Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Пољопривреда / пчеларство / Стандардно означавање у пчеларству - Славне 1.0

Стандардно сликовито означавање симбола у пчеларству може помоћи у пчеларском издаваштву и у рутинском бележењу ситуације на пчелињаку.

Елементи стандарда означавања, верзија Славне 1.0

pcelStdMojRam 

 

 

рам са изграђеним саћем

 

 

pcelStdMoLOj

 

 

отворено легло

 pcelStdMojLeglo

 

 

рам са леглом

 

 

pcelStdMoLZ

 

 

затворено легло

 pcelStdMojSO

 

 

Рам са сатном основом
(СО)

 

 

pcelStdMojPcele

 

 

Без пчела

 pcelStdMojSopstveniM

 

 

Рам са сопственим матичњаком

 

 

pcelStdMojPcele

 

 

Пчеле; са пчелама

pcelStdMojTudjiM2 

 

 

 

Рам са леглом и сопственим матичњаком

 

 

 

 pcelStdMojMR22

 

 

 

матична решетка

 pcelStdMojTudjiM

 

 

Рам са туђим матичњаком

   pcelStdMojTudjiM2

 

 

 

Рам са леглом и туђим матичњаком

pcelarstvoStandardMojDaska

 

 

Даска под косим углом према улазу у кошницу

     

 

Како то изгледа у пракси

На пример Демари поступак (модерна форма поступка) може се описати сликом:

pcelStdMojPrimer5

У новом наставку (доњи) испуњеним сатним основама (три тачке с обе стране) у средини смештена су 2 рама са матицом и отвореним леглом. Инсистирање да у новом наставку буду рамови са отвореним леглом асоцира читаоца да су у горњој, старој кошници тј старом наставку присутни рамови са претежно затвореним леглом; ово опет потсећа на принцип Демари поступка; у горњој кошници спроводиће се развој легла са циљем да целокупно легло матице буде излежено. Текстуални опис са стране потсећа да је то поступак који укључује уклањање форсираних (принудних) матичњака како пчеле у горњем наставку не би ушле у ројење. Између два наставка (нов и стари наставак) налази се медиште са пчелама, како је то сасвим јасно приказано, раздвојено матичном решетком од новог наставка.

Из претходног примера виде се предности мог стандарда. Уместо да у свеску нотирате дугачке текстове које треба ишчитавати када се подсећате, једном сликом казујете толико података да се текст своди само на мали коментар у виду једне-две реченице. У школама пчеларства и књигама, један општи метод означавања као што је овај свакако ће помоћи у јасности и прецизности излагања. И када објашњавате другима, слика казује више од 1000 речи.

А сада ево још неких примера како ја примењујем ово своје означавање. Искусни пчелари ће вероватно брзо увидети о којој се методи ради а претпостављам да ће многима бити занимљиво да размотре приказане шеме и виде како се оне разликују или слажу с њиховом праксом.

Примери примене мог стандарда

Пример 1: како би сте описали која је сврха следећег поступка?

pcelStdMojPrimer1а


Пример 2: обратите пажњу на косу раван испред старе кошнице; она је познатија под једним другим термином. Овај метод сте сигурно препознали! Да ли се приказана шема разликује од вашег извођења? pcelStdMojPrimer2

У општем случају, приказана коса раван може да буде одвојена од кошнице (као на слици), или у неком другом методу може да дотиче улаз у кошницу. Да ли знате неки метод у коме се она користи тако да дотиче улаз у кошницу? Можете ли да нацртате ту шему?


Пример 3: метод је описао Верољуб Умељић као метод спречавања ројења. Покушајте да разлучите о чему се ради:pcelStdMojPrimer3


Пример 4: шта је ово?pcelStdMojPrimer4


03.03.2017

 

 

 

 

Europe, Belgrade