Занати / Браварство / Направите транспортни точак за култиватор

Било да сте искусни пољопривредни вук или тотални почетник, мотокултиватор је, сложићете се, веома корисна машина. Имате или сте управо купили љуту машину и она је као нека од доњих:

 kult novo2  kult novo2 kult novo2 

Прва ствар коју ћете у почетку занемарити, а касније веома примећивати, јесте тешкоћа с којом се оваква машина гура по терену кад не обрађује земљу. Проблем је у малом предњем радном точку и крутом налегању тог точка на подлогу. Решење је у томе да овај точак замените транспортним точком са ваздушном гумом који се брзо скида и ставља и који користите када гурате машину до места обраде.

Можда оваквих транспортних точкова има у продаји, али није их увек лако набавити. А шта тек ако је ваш култиватор стара машина за коју више нема доступних резервних делова?

Пре почетка израде: погледајте радни точак

Прво погледајте како изгледа монтажа вашег фабричког радног точка и његова конструкција. Ето на пример код моје старе машине монтиран и размонтиран радни точак изгледа овако:

 kult stari kult stari2 

Више или мање, сваки култиватор имаће неки сличан систем. Дакле, ваш посао је да прво разумете како тај систем функционише, да би сте направили замену за њега. Овде имамо шипку носача радног точка која доле улази у точак а горе улази у лежиште на кућишту култиватора.

У горњем случају на слици десно, шипка носача радног точка у горњем делу има  монтиран додатни полукружни профил: сврха тог профила је да спречи ротацију носача точка. 

Израда транспортног точка

Сада правите транспортни точак узимајући у обзир искуство из горње анализе. Сада обратите пажњу на то да је транспортни точак не само значајно већи од радног, већ је улога овог точка другачија од радног. Из овога произилази да ћете дужину, облик и угао шипке носача транспортног точка морати другачије да поставите. Пример како то може да изгледа видите како сам ја направио у мом случају:

kult novo1   kult novo2

У мом решењу видите опет исти профил за спречавање ротације носача точка у лежишту носача, на исти начин као код радног точка. Точак можете да купите у радњи, а са слике је веома видљива конструкција коју не морамо посебно објашњавати.

Коначни изглед

Ево дакле старе лепотице:

kult novo3

Монтажа и демонтажа је лака и брза: у осовини носача транспортног точка имамо сигурносни осигурач, чијим извлачењем се, потпуно исто као код радног точка ослобађа транспортни точак кад дођемо на место обраде. Кад једном будете осетили колика је разлика у лакоћи кретања по терену са транспортним точком, врло лако ћете се одлучити да га монтирате и њиме пређете то парче пута до места обраде. Тамо опет на исти начин монтирате радни точак.