Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Рекреација / Нека питања о оптеретном тренингу

Нека питања о оптеретном тренингу

Питање и одговор

Питање: помало сам збуњен - која је разлика између бодибилдинга и дизања тегова? Све што желим је да имам понешто мишића у рукама, грудима и стамаку (не претерано).

Сада међутим, збуњен сам јер не знам коју врсту литературе да читам! Почетник сам у овим стварима. Тек сам стартовао са часовима Мау таи (врста борилачке вештине) и желео бих да добијем и нешто снаге, такође.

Одговор: бодибилдинг је тренирање периферних и изолованих мишићних група. На пример: вежбање бицепса помоћу бицепс прегиба, или чучњеви, или потисак на клупи. Бодибилдинг је комерцијална и врло упрошћена верзија дизања тегова. Међутим дизање тегова увежбава централну (аксијалну) компоненту тела, што се постиже подизањем терета од пода до изнад главе. Дизање терета укључује бодибилдинг у облику помоћних вежби и не због нарцисоидних разлога, већ због додатног, помоћног развоја снаге. У суштини, дизање терета је ИСТИНСКИ оптеретни тренинг а бодибилдинг је само његова осиромашена варијанта.

Разлози зашто је бодибилдинг популаран:

1) филмови са Арнолдом Шварценегером.
2) људи а посебно омладина воле да ПОСМАТРАЈУ своје велике мишиће и воле да их ПОКАЗУЈУ супротном полу.
3) људи воле да виде резултат вежбања одмах у облику великих мишића.
4) огромна индустрија подржава нарцисоидне мушкарце и жене зато што жели да исцеди што више пара од њих.
5) бодибилдинг је најпростији облик оптеретног тренинга.

Лоше стране бодибилдинга су (за разлику од дизања тегова) поред осталих и следеће:
1) добитак снаге је скроман;
2) временом постајете предодређени за повреде;
3) тетиве, лигаменти и мишићи постају краћи и губе еластичност;
4) тело добија "позу бодибилдера", што је у ствари тешко деформисано и неизбалансирано тело, које не функционише оптимално у спортским дисциплинама;
5) тело је мање припремљено за изазове реалног живота и за циљне спортове, јер изолациони тренинг не може да постигле добар и природан баланс мишића.
6) тренирате из нарцисоидних разлога.

Лоше стране дизања тегова:
1) учи се најтеже. Врло је вероватно да ће вам бити неопходан тренер.
2) морате бити високо сконцентрисани и добро инструирани за време најважнијих вежби, јер у противном можете искусити врло опасне повреде.
3) људи у сали неће моћи да вам саветима помогну јер они углавном познају само бодибилдинг.
4) мишићи вам се не оцртавају као код бодибилдинга. Они се сигурно могу запазити, али не у таквој мери као код бодибилдинга.

 

Да ли се мишићи претварају у маст ако престанете с вежбањем

Одговор је негативан. У телу се ни једно ткиво (адипозно, мишићно, крвно, итд) не може претворити у неко друго ткиво. Ако престанете с вежбањем, мишићи после пар недеља почињу да се смањују и мењају своју унутрашњу структуру, али никако не могу да се претворе у маст.

Оно што у вама додаје маст је увек позитиван калоријски биланс тј вишак калорија у односу на оно што сте утрошили током дана. Са друге стране, мишићи хипертофирају (увећавају се) када се стимулишу напором на који нису навикли, а атрофирају (умањују се и слабе) ако се не вежбају довољно.

 

Да ли би ти ово чистио за 10,000 динара (120 евра)?

У Интернет чланцима и литератури о оптеретном тренингу скоро увек сам прескакао део који говори о неопходним квалитетима теретане. Међутим после довољно дугог времена у теретанама разумео сам да је квалитет теретане један од најважнијих предуслова доброг оптеретног тренинга. Неколико живописних примера који следе илустроваће ову констатацију.

Једном приликом кренуо сам да пронађем теретану на Новом Београду смештену у тржном центру чији назив је врста најстарије египатске грађевине. Након што сам једва пронашао претесно место за паркирање са још горим прилазом, попео сам се на трећи спрат и покушао да уђем у теретану и распитам се за услове вежбања. Знате ону смешну ситуацију кад на вратима не пише "Гурај" или "Вуци", а не знате ни да ли је радно време истекло јер га нису написали на вратима, а и довољно сте уморни на крају дана да вас просто мрзи да решавате такве глупости? Свеједно, нека цура ми милостиво отвара врата и ја ступам у просторију величине једног просечног скромног локала. Ту видим неки број људи како вежбају на справама, док ми неки мршави дечачић који је очито бежао са часова физичког васпитања у школи прилази и сазнаје зашто сам дошао. Не питајући ништа о мени, он ми одмах саопштава да се у теретани налазе "справе за све групе мишића". Фасциниран оваквим његовим објашњењем, ја му кратко кажем да сам већ вежбао, како бих се поштедео осталих бисера мудрости којима он части новајлије. Нажалост он наставља нешто да трућа што ја ипак користим како бих осмотрио салу.

Сала је била напуњена скромним избором издрнданих справа очито добијених са неког страног отпада. Ок - ништа страшно, ово је ипак Србија. А онда примећујем бучице које су разбацане по сали као да је бомба пала међу њих. Угао просторије који је требало да по некој логици садржи прелазак у другу "праву" салу или у најмању руку улаз у савршено чисте свлачионице и још чистији санитарни чвор био је само - превој зида и ништа више! Чистоћа у сали - тиха језа. Људи који вежбају - очигледно тотални почетници који блену у посетиоце уместо да вежбају. Захвалио сам се и брже боље изашао без освртања. Унутра више не бих ушао ни да ми плате.

Из овог примера је јасно како изгледа аматерски вођена теретана. Суштина је у томе да теретана мора бити блиставо чиста и сређена, добро вођена и повремено освежавана неким ситницама па макар то био само нов спреј за дезинфекцију просторија. Свако повећање цена мора да прати одговарајућа надокнада у виду нечег новог или квалитетног у сали што би макар симболично оправдало овакво повећање, уз обавезно објашњење разлога за повећање. Добро физичко образовање и практично искуство дежурних у сали је врло значајно. Укупан однос особља према вежбачима је изузетно важна ствар и само људи који заиста верују у оно што раде и улажу искрену жељу да вежбачима учине боравак пријатним и корисним могу да раде овакав посао. Укратко, један искрен, заинтересован, образован и култивисан однос према вежбачима је неопходан.

Сала је за озбиљне вежбаче као светилиште. Мора бити чиста, тиха, сређена и духовно стимулативна. Скоро годину дана издржао сам вежбајући у једној теретани која је сваког дана пуштала углавном исту музику. Да ли је за вас духовно стимулативна оваква теретана? Да ли теретану воде глуви људи или је реч о покушају дебилизације вежбача?

У теретани на Новом Београду у хотелу на обали Дунава близу Лида момак специфичне интелигенције има уску специјалност да отвара прозоре и врата у хладним зимским месецима и да се сам склони у заветрину. Промаја која настаје изванредно лепо проветри просторије које немају уређаје за вентилацију. Дивна и лагодна промаја са минус 10 благотворно прелази преко вашег врелог ознојеног тела. Последице оваквог угодног третмана осећао сам скоро пар година, а недељама нисам могао ни да помакнем поједине делове тела од болова.

Неколико година херојски сам издржао у теретани која носи назив највеће београдске општине и налази се изнад старе локације супермаркета најпознатије словеначке фирме. Једне недеље дошао сам у време када се теретана отвара и затекао закључана врата. Ја и још један вежбач смо онда стрпљиво петнаестак минута чекали момка који ради у теретани да нам откључа врата, уз коментар мог познаника да није први пут да се овако чека. Када се момак најзад појавио мрмљао је сањиво нешто у стилу: "где сте нашли тако рано да долазите"и "даћу вам кључ па сами долазите". Момак је прокоментарисао да он "ради" шест сати у теретани, a на моје указивање на језиву нехигијену он ми се унео у лице и упитао ме да ли бих ја ово чистио за плату од 10,000 динара?

Занимљиво је да годинама долазећи у теретану знам све момке који раде у овој теретани. Ови занимљиви људи по цео дан само гледају телевизију, играју шах и читају новине. Свлачионица је у таквом стању да су поједини свињци чистији. Усисивач сам само једанпут видео у употреби за неколико година и тада је направљен прави спектакл пошто ни власник теретане ни шталски момак нису умели да схвате како се њиме рукује. Зими је с крова капала вода на под а њих је мрзело чак и да подметну нешто испод. Велики црни пауци се спуштају са крова на вежбаче. Змије нисам видео али - никад се не зна. На уласку кад дођете у "теретану" не кажу вам чак ни добар дан. И зато још приме и плату. Па вам још натрљају нос да им је плата мала. Баш занимљиво.

Мислим да је из овога јасно да ако планирате право рекреативно вежбање, пристојна теретана, бар елементарно писмени и пристојни људи много су важнији од ниже цене коју плаћате у поменутим рупама финансирајући нераднике и оне који срамоте професију којој и не припадају.

1.12.2004., рев 11.12.2005

Europe, Belgrade