Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Пољопривреда / пчеларство / Колико шећера за литар сирупа?

Задатак је веома познат пчеларима, технолозима прераде алкохолних пића и хемичарима:

Мешањем 1кг шећера са 1л воде (1л воде тежак је око 1кг) добићемо наравно 2кг шећерног раствора тј сирупа. Колика је његова запремина?

poljo pcelari sirupОбрнуто можемо питати: колико нам треба шећера да би направили један литар шећерног сирупа размере 1:1? У пчеларској пракси шећерни сируп се обично прави у једној од неколико типичних концентрација. Зато пчелари обично памте колико им шећера треба рецимо за концентрацију раствора који обично праве и без размишљања приступају послу. Међутим ако им затреба нека друга концентрација, онда морају да прибегну малом експерименту и мерењу којим одреде колико им треба шећера а колико воде за 1Л сирупа.

У овом тексту приказаћу вам моју формулу коју сам "конструисао" и помоћу које рачунам количину шећера и количину воде која је потребна да се направи један литар шећерног сирупа било које жељене концентрације! Дакле не треба да тражите табеле, да се распитујете код колега нити да  правите експерименте.

Прво мало објашњење за оне који се не сналазе око рачунања концентрације. Нека је W [%] процентни раствор шећерног сирупа који желите да направите. На пример W=60 значи да желите 60% шећерни сируп. На пример, ако желите раствор 3:2 то значи да на три дела шећера желите два дела воде; то у ствари значи да се 3 дела шећера налази у 5 делова раствора, па ево колико је то процената:

\[\frac{3}{{2 + 3}} = \frac{3}{5} = 60\% \]

Према томе концентрација шећерног раствора може да се зада било као 60% било као 3:2 - у оба случаја реч је о истом раствору само се различито казује његова концентрација. Ако се концентрација задаје односом компонената онда је прва цифра увек растворак (шећер) а друга је увек растварач (вода).

Формула

Дакле за литар шећерног сирупа концентрације W[%] употребићете грама шећера:

\[\color{red}{\frac{{2710}}{{271/W - 1}}}\]

Што се воде тиче, додаћете воде у милилитрима по формули:

\[\color{red}{\frac{{2710 \cdot (100 - W)}}{{271 - W}}}\]

Замените w=50 у горњој формули и добићете пчеларима познат однос за 1:1 шећерни сируп - 613 грама шећера на 613 милилитара воде.

Сада имате Славишину формулу за шећерни сируп!

 

 

 

 

 

 

Europe, Belgrade