Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Пољопривреда / Генетски модификоване биљке

 zilErikSelariniФранцуски научници на челу са професором Жил Ерик Селаринијем завршили су двогодишњи експеримент у коме су пацове хранили генетски модификованим кукурузом током целог њиховог животног циклуса. Резултати њихових истраживања објављени у часопису "Food and Chemical Toxicology” уздрмали су јавност и научне кругове.

Монсанто и глифосат

Америчка мега-компанија Монсанто произвела је још средином седамдесетих супстанцу глифосат и дала јој име Раундап (Roundup).  Иако је од 2000 године лиценца за употребу глифосата истекла па га и друге компаније производе, фирма Монсанто је произвела генетски модификовано семе кукуруза на које хербицид Раундап не делује. Стратегија ове фирме очигледно иде на то да продајом хербицида пољопривредним произвођачима диктира и продају ГМО семена кукуруза. Једном затровано земљиште хербицидом Раундап не може се те године употребити за садњу неког другог кукуруза јер би га Раундап уништио.

Професор Дон Хубер испитивао је утицај Раундапа на земљиште и пронашао да погубно делује на компоненте у земљишту donкоје обезбеђују проток и асимилацију гвожђа и мангана у биљкама. По његовим налазима већ блага концентрација од само 2,5% раствора Раундапа испрскана по земљишту смањује асимилацију мангана за чак 80% у биљкама, док се асимилација гвожђа смањује за 60%. Исти хербицид везује и бакар, магнезијум, цинк и никл за земљиште па је извесно да је и њихова асимилација у биљкама озбиљно угрожена. На овај начин је, поред бројних других последица, произведена храна знатно сиромашнија за људску исхрану. По доктору Хуберу, остаци Раундапа једном унешени у земљу остају "неодређено дуго" (indefinetely) у затрованом тлу!

Како дакле, на основу истраживања проф. Хубера тло остаје неодређено дуго у фази затрованости, само ГМО семе фирме Монсанто може се даље гајити на затрованом земљишту. Свако друго семе биће оштећено или уништено, како коров тако и корисне биљке. Није познато колико година мора да протекне да би се остаци Раундапа испрали из земљишта и да би пољопривредници после тога могли да засеју нормалан (не-ГМО) кукуруз.

 Поразна француска студија

У већ поменутој француској студији ГМО хране, пацови су храњени водом затрованом Раундап хербицидом или су pacovUkavezuхрањени генетски модифованим хербицидом кукуруза NK603 отпорним на Раундап. При овоме су коришћене дозе затрованости допуштене америчким прописима.

Студија је пратила експерименталну групу пацова и упоредила је са контролном групом пацова који су јели нормалну храну/воду. Установљено је да чак и веома мала концентрација Раундапа проузрокује тешке туморе млечних жлезда и озбиљна оштећења јетре и бубрега већ после 4 месеца тј 7 месеци код женки, у поређењу са експерименталном групом код које су неки поремећаји примећени тек после 14 тј 23 месеца.

Извођење експеримента

Пацови су подељени у десет група. У свакој групи било је 20 пацова, пола мужјака, пола женки. Три ове групе су појене водом која је имала три различита нивоа Раундапа у складу са очекивањима у природним условима на ланцима исхране тих пацова. Три следеће групе су храњене ГМО кукурузом отпорним на Раундап у различитим пропорцијама: 11%, 22% и 33%. Трећа група је добила и воду и кукуруз затроване Раундапом у дозама ове претходне две групе. И коначно послења група је била контролна група добијала је храну без Раундапа тј без кукуруза  NK603 и додатно проверено је да 33% њихове хране садржи нормалан (не-ГМО) кукуруз.

Пре извођења експеримента истраживачи су провели годину дана гајећи Монсантов кукуруз. Ово је било неопходно јер фирма Монсанто не допушта да се тестирање ради са њиховим садним материјалом. Експеримент ове врсте, овог обима и дужине трајања, по наводима ових научника, никада до сада није изведен. Животињама је мерена тежина, испитивана крвна слика, рађени налази урина. Такође студирани су параметри везани за јетру и хормоне. Велика пажња посвећена је стању органа тестираних животиња. За разлику од ранијих студија (видети следећи наслов) проф. Селарини је секцирао свих 200 животиња како би открио да ли постоји утицај отрова на метаболизам и органе сваке од тих животиња.

Друге студије

Како наводе научници, досадашње студије рађене су под патронатом ГМО фирми и то најдуже у трајању од три месеца. Када је Монсанто у питању,  неки његови "експерименти" су рађени само третманом такозване активне супстанце а не самог препарата који се реално употребљава. Како стварни хербициди осим активне (главне) супстанце имају друге супстанце које поспешују и омогућавају деловање активне, по мишљењу француских научника пропуштено је важно испитивање јер помоћне супстанце могу бити знатно штетније од активне.

Тако студија Хамонда из 2004 године у свом закључку казује следеће:

Свих 400 животиња су биле здраве и изгледале су нормално током студије, уз два изузетка. Један пацов из групе 33% Раундуп Реди је нађен мртав 82-гог дана. Животиња је била здрава до момента када је нађена мртва и обдукција није нашла разлог смрти. Микроиспитивање ткива ове животиње није нашло доказа за узрок смрти. Један пацов из референтне групе је еутаназиран 86-тог дана јер је имао фрактуру носа и изражено слабији апетит. Ни једна од ових смрти није сматрана повезана са овим текстом.

Можемо претпоставити на основу овога, да такви стручњаци не би имали никакав проблем да египатску мумију стару бар 3000 година и управо извађену из фараонске гробнице прогласе живом,  веома здравом, и спремном за партију тениса са Ђоковићем.

Занимљиво је да по наводу француских стручњака, ни једна од тих студија није трајала дуже од 90 дана, и ни један ефекат не показује се пре три месеца третмана.

 Резултати студије

Студија је показала да се код ГМО храњених пацова развио необично велики број случајева рака, уз то знатно агресивнијих, и то посебно код женки. У групама је 50% пацова и 70% женки цркавало пре нормалне старости у природи, док је број таквих у контролној групи био 30% пацова тј 20% код женки.

Tumors-Rats1

Групе храњене отровом су заједно узете, развиле 2 до 3 пута чешћи тешки облик рака него код контролне групе. На истеку две године, 50-80% третираних женки развиле су неки облик рака са по 1-3 рака по примерку, у поређењу са 30% tkivoкод контролне групе. Први детектовани облик рака третирани пацови су имали након 4 тј 7 месеци код пацова/женки, док је у контролној групи први облик детектован после 14 месеци од почетка експеримента.

Као што је речено, тумори се јављају и детектују тек после периода од три месеца. Тумори о којима је реч имају бар 17х17мм, што је кад је реч о пацовима - колосални тумор.  Студија је по први пут показала оно што се све време произвођачи ГМО хране крију: не само да су пестициди изразито канцерогени - ГМО храна је сама за себе такође канцерогена.

Europe, Belgrade