Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Како одабрати теретану

 

Како одабрати теретану

Ово је веома важно питање. Скоро увек се на њега одговара погрешно. У Београду и Србији постоји велики број нижеразредних теретана, које бих за потребе овог чланка назвао "лажне теретане". То су такве теретане које би у нормалној земљи биле укинуте због недостатка основних здравствених, кадровских или других лоших услова.

Удаљеност, локација

Веома је тешко ићи у удаљену теретану. Утрошићете огромно време чекајући аутобусе или пробијајући се колима. Ипак иако значајна, ово је далеко мање битна ствар од осталих које следе.

teretanaSvetlaСама локација је међутим много битнија од близине. Покушајте да избегнете атомска склоништа - тамо је вентилација веома проблематична. Наиме људи који закупљују атомска склоништа нису професионалци, не улажу нарочито у одржавање теретане, па један од првих издатака који мора да плати цех је систем за вентилацију који се ретко одржава. Такав неодржаван систем вентилације извор је заразе и нелагодности. Свакојаки непријатни мириси ту су уобичајена појава. Осим тога, локација под земљом унутар бетонских зидова дефинитивно није најздравија локација за људски боравак.

Дајте дефинитивну предност теретанама у приземљу а најбоље рангирајте теретане на спрату. Ваздух је скоро увек бољи на већој висини, а поглед и осећај ширине веома ће се исплатити током вежбања.

Физичка безбедност

Овде није реч о безбедности на машинама за вежбање, јер би то била посебна тема. Овде је реч о личној безбедности од осталих фактора. Без обзира да ли има касета у свлачионици, новац, телефон и други важни предмети носе се са собом око појаса. За ту сврху је веома јевтино, сигурно и практично набавити торбицу која уоште не смета у раду, а може се и привремено скинути и ставити испред себе док се вежба уз остале ствари (пешкир, флашица с водом). Касета није сигурна и веома ју је лако обити. Има неких вести да су касете обијане, па ово треба имати на уму.teretanaOrmarici

Не постоји правило које ће вам помоћи да одредите какав свет долази у теретану. Дефинитивно саветујем да избегавате теретане у забаченим деловима разних куповних центара, атомских склоништа и сличних јазбина. Одлазак у неки "бољи" крај уопште није решење, јер и теретана у "бољем" крају може да окупи веома проблематичан свет. Обратите пажњу на све детаље понашања, гестова и одевања вежбача. Ако посумњате на криминални фактор или особе лабилног карактера које вас могу угрозити, напустите такву теретану првом приликом. Много је јевтиније променити теретану него санирати последице.

Добро је да знате да било ко може постати мета нечије бахатости, и по мом мишљењу не можете очекивати нарочиту превентивну заштиту ни од државе, ни од друштва. Стога вежбачи оба пола треба да прате примитивизам и бахатост у теретани и да на основу тога одлуче да ли ће остати на тренингу и уопште у теретани. Ако приметите да сте мета нечијих несланих шала (ово важи за оба пола такође), заобиђите колико је могуће проблематичне особе и размотрите алтернативе. У случају бољих теретана са озбиљнијим власником, можете се консултовати и са власником.

 

Вентилација и купатило

Купатило је тим више битно што је теретана даље од ваше куће. Међутим, склон сам да верујем да је вентилација која се редовно чисти најбитнији део теретане. Вентилација је толико важан део да се скоро може рећи да нема важнијег.

 

Машине-справе за вежбање

Једна од основних грешака коју чине и неки искусни вежбачи је бројање машина за вежбање у теретани и пребројавање познатих марки произвођача машина. Овакав приступ је потпуно аматерски.

Наиме, када испратите чланке о бодибилдигу у овој серији прва ствар коју треба да научите јесте да се бодибилдинг вежбе умањују па чак и напуштају у корист правих корисних вежбања (елементи олимпијског дизања, аеробне вежбе популарно зване "кардио", доминација динамичких вежби и слично). Ово је веома сложена проблематика јер избор вежби зависи од огромног броја фактора; зато ћемо само напоменути да је суштина у томе да што мање радите на машинама а што више сопственим телом и слободним теговима у простору.teretanaRack

Из тог разлога машине су добре више као полазна тачка након опоравака (пауза, после болести и слично), корекција неких пропуста у вежбању, за почетнике и слично. Машина која апсолутно обавезно мора постојати је обичан носач тегова или његова напреднија варијанта power rack и обична клупа, уз вратило. Некада су у почецима бодибилдинга са таквим справама људи чинили чуда у развоју сопственог тела. Правило је просто као пасуљ: што су машине специфичније и комплексније, прави рекреативац треба да их ређе користи! Можда једини изузетак од овога су траке за трчање. Међутим водите рачуна да трака не представља замену за трчање у природи, напротив: између ова два огромна је разлика у корист трчања у природи!

Што се марки тиче, заиста није лоше да имате приступ познатој марки машине за трчање. Међутим, за све остале основне справе мишићи никакву разлику не виде између најскупље и најјевтиније клупе на пример. Најважнија ствар код машина је одржавање машина у безбедном стању за вежбача и редовно одржавање, а ту долази до изражаја озбиљност и професионалност власника теретане.

 

Власник теретане

Власник теретане одговоран је за све што се дешава у теретани. Професионализам власника видљив је у теретани исто као што је видљив траг длета у камену. Свака прашина, свака нељубазност, свака глупост, одраз је професионализма власника.

Ево једног примера: у разговору са једним власником, младићем вишеструко млађим од мене, приметио сам невероватно непријатељство, бахатост и неваспитање које је кулминирало на моје питање - "Како се ви зовете", он је нехајно рекао - "Није битно". О оваквим људима којим родитељи осим телевизије и новца нису приуштили ни трунку цивилизацијског образовања не треба вероватно ни трошити даље речи.

Као што се може закључити, у Србији било ко може да отвори теретану. Из тога разлога, рекао бих следеће: при уласку у теретану покушајте да сазнате ко је власник и нешто о њему. Ово може бити веома битно.  У таквој теретани веће су шансе да ћете имати проблема, а када се деси нешто озбиљније не рачунајте на сарадњу власника.

Ако је власник из криминогене средине, заобиђите у широком луку ову теретану. Није ретка појава да је власник мамина маза који је теретану добио за свој 18-ти рођендан.Треба да знате да власник у теретану повлачи онакве људе какав је и он сам. Најкраће речено криминални, недозрели и некомпетентни власници највећи су узрок проблема њихове теретане.

 

Хигијена и трикови

Теретана професионално вођена има најмање три хигијенска аспекта:

  1. вентилација се редовно чисти и увек је у исправном стању.
  2. све справе и цела теретана потпуно се бришу сваког дана ујутру, а недељно се ради темељито чишћење.
  3. справе и мокри чвор се рутински чисте током дана у одређено време али и чешће по потреби.
  4. никакав знак нечистоће нити лошег мириса не сме да се види нити осећа на струњачама, зидовима, справама и уопште нигде у професиналној теретани.

Теретана без ових фактора спада у нижеразредну, па ма колико вас убеђивали да је "број машина велики".

Сад друге стране треба знати да је теретана место где се по дефиницији људи зноје и где треба да се зноје. Ако се дакле на вама не види нити осећа зној, то значи да нисте вежбали, па макар цео дан провели у теретани. Ово наводим јер се теретана негде третира као место за излазак, посебно код размажених или веома необавештених младих људи. Оваквима у ствари и није место у теретани, а још је мање пригодно да баш они коментаришу колико се и да ли неко зноји у њиховој близини. Знојење је дакле природно, а коме то смета не треба да иде у теретану где се људи, како рекосмо - зноје.

За више деценија мог вежбања, уочио сам тек пар вежбача, веома гојазних, који су имали толико јак зној да се тешко могло дисати у њиховој близини. Ово је међутим тако редак проблем да га не вреди ни помињати. Лично се веома дивим гојазним људима који имају храбрости да се ухвате у коштац са својим проблемом и да га активно решавају. Стога ако сте гојазни, уз можда мало појачану хигијену, немојте се устезати да вежбате и да вас било шта или било ко обесхрабри!

Управо зато није наодмет да напоменем и још један уобичајен трик власника лажних теретана. Наиме, има власника теретана који имају ограничен број машина, а посебно они који имају мали број трака за трчање. Овакви људи обично имају малу количину пара и не желе да одржавају своје машине, посебно траке које су познате по кваровима. Из тог разлога, кад у оваквој теретани почнете да користите по пола сата машину за трчање и трчите солидном брзином, а власник вас уочи, уобичајен трик који власници примењују је "хигијена трик": власник прилази са забринутим изразом на лицу и позива вежбача на разговор. У канцеларији саопштава вежбачу да је "примећено" да се од вежбача "осећа". Власник теретане онда са још забринутијим изразом на лицу саопштава вежбачу да "мора да реши овај свој проблем", и да је њему "веома жао". Овај поуздан рецепт који власници примењују извесно уклања вежбача из теретане, посебно ако му се још саопшти да "овакав воњ може да значи озбиљан медицински проблем", па би вежбач "требало да провери код лекара".

 

Лажне теретане и праве теретане

У организованим земљама, теретана мора да задовољи минимум услова, медицинских, техничко-безбедносних и кадровских да би уопште могла да отвори врата посетиоцима. У Србији то наравно није случај - зато добро отворите очи, јер у теретани вас буквално може сачекати - свашта.

18.1.2015

Europe, Belgrade