представља метод задовољства већ је за њих вежба нека врста мрачног напредовања у фанатично одабраном правцу.

 

Категорија "таленат за бесмислено"

Неки људи су дивно талентовани да упорно раде вежбу која нема скоро никакав користан ефекат. Женски свет у овој групи просто обожава да ради оне вежбе које су им најлакше и на које њихово тело уопште не реагује: истезање. Мушки свет само незнатно заостаје за њима: забавно је гледати их и једне и друге како лагано ходају по текућој траци, а да се не би заморили од силног напора чак се и држе за рукохвате. После 30 минута овог изузетног тренинга они раде истезање и задовољни одлазе кући без грашке зноја на лицу. Све је ту: прича за другарице како је напорно вежбала и има и лично задовољство због лажног тренинга који њој / њему личи као да је прави.

Поменута група је много бољи посао могла да обави тако да се прошетала од куће до теретане и назад бржим ходом на чистијем ваздуху од оног у теретани, и још да уштеде новац за чланарину.

 

Категорија "два другара"

То су двојица који својски приону да вежбају иако су тек закорачили у салу. За њих је загревање углавном "превазиђена" ствар из школе коју су с напором учили. Они се такмиче током вежбања смењујући се на истој справи. Препознају се по томе што онај који одмара гласно дели савете оном који дахће на справи. Кад им се пулс попне на 200 они значајно прошетају по сали како би се уверели да су виђени и при томе загледају своје минијатурне мишиће налазећи да су сигурно нарасли од толиког вежбања. Понекад ова двојица ступају у теоретску расправу са неким из сале око тога колико и како треба вежбати, или да ли се ту развија овај мишић или не.

Они изгледа не знају да је вежбање у пару напредна ствар и ради се на вишем нивоу тренинга, а потребна је и знатна физичка и психичка усклађеност партнера да би овај тренинг имао смисла. У сваком случају, рад у пару је спорадичан и освежавајући начин тренинга а није дискусија са другаром.

 

Категорија "нарцис 100%"

Овој групи припада по правилу мушки свет који се између сваке две серије враћа до огледала, задиже мајицу на просечно слабо развијеном телу и осматра неки невидљиви мишић који ту тек што се није појавио. За њих никада у теретани нема довољно огледала на којима ће се загледати тражећи одмах и сада ефекат вежбе коју су управо траљаво одрадили.

Ови људи имају у неким случајевима и посебна фетиш места пред огледалом пред којима се појављују. У неким случајевима имају више фетиш-места, по једно за сваку врсту вежбе, а занимљиво је да се светилиште обилази неизоставно после изведене серије! Покрет у светилишту је увек исти у сврху клањања невидљивом богу који се види у невидљивом мишићу.

 

Категорија "нервозни стероид"

Млад човек врло нервозних и ужурбаних покрета улази у теретану и као метак се упућује у свлачионицу из које још брже излази. Док му сијају варнице у очима почиње прву вежбу као да се плаши да ће му је неко украсти. У глави већ има разрађен план вежбања који се мора достићи по цену живота или смрти. Невероватни его испољава када разговара са људима чак и о најобичнијим стварима које не морају имати везе са вежбањем.

Овој групи припадају распаљени млади људи који вежбају известан број година најчешће узимајући стероиде и којима је нарастање њихових мишића постала права опсесија. Чињеница да вежбају више година у њима је учврстила уверење да су због тога врло изузетни и да су други људи присутни у теретани само да би им сметали и били достојни највећег презира. Уместо да вежбају због здравља и побољшања функције својих искривљених и једнострано развијених тела, они се задовољавају развојем своје нарцисоидне представе као и група Нарцис.

 

Категорија "експерт"

Ова група вежбача има свој уобичајен "метод" тренирања од кога не одступа ни за живу главу. У свему што раде на тренингу имају устаљено и цементирано мишљење које је толико окамењено да их нико и ништа не може разуверити. Иако без икаквих стручних знања о физичком вежбању и нутриционизму, они ће вам испричати да је то тако и баш тако и никако другачије. Понекад вам самоиницијативно приђу и сугестивно објасне да то што радите није добро и да ће вам они показати како се то ради. Сваки покушај да са њима заједнички нешто протумачите осуђен је на пропаст јер они "знају да се то тако и тако ради".

Сваки вежбач током дужег времена тежи стварању сопствених система, што је природно; проблем међутим настаје када вежбач претера и сматра да је дошао до јединих и космичких истина - тада улази у ову категорију лажних "експерата". По својој искључивости, категорија "експерт" има сличности са гојазним људимa који сматрају да имају сва потребна сазнања о гојазности па све што с њима разговарате о вежбању има унапред призвук бесмислице.

 

Категорија "лажни тренер"

Врло је добро а у многим случајевима и неопходно имати тренера за рекреацију. Нажалост, многи мисле да могу да буду тренери иако то нису.

Један момак у стојећем ставу ради бицепс прегибе бучицама, док поред њега стоји његов "тренер" и виче како би "подстакао" свог "васпитаника". Иако овај лажни тренер тешко да је скупио годину дана континуираног физичког вежбања у целом свом животу, а о спортском тренингу има основно знање прикупљено из билтена добијеног у продавници спортских протеина, он себе види у улози правог тренера.

Лажни тренери покушавају да издигну сопствени его приказујући се у сали са својим васпитаником. Имао сам прилике да присуствујем сцени у којој се лажни тренер дере из све снаге на свог васпитаника, а овај буквално урла покушавајући на сасвим погрешан начин да уради оно што се од њега захтева. Овај смешни певачки дует је необично личио на штројење свиња на селу; разлика је само у томе што штројење свиња наводно има корисну сврху, што се не би могло рећи за овакав "тренинг".

 


 

У суштини врло је тешко водити чак и сопствени тренинг. Само озбиљни тренери и врло посвећени људи свом тренерском послу би требало да се баве оваквим послом. Искусни вежбачи могу тихо и ненаметљиво да делимично усмере оне који им се искрено обрате за помоћ. И то је све - нема кратког пута до кондиције!

22.3.2004., ажурирано 26.12.2011

Europe, Belgrade