Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Србија / Србија разбијена у парам-парчад

У овом чланку приказаћу теме које објашњавају стање у Србији боље од било каквог статистичког извештаја. Сваки чланак датиран је различито, и његов датум обично је приказан испод текста. Потпуно је неважно што су неке од ових тема ствар прошлости - изложене цртице су само доказ црно на белом у каквој земљи живимо а то стање се уопште не мења како време протиче. Владе се смењују, министри дефилују, мамини и татини се запошљавају у државној служби, а све - остаје исто. Процените и сами:

Пошта не чува информацију ко вам је послао препоручену пошиљку?

Ако којим случајем треба да добијете судску тужбу, пореско решење, или какво год писмено од државних органа или приватних лица, шансе су велике да нећете бити присутни на кућној адреси у тренутку када поштар покуша да вам уручи овај препоручени документ. Поштар ће вам оставити тада у сандуче обавештење да имате 5 дана да примите препоручен документ у оближњој пошти. Али, шта ако сте ви након 5 дана још увек одсутни и нисте видели обавештење?

pttУ том случају, препоручен документ се враћа пошиљаоцу. Када дођете кући и видите обавештење, ви ћете свакако отићи у пошту да се распитате ко вам је послао препоручен документ. Службеник ПТТ ће вам веома осорно рећи следеће: "Пошта не држи ТАКВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ."

У држави каква је Србија, безакоње, произвољност, бахатост нису реткост. Али оно што јесте новост, то је да државни службеник, на сасвим логично питање ко је пошиљалац једног документа кога издаје државни орган и предаје Пошти Србије да га уручи том истом грађанину, "нема информацију", то јесте необично. Оно што мене још више чуди, јесте да на људско и сасвим логично питање клијента ко му је послао документ, како би се, ваљда грађанин логично код тог органа распитао и подигао предметни документ, службеник Поште Србије веома осорно одговара као да сте га питали која је боја гаћа које носи.

Да ли ми улазимо у сатанистичко друштво, у коме ће сасвим нормална питања грађана остати не само без одговора, већ се службеник државе према грађанину понаша као да је грађанин питао нешто крајње невероватно и ненормално? Са мог становишта, службеник Поште осим што је нељубазан,  буквално покушава грађанина да направи лудим, и затвара се иза стерилног одговора које никакве везе са струком и памећу нема. 

Наиме, да Пошта Србије прима довољан број писмених људи у своје редове, те да поједини директори Поште Србије не завршавају школу у педесетим годинама живота, можда би у том случају, Пошта имала довољно писмености да у рубрику пошиљалац упише назив пошиљаоца и о томе извести клијента на шалтеру. 

 8. септембар 2020, али може бити било који датум, ништа боље не очекујте.

Како се дочекују и награђују најбољи у Србији

Када жонглери с лоптама, тркачи или скакачи остваре запажен резултат у такмичењима, они у Србији добијају десетине хиљада евра награде и дочекују се на највишим местима. Али шта мислите, када неко оствари историјски резултат на најзапаженијем такмичењу математике у свету - шта он добије у Србији?

 srb tema Веровали или не, историјски догађај освајања три златне медаље, једне сребрне, и две бронзане на Математичкој олимпијади, у Србији је изазвао праву медијску пометњу! Погледајте на слици десно како је штампа колонијалне Србије забележила овај изузетан, како кажу "Историјски успех наших математичара".

Шта је још занимљиво у овом импозантном чланку о српским талентима? Занимљиво је да је овај "историјски" догађај, по оцени новинара колонијалне Србије, заслужио чак ОСМУ страну новина, у доњем левом углу.

srb tema1str

 

srb prvaStr obrТе исте режимске новине, на првој страни објавиле су вести које имају већи значај од горе поменутог "историјског" успеха наших младих математичара 

Догодило се 23.јула 2019 године, али датум је небитан јер се то одавно дешава у Србији и дешаваће се.

 

 Док у Србији људи спавају са маскама на лицу

Догодило се 09.2.2020 око 23 часа, али то није битно, то се дешава годинама. Мерне станице у Србији, показале су следеће стање: 

zag Sumarno1 

 

 

 

 

 

 

Да ли је потребно превести са енглеског реч 
Unhealthy         = НЕЗДРАВО

Very unhealthy = ВРЛО НЕЗДРАВО

zag maskaSpavanje

Гребање и болови у грлу, стално искашљавање, опште погоршање здравља коронарних болесника, плућне болести, и много много тога. За то време власт и медији у Србији бави се измишљањем разлога и правдања, квази-научних објашњења, млаким оптужбама за катастрофално и нагло загађење ваздуха које се поклапило са почетком рада страних субвенционисаних фабрика. Случајност или не?

У Смедереву као у неком необјављеном рату против земље и народа, најмање три оџака свакодневно туку у ваздух тоне отровних гасова. Како јавља сајт Енергетски портал, мерна станица у Смедереву гаси се увек када је присутно највише загађење. И у тренутку овог приказа података за овај чланак смедеревска станица је, каква случајност, искључена и не емитује - ништа. 

zag Sumarno2 

Ево чиме се, док се затрована Србија  гуши, баве неки од најтиражнијих новинских медија у Србији:

zag novine

Портал rs.n1info.com је 03.11.2019 објавило чланак под насловом : "Министарство - За загађење криви `стари аутомобили`", на који се у коментарима јавио читалац и написао следеће: 

Gpranče

Kad bi Srbija bila Beograd pa priča o autima da pije vodu al ovako u mom selu Omoljica od Beogradskog saobraćaja ni traga a dim je takav da svake zime ne možeš da otvoriš prozor. Odakle dim? Iz kotlarnica centralnog grejanja, svaka šuša danas ima centralno na čvrsto gorivo. I sve bi to bilo u redu da lože drva dve godine sušena ili kvalitetan ugalj u kvalitetnoj peći, nego lože sirovu vrbu, plastične džakove, stare gume a inspekcije ni na vidiku! Zašto? Pa zato jer su za stranku pa neće valjda svoje da kažnjavaju zato jer njegova jedna peć zaguši dve ulice! O trlogu i neredu ispred kuća i da ne govorim, ispred kuća na travnjaku: sejalice, drljače, traktori i mehanizaxija ker rade po sto lanaca zemlje a niko grama zemlje na sebe nema, sve iznajmljeno da nebi plaćali porez. A kad uđete u centar sela dočekaće vas veseli psi lutalice koje će pod obavezno napasti vaš automobil i vas kad izlazite iz njega. Ali zato imamo rešenje, gasna instlacija napola provučena kroz selo pre 10 godina a gasa normalno nema, jer ko je još čuo da gas ide kroz cevi jer jelte normalno svi treba da kupuju plinske boce kod lokalnog SNS sponzora koji te iste boce skupo naplaćuje. I tako idila selo....toliko o zagađenju.

 

18.2.2020 портал www.srbijadanas.net објавио је текст под називом "БОР УМИРЕ! Загађење 6.000 пута веће од дозвољеног!" из кога преносимо ове одломке:

Загађење ваздуха у Бору, проузроковано отровним честицама од последица производња кинеске компаније „Зиђин Kопер“, достигло је несвакидашње цифре. Грађани овог града на истоку Србије свесни су загађења, али државне институције не предузимају ништа како би решили проблем са кинеском компанијом која је купила РТБ Бор крајем 2018. године. Према званичним мерењима за децембар 2019. године, концентрација Арсена у ваздуху износила је 4.771 нг/м3, Олово је достигло цифру од 6.032 мг/м3, док је количина сумпор-диоксида (СО2) измерена на мерном месту Брезоник, износила 5.128мг/м3.

........ 

Странка Слободе и Правде Бор: 

Bor, zvanični podaci za decembar 2019:
- Arsen 4771 nanograma po metru kubnom vazduha, od zakonom dozvoljenih 6.
- Olovo 6032 mikrograma po metru kubnom vazduha, od zakonom dozvoljenih 1.
- Sumpor dioksid 5128 mikrograma po metru kubnom vazduha, od zakonom dozvoljenih 125.

   .......

– Ми смо 18. децембра на мерној станици Брезоник измерили 5.128 микрограма сумпор-диоксида по метру кубном ваздуха. Летос смо се згражавали на 2.000, нисмо могли да верујемо. Већ од 500 микрограма се рачуна као опасно по здравље и живот људи уопште. Најважнија ствар у свему томе јесте да је загађење појачано, да то нико не оповргава, чак ни градске власти. То такође каже и компанија „Зиђин Kопер“, с тим што они говоре да ће све бити решено, али без конкретних ствари. Помињу неку 2022. годину, а ми тражимо да то буде моментално решено и теоретски би то могло да се среди самим тим што би реаговале државне институције на тренутно кршење Закона о заштити животне средине, као и о заштити ваздуха – рекла је Ирена Живковић за наш портал.

.....
– Тешки метали су још већи проблем и они никад неће моћи да се избаце из организма. Њих не осећамо и не видимо их, свесни смо да су ту, али кроз десетак година могу да доведу до свих модерних обољења која постоје и ми ћемо тада да будемо ослоњени на свој лични имунитет. На протестима смо инсистирали да реагују државне институције које не реагују. Министарство и инспекција морају да оду у компанију „Зиђин Kопер“ да им каже да крше закон државе Србије и да се одмах реше проблеми смањења производње на пројектни ниво. Постоји међутим тај уговор о продаји РТБ у ком Влада захтева од кинеског инвеститора колико хиљада тона годишње треба да произведе. Не постоји напомена о смањењу производње ако то угрожава здравље људи, битан је само профит.

На Новом Београду, ноћас људи спавају под маскама. Али зашто би се власт и већина медијске јавности због тога узнемиравали? Они и јесу на власти да би удобно, веома удобно спавали? Занима ме, да ли власт своје палате и станове бирају на висинским локацијама? За то време, спонзорисани медији објављују чланке о проституткама, фудбалерима, тенисерима, суровим убиствима и узнемирујућим спољнополитичким вестима. Власт и медији баве се апсолутно свим и свачим. Само не Србијом, наравно.

  [Енергетски портал]

 

Неиздржљива лакоћа непостојања

srb penzGraf

Сајт "Макроекономија" од 14.8.2019 објавио је чланак под називом: 

"Број пензионера у Србији и даље у лаком паду".

Како изгледа тај "лаки" пад можете видети на њиховом графикону на слици лево који су на овом сајту објавили.

Колико се види са овог графикона, почетком 2016 године наступио је оштар пад броја пензионера. Годишња стопа пада броја пензионера који преживе услове живота и такозвану здравствену заштиту у Србији износи 10.000 пензионера годишње МАЊЕ СВАКЕ ГОДИНЕ. Овај тренд имамо у 2016, 2017, 2018 и 2019 години.

 

Чекај гужву, па онда покажњавај народ

На улазу у Београд из правца Ниша већ недељама (месецима?) постоји загушење саобраћаја и непрегледна колона возила споро се помера. Када сам други пут за неколико недеља на истом месту улетео у ову колону која почиње више рецимо километар испред Плавог моста и продужава у правцу моста Газела, непознате дужине, хтедох да сазнам о чему се ради јер нисам уочио на тој деоници знак о радовима или саме радове, нити саобраћајни удес или нешто што би објаснило ову очито дуготрајну ситуацију. По доласку претражих Интернет да пронађем шта се дешава, да ли је оно свакодневно, у ком периоду ће трајати, да ли су радови у питању. И шта налазим у хаотичном информативном простору Србије?polic

На сајту "ЈП путеви Србије" имате мапу са слабим увећањем на којој нисам пронашао никакве радове који би објаснили оваква загушења. У текућим вестима о саобраћају новинске вести ће вас обавестити да  "Putnička vozila čekaju na graničnim prelazima do dva sata" и "HILJADU SAOBRAĆAJNIH KAMERA PO BEOGRADU Prvi kontigent već postavljen, a evo gde se nalaze i ŠTA SNIMAJU". Потом имате вести од пре 6 месеци типа "Kolaps na ulicama Beograda, sve stoji u saobraćaju" и томе слично. Текуће вести о саобраћају, употребљиве и актуелне - скоро да немате.

Ако ви као грађанин немате ажурне и лако доступне податке о најосновнијем фукнционисању града, за узврат имате - полицијску акцију! Ето у наведеној непрегледној колони у зауставној траци имате полицијско возило, које издваја она возила која зауставном траком покушавају да се искључе из колоне и укључе у неки од излаза са аутопута, а да то нису учинили на формално допуштеном месту са испрекиданом линијом!  Како чујем, казна је 20.000 до 40.000 динара, неки знатан број казнених поена и 3 месеца узимања возачке дозволе јер се вожња зауставном траком третира такође и као прелазак пуне линије. Само толико.

Оно што је овде на делу понајмање је спровођење закона. Ко је својим неделовањем или бескрајним непрофесиналним радовима или чиме год одговоран за колоне на улазу у Београд?  

6. мај 2019, али може бити и било који други датум.

 

Од "Чујте Срби" дођосмо до "Има ли Срба"

Десило се 2014 године на Безбедносном форуму у Београду, али не заваравајте се - реч је о трајном процесу. Бивши руски амбасадор Александар Конузин у једном моменту напустио је овај скуп:

 

 

Чека се ред за одговор на питање?

rukaGrebeДесило се 2016/2017, али небитно. Сви који месецима ишчекују своју нову здравствену књижицу приметили су у свету јединствено ново правило. Ако хоћете да питате да ли је ваша нова здравствена књижица завршена да би сте је преузели, ви морате да станете у ред са свим људима који чекају (читај 50-70 људи). Просечно време чекања је између 2 и 2,5 сати. Ако књижица није готова (иако сте дошли онда када су вам рекли да дођете), е у том случају идете кући необављена посла. Уосталом, ко вам је крив што немате парапсихолошке могућности да сами некако осетите да је ваша књижица стигла.

Због мањка запослених, РФЗСО је унајмио службу обезбеђења, како каже један од њих "да би спречили људе да се не потуку". Просто човеку је некако мило око срца кад види како господа управљачи брину о народу. Да су господа примала писмене људе уместо својих партијских другова, можда би знали да се на Интернету може поставити списак завршених књижица. Али то је тако тешко урадити... Поставља се питање: која је количина незнања, непрофесионалности, незаинтересованости, неспособности и квоцијента интелигенције потребна па да се "креира" оволико дегенерисан систем?

Да не бих узалуд чекао, што ми се већ десило једанпут, својој филијали РФЗСО послао сам на контакт адресу наведену на њиховом сајту љубазно питање: "Молим вас за информацију где могу да погледам да ли је моја књижица под бројем тим и тим завршена, да не бих чекао редове да то питам?" И знате шта су ми одговорили? Ништа. Ко зна, можда нису разумели питање?

јануар 2017

Паркирање - решена ствар

specPoliklikParkingspecPoliklikUlaz2Десило се 2016/2017 године, али време није битно. Посебан специјалитет живота у главном граду Србије јесте паркирање. Како кажу господа из Паркинг сервиса која се с апетитом баве одношењем возила: "Приоритет су нам саобраћајнице којима пролазе линије јавног превоза али и све значајније улице у центру и ван њега. Осим ових саобраћајница посебну пажњу посвећујемо улицама у околини школа, вртића и болница." Дакле посебан специјалитет ових људи је одношење непрописно паркираних возила испред наведених установа, па чак и болница!

Како то у пракси изгледа, можемо се и сами уверити. Испред Специјалистичке поликлинике КБЦ Земун у Вртларској улици налази се минијатурни паркинг са занемарљивим бројем паркинг места. Преко пута поликлинике постоји тротоар где је забрањено паркирање. Грађани довозе старије људе, тешко покретне и болесне, при чему немају чак ни основни прилаз возилом до поликлинике, а своја возила паркирају на забрањеном месту преко пута поликлинике. Многи од пратилаца пацијената и не знају да је ту забрањено, и њихово возило ће однети паук. Они који знају за забрану паркирања и мудру праксу нефункционалне државе, панично се осврћући око себе, пожурују немоћне људе да прелазе преко улице на опасном и непрописном месту, остављају своје ближње да се сами снађу у чекаоници, а онда се још брже враћају до својих "непрописно паркираних" кола где дежурају да не би остали без возила!

Дотична поликлиника, није ништа посебна у хаосу здравствених установа у Београду јер ни она као ни огромна већина других уопште нема омогућен чак ни најосновнији прилаз за возила пацијената, као што такође нема ни цивилизовано организован паркинг за возила истих. Да све буде још шармантније, градска служба Паркинг сервиса, плаћена новцем тих истих грађана, животно угрожава сопствене грађане озбиљно им отежавајући да своје ближње допреме до пренатрпаних и неорганизованих здравствених установа. Како то изгледа када немоћна стара особа са штакама или вођена с напором испод руке пратиоца, изађе након вишечасовног боравка у просторијама болнице, да би затекла празно место тамо где је био њен аутомобил, можемо само замислити. И као коначна кап у препуној чаши, Паркинг служба се јавно хвали да "посебну пажњу" обраћа и на болнице!

srbija kradu

Конкурс за посао

Веровали или не, пред вама је дигитални плакат којим је у октобру 2016 велика фирма Д.Х. огласила на сајту Инфостуд  да прима на посао младе људе.  Очигледно они су хтели нешто да кажу, али некако природно, ваљда из њихове подсвести, свако у Србији ће се пре асоцирати на крађу него на тражење квалитетних кадрова. Шта можемо додати овом плакату? Потпуно је извесно да су овај плакат конципирали млади стручњаци можете мислити ког факултета и можете мислити каквог знања и способности. Ти људи као да су свима рекли какви су они, и какве људе траже за пријем у своје редове.

Више немамо приучене лопове, ситне џепароше, нижеразредне кадрове. Па ови људи јавно кажу да најбоље краду, шта је ту лоше? Ето ми Срби осим у науци (Никола Тесла), разбојништву (Пинк пантери), тенису (Н. Ђоковић), физици (Милева Марић), и многим другим областима, коначно добисмо и у крађи најбоље! Мало се и бринем: више нема где да се доказујемо, достигли смо ВРХ. Или се то зове ДНО?

А сада, по ко зна који пут у вашој малој земљи - економски циркус "Економикус"

Како извештавају новинска гласила Влада Србије је одлучила да издвоји 90 милиона евра за "отварање нових радних места". Наводно је од српског новца, ако добро дакле разумемо, финансирано 6600 радних места са 22,86 милиона евра, тј просечно 3463 евра по радном месту. Шта то значи?

Српска власт дакле захвата из српских фондова средства добијена опорезивањем нејаких српских фирми које грцају на ивици егзистенције, и тим српским новцем srbija novacRukaисплаћује целу годину дана плате домаћим радницима које стране фирме запосле у Србији да раде за страни профит и стране интересе. Ако ја ово разумем, држава Србија од српског новца плаћа странцима наше сопствене раднике да раде за те исте странце!? У ком делу света сте чули да ви својим новцем плаћате раднике туђих фирми које вам не припадају и још имате разума да се хвалите како сте те раднике ви запослили и смањили незапосленост? Где је сироти Тесла да види генијалце који су у Србији данас пронашли већи патент од његових и оно чега се нико (нормалан) није сетио нигде у свету? Није наведено у гласилима по Србији које се још бенифиције (инфраструктура, законске олакшице, умањење такси, земљиште или шта год) обезбеђују мимо горе поменутих средстава још додатно од стране локалних самоуправа и додељују странцима! Али ако је настављена ранија пракса, не само да ми Срби плаћамо страницима плате радника него им још приде додамо ако им зафали наших српских ресурса. Ваљда треба и гајбу пива - млаког да им дамо, да их почастимо као у песми. Да ли игде у свету постоји оваква генијална "рачуница" и како се зове економиста који би потписао овакав идиотлук?

srbija cirkus

"Подстицај", како даље наводе новинске гласила, добиће стране фирме: "Kromberg” у Крушевцу, “Leoni” у Нишу, “Pretty Group” у Сомбору, “Endava” у Београду, “Coficab” у Пећинцима и “Aunde” у Јагодини. Занимљиво је да новине у Србији нигде не наводе колико српских фирми добија макар делић ових погоднoсти које се додељују странцима.

Ето зашто "наши" добијају тапшање по рамену и позитивне оцене "међународних институција". Овде се под видом нечувеног "запошљавања" у суштини предаје сопствена земља на потпуно управљање  странцима. Случај Фијата, довољан свакоме, није илустративан за наше управљаче. Зато ће нас економија и адекватно наградити - по заслузи.

Ево шта о томе занимљиво каже на сајту "Блица" један од читалаца:

~DJ Dzo Dajte prave ekonomske reforme : Vlast je tu da obezbedi normalne uslove svojim gradanima da mogu pristojno da zive od svog rada,bilo da su oni poslodavci ili da rade kod inostranog ili domaceg poslodavca. Nije samo smisao otvaranja stranih kompanija ako su uslovi za nase radnike takvi da ce raditi samo za mesecne troskove hrane,struje,grejanja,kirije,odnosno za prezivljavanje. Shvatite da te strane kompanije placaju radnike za isti posao u svojim drzavama 5 do 6 puta vise. Oni i ovde u Srbiji imaju unapred siguran plasman robe u inostranstvo,ali malo placaju naseg radnika. Plata od 200 do 300 evra je za prezivljavanje i to nije za pohvalu. Lepo je to sto vlast spominje otvaranje novih 6600 radnih mesta u 7 gradova. Medutim ako se nastavi sa ovim tempom treba ce nam 23 godine da bi se otvorile firme na ovaj nacinu svih 174 jedinice lokalne samouprave (150 opština+24 grada). Ovim tempom od 174 lokalne samouprave kad se oduzme 7 gradova gde se otvaraju 6600 radnih mesta ostaje167 opstina i gradova na cekanju za nove firme. I kada se tih 167 opstina i gradova podeli sa po 7 novih otvorenih firmi Srbija bi na ovaj nacin zaposljavanja cekala 23 godine. Za te 23 godine ukupno bi se na taj nacin zaposlilo samo 151 000 radnika ,23*6600=151 000. A novac koju bi dali gradani odnosno drzaža Srbija iz budzeta za ta nova radna mesta iznoso bi 22,8 miliona evra *23 godine=524 400 000 evra. Pola miljijarde evra za zaposljavanje 151 000 radnka za 23 godine. Ovakav sistem zaposljavanja ne da je los vec ocajan. Srbija nema tolike pare da da novim firmama kako bi oni zaposlili toliko radnika. Isto tako Srbija nema vremena da ceka 23 godine na ovakav nacin zaposljavanja. Ove godine otposteno je u Kragujevcu oko 1000 radnika iz fabrike Fijat tako da i oni sad cekanju posao. Reforme znace promena sistema vodenja ekonomske politike kao sto imaju Svedska....Ne treba nista izmisljati,vec prekopirati sistem kad je upitanju ekonomska politika.Nasi Srbi drze firme u Svedskoj, dobro zaraduj, i isplati im se da placaju radnike u proizvodnji 1500 evra. Vlast treba da koriguje minimalnu cenu rada kompanijama koji dolaze na ovaj nacin. Time bi postepeno i ostali korigovali cenu rada.Veca potrosnja veca zarada.Ne bi oni propali niti otisli ako je minimalna neto plata kod njih 400 evra. Najveca laz je da samo trziste radne snage formira cenu rada. U Nemackoj je prosle godine doslo 1 000 000 emigranata i nista se nije promenilo kod cene rada. Ako se bude cekalo da se samo cena rada formira na osnovu ponude i potraznje radne snage,u Srbiji bi plata bila narednih 30 godina za radnike u proizvodnji trgovini i uslugama ne vise od 300 evra. Siromastvo i iseljavanje bi se nastavilo .Vlada je ta koja ima mehanizme za odredivanje cene rada kroz ove subvencije i povoljnosti preduzetnicima iz inostranstva,pored trzista radne snage. Sistem je problem ne covek!

Коза Ностра у Србији: три кратка сценска приказа

Без велике помпе, веома давно у Србији се инсталирала српска Коза Ностра. Тако је и у Х, месту са 45.000 становника у широј околини Београда. У њему као у сваком већем месту суд, дом здравља, општина, ветеринаска станица, све као у сваком правом месту у Србији. Сјајно, лавли џабли, рекли би сте ви?

[Случај број 1] На тамошњем плацу у чијој су близини куће са уведеном водом и струјом, одлучим да поднесем захтев за прикључак за воду. Одлазим у јавно srbija cosaNostraкомунално предузеће. Тамо затичем неког Т. у његовој канцеларији и кажем му зашто сам дошао. "Па не знам... Треба да изађемо на терен... Не знам да ли ће моћи... Поднесите ви прво захтев па ћемо видети..." Одлазим у другу канцеларију да поднесем захтев; неки шеф се појави и рече - "како то, зашто захтев, откад се подносе захтеви?" Па рекао ми је Т. да морам да напишем захтев - кажем ја. Шеф преврну очима и рече службеници: "Па добро, када је већ донео захтев, заведите га овде, овако... Доћи ће екипа да направи увид на терену." После неког времена, дође тако и чувена "екипа", погледаше, окренуше се и одоше. Опет идем у канцеларију код Т. "Нема могућности... То је 50 метара... Тло је врло тврдо... Није предвиђено даље гранање... притисак би ослабио... треба ставити цев ширег пречника а то се ове године још разматра...". Укратко, на мој захтев на који законски "морају" одговорити нико за све ове године никада није одговорио. Наравно да није, јер нисам дао мито а закон служи за спрдњу.

[Случај бр. 2] Одмах иза тога, одлазим у електропривреду да тражим увођење струјног прикључка, који је раније био присутан али га је мој отац одјавио пре неког броја година. Појави се извесни А.С. и договорих се с њим да га одвезем на лице места. Дође он, рече нема ту проблема! Направићемо то знаш, узећемо бандеру код једног мог пријатеља, знаш... Увешће се то брзо, знаш... А где ти радиш? Ахаааа, па слушај, ево мој син сад завршава школу.... А требало би му радно место.... Па могао би баш ту код тебе, баш добро... Него јави се ти за месец дана да то све урадимо..."

Ја се ипак нисам јавиоНе сећам се да ли сам поднео и захтев. Каква је сврха, па ја нећу да дајем мито државном службенику за посао за који је плаћен? Е, зато нећу добити ни воду, ни струју.

[Случај бр. 3] Једва недељу-две иза тих ведрих догађаја, нов власник плаца који се наслања на мој плац, обавља радове. Долазе му камиони, и авиони. Он богати повратник из иностранства, само му дефилују радне екипе. Паре само лете, радници само трче. Чашћава човек пола X., све се само од себе решава!

Појави се мој нови комшија испред капије, гле случаја, баш са оним Т. из Јавног комуналног предузећа. Погледах их зачуђено и питах: "Како иде, комшија, како радови?" Сјајно - одговори комшија сав задовољан - ево увео сам данас воду и добићу сад струју, све иде како је планирано!!"

Ја гледам овог Т., а он само ћути и гледа онако мало у земљу, ваљда доле има нека буба па он гледа где она оде. "Е, комшија" - рекох - "ја нисам добио НИ ВОДУ, НИ СТРУЈУ".

Политиканти би на све ово рекли: "То вам је само ситуација у Х." А не господо, то вам је ЦЕЛА СРБИЈА, то је њено јуче, њено данас и њено сутра. То је оно у Србији што сте ви учинили од ње. Можда ћете кад будете примили на разговор хиљаде људи из целе Србије, то схватити. Јер досад сте иначе живели на Марсу, па није лоше да вас неко упути у право стање. Мада нико не види корист од тога да ли сте ви упознати са стањем у сопственој земљи, као што нико не види нарочиту корист од вас и вашег наводног великог рада.

Замена здравствених књижица

srbija redLjudi2Одлучише "стручњаци" да нас обрадују новим електронским здравственим књижицама. Кажу овако: "Увођење здравствених картица (КЗО) онемогућиће злоупотребе, тј. фалсификовање исправе. Такође, сигурносни системи КЗО обезбеђују високу заштиту административних података на чипу." Ко још нормалан фалсификује здравствену књижицу? Одакле им уопште идеја да ће неко фалсификовати здравствену књижицу ваљда на туђе име, па ће са туђим здравственим картоном, туђом дијагнозом, туђом терапијом да се појави код лекара опште праксе који први пут види тог човека? Или је можда идеја да нечији рођак омасти брке и угради се у израду здравствених књижица? Или шта год: битно је да преко леђа грађана иде још једна невероватна сувишна глупост.

Министар за здравство, зато што је решио све друге и веће проблеме у здравству (!), одлучио је дакле, да ништа мање него седам милиона власника књижица пошаље по нове књижице. Како то изгледа кад седам милиона људи нагрне на поште и филијале Фонда за здравствено осигурање (ФЗО) види се на слици коју сам усликао када сам био (приморан) да "поднесем захтев" како то ти стручњаци за ништа кажу.

Поред поменутог реда имате шалтер (а шта друго и можете имати у несрећној Србији) на коме вам неки момак продаје поштанске уплатнице за 50 динара по комаду! Семенке не продају, јер је ту зарада много мања. Ако нисте знали, ове поштанске уплатнице у пошти добијате бесплатно. То значи да (непотпуно) штампање уплатница без адресе и имена ФЗО фонд наплаћује од грађана Србије 50 динара за сваког од 7 милиона људи. Дакле, математика каже следеће:

 7.000.000 људи Х 50 динара = 350.000.000 динара = 2.845.168 €

Дакле господа у ФЗО фонду, без грашке зноја, "зарадиће" скоро 3 милиона евра!? Не на мени, рекох ја дрско момку и упитах где могу да нађем податке за уплату - испунићу сам своју уплатницу. "Имате на огласној табли" - рече момак - "ово је за оне који желе комотније да раде". И тако одох ја до табле, кад оно имам шта и да видим - погледајте сами како изгледају подаци за уплату:

srbija uplatnica2

Ко каже да вам није пружена слобода избора, па ви имате податке за уплату, зар не?

А да ли пластична глупост коју добијамо заиста вреди 400 динара, остаје да нагађамо. Ова услуга без које "нисмо могли" грађане Србије коштаће наравно:

 7.000.000 људи Х 400 динара = 2.800.000.000 динара = 22.749.601 €

Када после 2 сата чекања у пошти и у ФЗО дођете на ред, онда следи бриљантно правило: "у матичној филијали/испостави добија образац КЗО-П1, потписује га (чиме потврђује исправност и тачност података)...". Каква црна тачност података - ни један од претежно остарелих, болесних и полуслепих људи након вишесатног чекања није у стању ништа осим да се потпише и одгега кући псујући све одреда. Ком генију из ФЗО је пало на памет да 7 милиона грађана позове да потписује некакве идиотске обрасце и "потврде исправност података". Зашто лепо нису рекли: "Ово је пљачка. Уплатите 450 динара иначе..."

 14.10.2016

Mинистар здравља

Један министар здравља изјавио је (парафразирам): "Биће отпуштено ХХХ здравствених радника. Здравствена услуга ће бити побољшана." Сваки коментар је наравно сувишан.

 

Europe, Belgrade