Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Идеалан програм , шта је то

Идеалан програм , шта је то?

Овде ћете наћи нешто од мог личног става у вези са идеалним програмом вежбања.

 

Идеалан програм вежбања

После неколико година тренирања бодибилдер је заморен од гледања у огледало, јер примећује да се дуго времена ништа посебно не дешава са његовим мишићима упркос редовном вежбању. С друге стране он је обично разочаран јер још не личи на првака света у бодибилдингу, а она закључује да њен стомак и ноге још увек изгледају лошије од познате глумице којој се диви. Тада они обично почињу да трагају за новим програмом вежбања.

Ови људи, али и многи други рекреативци изгледа да не знају да идеалан програм у ствари не постоји. Добар програм је само онај који обезбеђује здраво одржавање или контролисан и правилно усмерен развој балансиране физичке снаге, силе, издржљивости, еластичности и координације мишића, тетива, лигамената и инервације, у пуном природном опсегу кретања. Идеалан програм зависи од особе, њеног тренутног психо-физичког стања, искуства и од околности у којима се особа налази. Према томе, идеалан тренинг практично не постоји - постоји само одговарајући тренинг за одређену особу у тачно одређеном тренутку времена и специфичним околностима.

Уместо идеалног програма, рекреативац мора да трага за идеалним ставом и образовањем. Под ставом подразумевам мотивацију и стил рекреативног размишљања, док под образовањем подразумевам озбиљно научно знање о принципима и техникама спортске активности која се упражњава. Само сталним развијањем исправних ставова и увећањем образовања у рекреативној спортској делатности могуће је одржати мотивацију и изналазити увек одговарајуће спортске програме у свако време и под разним околностима.

Идеални програм, дакле, никад не постоји, постоји само адекватно стање ума. Зато одустаните од распитивања о идеалном програму - ако сте довољно спортски образовани, мотивисани и сконцентрисани, сваки тренинг је нови идеални програм за вас у датом моменту.

1.12.2004

Europe, Belgrade