Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Рекреација као стил живота

Рекреација као стил живота

Овај чланак је почео као дводелни коментар на неке појаве у бодибилдингу. После неког времена закључио сам међутим, да може бити занимљиво ако претворим чланак у низ чланака којима је централна тема у ствари рекреација.

Физичко вежбање је стил живота

Многи рекреативци се тешко разочарају у оптеретно вежбање јер ефекат вежбања брзо нестаје, много брже него што би то они желели. Ово је зато што су мишићи одраз стила живота. Kaда погледате своје мишиће, ви у ствари гледате неколико последњих година свог живота. Када гледате наслаге на свом стомаку, онда већ гледате бар петнаестак задњих година свог живота. Већ након неколико недеља обично почиње видљив губитак мишићне масе коју је рекреативац с великом муком стекао. Ова појава има и своје утемељење у еволуцији човека.

На основу широко прихваћених и научно утемељених еволутивних теорија развој човека трајао је дуже од милион година. Појава аустралопитекуса је временски оријентационо датирана пре око 1 до 2.000.000 година. Од тада до данас човек континуирано физички ради да би опстао. Било као ловац, сточар, земљорадник, занатлија или ратник, човек је током целе своје еволуције ангажовао мишиће. Још пре само 100 година, 99% људских активности је зависило од ангажовања људске физичке снаге.

Модеран градски човек у просеку далеко мање ангажује своју физичку снагу него његови преци. Све је већи проценат становништва који практично уопште не ангажује своје мишиће, у сваком случају далеко мање него што је то било у протеклих милион година.

Такође током свог дугог развоја човек је трошио ограничене ресурсе хране до које у већини случајева није лако долазио. Данас је ситуација сасвим другачија, и многи људи једу огромне количине хране без реалних потреба. Храна која се конзумира данас је често вештачка, и многе болести од којих су неке никад виђене раније појављују се у све већем броју.

Овај чланак се међутим не бави храном, већ само првом компонентом здравог човековог односа према сопственом животу, а то је - оптеретно вежбање. Наравно да осим оптеретног вежбања човек данашњице може да одабере широк спектар физичких активности. Ипак овај чланак односи се само на оптеретни тренинг, јер је његова популарност растућа и врло је значајан у данашњем друштву из више аспеката. Оптеретно вежбање појавило се у новије време као универзални метод не само рекреативаца већ и као помоћна спортска грана: фудбалери, кошаркаши, тенисери, скијаши, и многи други користе оптеретни тренинг за свој развој, или опоравак након повреда.

Враћањем на почетак овог одељка, евидентно је зашто је физичко вежбање, па и оптеретни тренинг ако се одабере као опредељење рекративца, трајнa активност. Млади али и старији људи у главном праве крупну грешку кад након почетних успеха у оптеретном вежбању дођу у фазу засићења и разочарења уместо да наставе са овом или другом физичком активношћу. Они заборављају да људско тело које се развијало милионима година тражи сталну а не повремену физичку активност јер је тако и створено. 

Другим речима, немојте ни почињати вежбање ако знате да се након 2 месеца више нећете бавити тиме због "обавеза". Мада је врло дискутабилно које то обавезе могу да онемогуће човека да одустане од 10, 20, или 30 година свог живота, или да му другу половину живота претворе у болну свакодневицу, а његовој породици донесу несрећу због његовог руинираног здравља. Јер, правилно физичко вежбање омогућава како продужење живота тако и достојанственији живот у старости. Да се и не помиње фантастичан лични осећај здравља и снаге коју физичко вежбање пружа.

22.3.2004.

Europe, Belgrade