Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Краћи увод у Олимпијско дизање

Краћи увод у Олимпијско дизање

Ако је атлетика краљица спортова, онда се може рећи да је олимпијско дизање тегова некрунисани краљ спортова. Иако скоро заборављен у ери глобалистичког уништења човека, његове природности, снаге и морала, овај спорт уз залагање, учење, интересовање и квалитетно тренирање може бити претворен и у рекреацију. У овом чланку имате кратак уводни опис олимпијског дизања тегова како би подстакао занимање читаоца за ову тему.

 

Шта је Олимпијско дизање

Олимпијско дизање је подизање тегова од пода до изнад главе. Овај изузетан спорт има две под-дисциплине: дизање типа избачај (енг: snatch) и дизање типа чишћење-трзај (енг: clean&jerk). Дисциплина избачај се изводи широким хватом тега и довођењем тега изнад главе у једном непрекинутом покрету.

Трзај се изводи хватом ширине рамена и дводелним извођењем са јасном паузом између ова два дела. Први део трзаја састоји се у довођењу тега до рамена, док се други састоји у довођењу тега од рамена до изнад главе.

 

Једноставно или компликовано

Олимпијско дизање подсећа на јапанско умеће борбе мачем, у коме вешт борац завршава борбу током или одмах након вађења мача из корица. Покрети олимпијског дизања су слични мачевању: муњевити су и читав покрет завршен је врло брзо, успешно или безуспешно, зависно од вештине дизача тегова.

Иако постоје само две основне вежбе, чудесно је да постоји бар 100 нормираних пред-вежби које служе за њихово усавршавање. Да би се лакше анализирао и вежбао, покрет олимпијског дизања подељен је у више одвојених фаза. Вежбање ових фаза траје годинама. Према томе, може се рећи да је ово дизање изузетно компликовано.

 

Велесиле у дизању

У олимпијском дизању најуспешнија земља на свету у протеклих пола века је Русија. Велесиле у овом спорту су такође и Бугарска, Турска, Кина, Пољска, Румунија.

 

Бодибилдер или шлогирано пиле

Одгајивачи живине тове пилиће због меса или због јаја. Пилићи који се тове због меса имају знатно већу мишићну масу од групе која носи јаја. У нашој причи товљеници због меса подсећају на бодибилдере, а пилићи носиље јаја подсећају на обичну популацију. Истраживачи су тестирали утицај вежбања на обе групе пилића. Откривено је да вежба (махање крилима и слично) изазива много чешћа оштећења мишића и дегенеративне промене код групе пилића која је "мишићава". И бодибилдер кога би сте подвргли уобичајеном физичком раду (рад лопатом, рад на њиви, ношење терета и друго) био би у много већем стању ризика од повреде од обичног неутренираног човека!

Разлог за ово налази се у чињеници да неприродно убрзан развој мишића, дакле баш онакав какав је типичан за бодибилдере, изазива проблеме због заостајања лигамената, тетива, кардио-васкуларног и респираторног система за оваквим брзим променама мишића. Заостајање је још више изражено код билдера који користе хемијске препарате.

За разлику од бодибилдинга, олимпијско дизање снажно ангажује кардио-васкуларни систем, и као такав представља природан начин вежбања.

 

Физиолошка адаптација срца

Колика је разлика између Олимпијског дизања и бодибилдинга може се запазити из резултата мерења срчане адаптације различитих категорија спортиста упоређених са контролном групом. Један од тих резултата наведен је у доњој табели. VO2max је максимална способност апсорпције кисеоника, а LVM је маса леве срчане коморе:

спортисти спортска способност увећање VO2max [%] увећање LVM [%]
атлетичари издржљивост
50
35
веслачи, бициклисти снага, издржљивост
50
97
олимпијски дизачи сила, снага
18
85
бодибилдери сила, снага
0
16

Иако и олимпијски дизачи и бодибилдери користе вежбање теговима који развијају исту врсту спортске способности, из горње табеле видљив је огроман заостатак кардио-васкуларног и пулмонарног система код бодибилдера у односу на наведене спортске дисциплине.

Разлика бодибилдинга и олимпијских дизача је много већа него што се то може видети из приложене табеле. Наиме, бодибилдерски тренинг узрокује изоловану адаптацију срчаног мишића, али без адекватног развоја васкуларног и пулмонарног система. Знајући да је систем артерија снабдевен глатким мишићима и сопственим системом инервације и сопственим крвним судовима, јасно је да оволики заостатак капацитета највећег дела кардио-васкуларног система за увежбаним делом није препорука за бодибилдинг.

Из горње табеле је такође видљива потреба да се олимпијско дизање комбинује са извесним дозираним нивоом трчања тј аеробних активности, како би се увећао VO2max и тиме постигао још складнији и природнији развој рекреативца.

 

Разлика у источном и западном приступу Олимпијском дизању

Западни свет је оријентисан на све оно што се може комерцијализовати брзо, јевтино и ефикасно. Дуготрајни циклус учења Олимпијског дизања не доприноси његовој комерцијализацији, па је ово и вероватни разлог за незаинтересованост капиталистичких моћника за овај спорт.

Сложеност вежбања ове вештине утиче на њену минималну распрострањеност у рекреативним круговима, па из ових разлога не постоји већи притисак људи на комерцијализаторе спорта да се та вештина омасови. Тренери на западу увежбавају спортисте сувише исхитрено и недовољно систематично, поводећи се за западним трендом: резултат што брже и по сваку цену. Овакав став је вероватни узрок зашто западни представници на такмичењима не могу да постигну тако високе резултате као спортисти источног света у овој спортској дисциплини, статистички посматрано.

Као закључак можемо рећи да је озбиљно заостајање западног света у Олимпијском дизању узроковано претераном комерцијализацијом западног света која је усмерена на (зло)употребу хуманих ресурса у сврху капитала. Тако једна врло хумана и здрава вештина остаје ван домашаја шире јавности. Донекле је овакво стање и добро, јер би свеопшта комерцијализација Олимпијског дизања вероватно донела само зло Олимпијском дизању и допринела његовом кварењу као што је то учињено са осталим спортовима.

 

Опрез

Олимпијско дизање је најтежа врста од свих стандардних оптеретних спортова. Свака вежба овог система максимално ангажује срце јер захтева максималну ефективну силу у најмањем временском интервалу, тј постизање највеће могуће телесне снаге за изабрану вежбу и тежину тега.

Људи рекреативци у годинама, као и сви они који имају историјат срчаних обољења у својој породици или лично, пре било каквих упуштања у тренинг овог типа морали би да обаве озбиљну консултацију са лекаром. Ако се одлуче за вежбање овог типа ови људи морају спровести рекреативно вежбање нижег интензитета и под надзором озбиљног тренера.

Сви ови људи, али и људи здрави и без историјата срчаних обољења у ширем кругу рођака, морају да слушају свог телесног саветника: своје сопствено тело. У доба глобалистичког безумља, природни ресурси Земље су оштећени или уништени у бесомучној трци најмоћнијих људи планете за новцем, и узрокују брзе, честе и велике промене температуре, влажности, притиска и других промена на планети. Овакве промене врло негативно делују на здравље људи, а дизаче тегова подвргава непланирано високим напорима. Једини начин да исправно реагујете на овакве ударе на своје тело јесте да током тренинга ослушкујете своје тело и да на знаке слабости умањите напор коме се излажете.

 

Вежбе за Олимпијско дизање

По руском аутору Медведјеву, вероватно највећем светском ауторитету у овој области оптеретног дизања, вежбе олимпијског дизања могу се систематизовати. Ове вежбе наводим груписане по њиховој тежини на основу година ефективног тренирања:

Прве три године

 
  1 Cl. Sn. the classic snatch
  8 P. Sn. the power snatch
  9 P. Sn., Bel. Kn.  
  11 P. Sn., Ab. Kn.  
  14 P. Sn. + Sq. power snatch, plus overhead squat
  15 Sn. Pu. the snatch pull
  16 Sn. Pu., Bel. Kn. the snatch pull, starting position bellow knees
  18 Sn. Pu., Ab. Kn.  
  28 Sn. Pu. + Cl. Sn. snatch pull, plus classic snatch
  29 Cl. C + J the classic clean and jerk, from the floor
  33 P. Cl. the power clean, from the floor
  34 P. Cl., Bel. Kn.  
  44 J. (Fr. St.) the jerk, barbell taken from stands
  45 J., b.h. the jerk, from behind-the head
  48 C. Pu. the clean pull, from the floor
  49 C. Pu., Bel. Kn.  
  51 C. Pu., Ab. Kn.  
  63 B. Sq. the back squat
  64 F. Sq.  
  74 Pr. Sq. Sn. Po. press into a squat snatch position (drop-snatch)
  76 B. Sq., He. Raised back squats, with the heels raised (stanidng on the balls of the feet)
  80 Lu., Ba. held between legs  
  83 Hy. the hyperextension, with a barbell behind-the-head.
  84 G. Morn., Le. St. the good morning, with the legs straight
  87 Pr. b.h., Sn. Gr.  
  88 Pr. b.h., Sn. Gr. + Ov. Sq  
       

Четврта година тренирања

 
  21 Sn. Pu., to St. Leg snatch pull, up until the legs are straight, torso leaning forward
  36 P. Cl., Ab. Kn.  
  38 P. Cl. + P-J + Sq. the power clean, plus push-jerk, plus overhead squat
  39 P.-J. (P. Cl.) the push-jerk, after a power clean
  54 C. Pu., to St. Leg  
  62 C. Pu. + Cl. C. the clean pull, plus squat clean (classic clean)
  78 Lu., Ba. on Sh. lunge, barbell on the shoulders
  81 Ve. Ju., Ba. bel. Kn., Sn. Gr. vertical jump, barbell below the knees in the starting position; snatch hand spacing
  85 G. Morn., Se. on Floor the good morning, seated on the floor
  86 G. Morn., Se. on a Be. the good morning, seated on a bench
  89 Pr. b.h., Sn. Gr., in Sq. Pos. the press behind-the-head, while in the squat position; snatch hand spacing
       

Пета година тренирања

 
  4 Cl. Sn., Ab. Kn.  
  20 Sn. Pu., St. on Bl.  
  30 Cl. C + J, Bel. Kn. the classic clean and jerk, barbell below the knees in the starting position
  32 Cl. C + J, Ab. Kn. the classic clean and jerk, with the barbell above the knees in the starting position
  37 P. Cl. + Sq. + J  
  40 P.-J. (Fr. St.) the push-jerk, barbell taken from stands
  41 P.-J. + J. (Fr. St.)  
  46 Sq. + J. b.h. the squat, plus the jerk-behind-the-head
  47 Sq. + J. the front squat, plus jerk.
  53 C. Pu., St. on Bl.  
  55 C. Pu., Sl. + Fast the clean pull, slowly, plus a fast pull
  66 P. Pu., Sn. Gr. the pull with a pulley resistance, snatch grip
  71 P.-Pr. + Ov. Sq. the push press, plus overhead squat
  73 P.-Pr., b.h., Sn. Gr. + Ov. Sq.  
  75 Be. Pr. bench press, clean grip
  79 Lu., Ba. on Ch. lunge, barbell on the chest
  82 De. Ju. the depth jump
  90 Se. Pr. the seated press
  92 Mil. Sn. from Floor, Cl. Gr. the stretch (a snatch from the floor without squating under), with a clean hand spacing
  94 Mil. Sn. from Floor, Cl. Gr. + Ov. Sq.  
  100 Mil. Sn., from a Straight Pos., Sn. Gr.  
       

Шеста година тренирања

 
  2 Cl. Sn., Bel. Kn.  
  3 Cl. Sn., Kn.  
  6 Cl. Snl, St. Str. classic snatch from a stanidng straight up, starting position
  12 P. Sn., Leg St., Lean Ov. power snatch, legs straight, torso leaning over
  19 Sn. Pu., to Kn.  
  22 Sn. Pu., Sl. + Fast snatch pull slowly, plus a fast pull
  23 Sn. Pu., to Kn. + Sn. Pu.  
  25 Sn. Pu. + Bel. Kn. + Ab. Kn. snatch pull, plus snatch pull from below the knees, plus snatch pull from above the knees.
  42 P.-J., b.h. Cl. Gr. + Sq. the push-jerk, from behind-the-head (clean grip), plus overhead squat
  43 H.-J. + J. the half-jerk, plus the jerk, barbell taken from stands
  60 C. Pu., Med. Gr.  
  61 C. Pu., to Kn. + C. Pu.  
  65 B. Sq., Sl. Low the back squat, lowering slowly and rise fast
  67 G. Morn., Kn. Fl. the good morning, with the knees flexed
  91 In. Pr. the inclide barbell press
  96 Mil. Sn., Kn., Sim. Gr. the stretch, with the barbell at knee level and employing a simple grip (a thumbless grip)
  99 Mil. Sn., from a Straight Pos., Cl. Gr.  
       

Седма година тренирања

 
  5 Cl. Sn., Leg St., Lean Ov. classic snatch, legs straight, torso leaning forward
  24 Sn. Pu., Sl. + Sl. Dow. snatch pull, slowly, plus slowly lower the barbell
  26 Sn. Pu., 4-stop snatch pull with four, 3-second stops (at the instant of separation, at the knees, above the knees, heels raised)
  27 Sn. Pu. 4-stop + Sl. low. + Sn. Pu. Fast snatch pull with four-stops, plus lower slowly, plus fast snatch pull
  56 C. Pu., Sl. Low the clean pull, lowering the barbell slowly
  57 C. Pu., Sl. + Sl. Low the clean pull slowly, plus lower slowly
  58 C. Pu., 4-stops  
  59 C. Pu., 4-stops + Fast  
  68 G. Morn., Kn. Fl. + Jump the good morning, with the knees flexed, plus vertical jump
  72 P.-Pr., b.h. + Sq. the push press, behind-the-head, plus overhead squat (clean hand spacing)
  97 Mil. Sn., Ab. Kn., Cl. Gr.  
  98 Mil. Sn., Ab. Kn., Sn. Gr.  
       

Осма година тренирања

 
  7 Cl. Sn., St. on Bl. classic snatch, while standing on a block
  10 P. Sn., Kn.  
  17 Sn. Pu., Kn.  
  31 Cl. C + J, Kn. the classic clean and jerk, with the barbell at knee level in the starting position
  35 P. Cl., Kn.  
  50 C. Pu., Kn.  
  52 C. Pu., to Kn.  
  69 Pr. the press, with a clean hand spacing or slightly wider
  95 Mil. Sn., Cl. Gr., Kn. the stretch, with a clean hand spacing; the barbell at knee level in the starting position
       

Девета година тренирања

 
  13 P. Sn., St. on Bl.  
  70 P.-Pr. the push press
  77 Le. Pr. leg press, on leg press machine
  93 Mil. Sn. from Floor, Sn. Gr. + Ov. Sq.  

У првој колони је редни број вежбе по систему Медведјева, у другој колони је скраћени назив вежбе на енглеском језику, и у последњој колони је опис ове вежбе. Енглески језик сам оставио без превода да бих избегао недоумице око превода назива вежби. У опису појединих вежби се под stretch подразумева војнички избачај (избачај без почучња). Тамо где сам оставио празан опис можете се и сами снаћи на основу попуњених поља - ово је добра вежба за учење скраћеница.

Вежбе за класични избачај и за класични чишћење/трзај раде се тек након две године вежбања осталих вежби.

19.4.2005

Europe, Belgrade