Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Бодибилдинг као прва погрешка

 Бодибилдинг као прва погрешка

Највећи број људи поистовећује вежбање у сали и вежбање теговима са бодибилдингом. Не знајући шта да вежбају, људи лако убеде себе да је бодибилдинг оно што им треба. Овим чланком, као и следећим чланцима у овој рубрици, желим да покренем људе да преиспитају своје ставове о бодибилдингу и да открију праве вредности у физичкој култури.

Прва предрасуда - треба вам огромна маса мишића, зар не?

Једна од најчешћих представа бодибилдера је човек или жена огромне мускулатуре са набреклим венама на гротескно извајаном телу. Овакве представе привлаче многе људе у теретане.

Истина је међутим, да већина бодибилдера које налазите на сликама у часописима користи разна хемијска средства за стварање масе и измену хормоналног режима тела. Они примењују изузетно тешке и углавном нездраве методе исхране и вежбања како би се само у кратком периоду пред такмичење довели у онај "репрезентаван" изглед који сте запазили.

У оштрој конкуренцији бодибилдери често не презају од било ког хемијског или другог средства које ће им донети одлучујући поен више од њихових супарника. Зато цех плаћају њихова енормно увећана тела над којима често чине језиву и врло нездраву тортуру.

Медији скоро никад не преносе негативне последице вежбања спортиста, па ни бодибилдера. Они билдери који су скратили свој живот због инфаркта или оболели на неки други начин неће се наћи на новинским ступцима. Уместо њих ви ћете у новинама гледати набијене телесине људи који на први поглед кипе од среће на победничком постољу билдерског такмичења.

Пут за нормалног човека је међутим, сасвим другачији: бодибилдинг не мора бити бескрајно набијање телесне масе, већ помоћна метода нормалног вежбања која ће вам прибавити онолико масе колико вам је то потребно за један нормалан и здрав живот. Мршави људи ће контролисаним увећањем масе себи прибавити телесну кондицију и снагу коју досад нису имали, док ће гојазни људи смањењем регулисати далеко боље здравље него раније (детаље о смањењу тежине можете пронаћи у посебном чланку). Тако ће и једни и други добити оно најбоље од оптеретног тренинга.

 

Бодибилдинг као глобалистичка ујдурма

Слично као и код исхране, и спорт је претворен у огромно поље зараде малог процента похлепних људи. Њихов циљ је у већини случајева испуњен, јер огромна већина људи, просечно узевши има сувише мало образовање да би у оквиру широког спектра манипулација којима су свакодневно изложени могли да пруже адекватан отпор моћној индустрији. Бодибилдинг је само један и врло профитабилан посао за похлепне. У виду реклама приказују се као идоли енормно увећани људи и жене, а све што треба је да купите ове или оне витамине, стероиде, храну, или било шта што обећава да ће вам прибавити управо такав изглед као што је на овим идолима. Несвесни правог окружења и манипулације којој су подвргнути, млади људи се хватају као муве на лепак за многе од ових реклама, и бизнис цвета.

Само размишљањем, образовањем, организацијом и делањем могуће је нешто учинити против глобалистичке затрованости спорта и других делатности. Ова серија чланака једним маленим делом може помоћи у сфери образовања и размишљања да се живот људи унапреди и смањи утицај ових подлих манипулација на наше здравље.

 

Бодибилдери, концентрати и дроге

У оптеретном тренингу и у другим глобалистичким "спортовима" употреба концентратра и дрога је честа. Концентрат је свака концентрисана храна или дериват хране. Дрога је саплемент са здравствено штетним нуспојавама у људском организму. Читалац заинтересован да сазна о погрешном разумевању дрога уопште у људском друштву може погледати чланак "Безопасна дрога или човек биљка" од истог аутора.

Неки врсни познаваоци спорта сматрају да нема врхунског спортисте који не користи неке од саплемента-дрога. По неким мишљењима употреба концентрата до око 1/3 укупне калоријске вредности хране нема негативних нус-појава у људском организму. Међутим, употреба саплемената-дрога је дефинитивно ОПАСНА. "Професионални" бодибилдери спремни су на све само да се докопају трона који им је извор прихода. Осим концентрата и дрога постоје и свакојака друга средства за приказ лажног изгледа тела.

По наводу часописа "Херкулес", наш истакнути бодибилдер Милош Шарчев из Бечеја који се у Америци пробио скоро до највиших бодибилдерских постигнућа у најтежој конкуренцији на свету, скоро да се убио једним од нових средстава за подизање мишићне масе (овде није реч о концентрату или дроги већ о уљу које се убризгава у мишић). Дивови и идоли заведене публике налазе се неретко у болницама. Флекс Вилер, светски познати бодибилдер убрзо након изјаве да се спрема на потпуно природан начин, оболео је толико да је морао да пристане на трансплантацију бубрега; своју каријеру истакнутог актера једног од глобалистичких спортова завршио је као инвалид. И бодибилдер Том Принц уочи такмичења пренет је у болницу са дијагнозом озбиљног унутрашњег крварења у желуцу током кога је као узгред још утврђен поремећај бубрега бубрега. Шампион Рони Колеман је снимљен у тренутку када клечи на једној нози трудећи се да савлада очигледну слабост док га прате забринути погледи водитеља билдерског такмичења. Оваквих примера има велики број. Па где су ти причолози који трућају о спорту као извору здравља?! Овде се не ради о изузецима, већ о врхунским такмичарима у великом броју.

Већина глобалистичких спортских робова непосредно пред такмичење узима још јача средства или примењује још опасније методе да би из свог тела извукла и последњи делић бољег козмитичког изглед. Зато се природно највећи број извештаја о слому организма појављује уочи билдерских такмичења.

Један од великих проблема је што глобалистичке компаније за производњу хемијских препарата у неким случајевима крију у декларацијама својих производа детаљне састојке који би могли да укажу на то да је реч о дроги. На овај начин наивни потрошачи улећу у добро постављену замку и хватају се као муве на лепак.

Зато: једите природно и вежбајте природно - коме је живот мио.

22.3.2004.

Europe, Belgrade