Занати / Браварство / Најбоља справа за вежбање

У парковима и на војним полигонима користили сте хоризонталне лествице. У овом чланку показаћу како сам направио такву једну справу у свом дворишту. Од сложенијих поступака једино вам треба знање заваривања, а ако тиме не желите да се бавите, по овом чланку вам справу може направити било која радионица.

Како је све почело

bravMonkey bravMonkey 010web

На слици видите почетак израде хоризонталних лествица. За носеће шипке узео сам дебље профиле (2,5мм), а за попречне шипке сам одабрао 1,6мм дебеле цеви. Спољни пречник цеви је 34мм.

У чему је овде проблем? Погледајте увећану слику:

bravMonkey bravMonkey 011web

Потребно је исећи попречне цеви тако да належу на носећу цев. Добро, а како се то ради?

Сечење цеви

Мој метод за сечење је - нацртна геометрија. Јесте, то је баш онај час где нисте били, а  и ако сте били - преспавили сте га. Е сад ћете имати шансу да то надокнадите:

bravMonkey bravMonkey 020

Пошто у Србији сви све знају следи само кратко објашњење - уочите графикон на десној страни слике. Дужина 106,8мм је спољни обим цеви, а крива коју видите је овојница по којој треба да сечете попречне цеви. Опсег 106,8мм подељен је на 12 сегмената и то су вертикалне праве (апсцисе) које одређују хоризонталне положаје сваке тачке 0, 1 итд на десној слици. Тачке 0, 1 и тако даље формиране су на средњој слици тако што је попречни пресек цеви подељен на сегменте од 30 степени. Унутрашњост попречних цеви додириваће спољашњу страну носеће цеви: зато ћемо на средњој слици маркирати тачке 0, 1 итд на унутрашњем габариту попречне цеви. Средња слика одредиће положај хоризонталних права, тј висину сваке тачке 0, 1, итд на десној слици (ординате).  Тачке овојнице на слици десно добићемо у пресеку одговарајуће хоризонталне праве (висине тачке, ординате тачке) и вертикалне праве (апсцисе тачке).

bravMonkey bravMonkey 02web

bravMonkey bravMonkey 03web

bravMonkey bravMonkey 040web

Како се сад то све користи? Прво одштампајте овојницу и исеците папир дуж линије овојнице као на слици лево од овог текста. Потом тај папир савијете у круг тако да се поклопе крајње тачке (крајње тачке 106,8мм линије). Тада ћете овако савијен папир натакнути на цев, како је приказано на слици десно од овог параграфа.

Одштампана овојница коју видите у примеру није иста као овојница на слици горе десно, коју ви треба да направите. Ја сам користио ову другу, али је резултат исти.

Како сећи овакву цев по овојници? Употребите прво потезну машину да одсечете равне делове, а онда брусилицом завршите врх. Све време на врху цеви вам је наравно овојница од папира која маркира рез који треба да изведете.

Хоризонталне лествице и профили лествица

bravMonkey bravMonkey 041webbravMonkey bravMonkey 10webbravMonkey bravMonkey 10web

Завршни изглед лествица видите  на приложеним сликама.

Обратите пажњу на 4 профила на сваком углу лествица. Приказани профили служиће за монтажу лествица на стубове.

Профили омогућавају монтажу и демонтажу лествица, као и прилагођавање лествица стубовима, па тако нивелација стубова постаје мање критична.

Сваки профил је направљен од квадратне цеви која је навучена на цев лествице. Профил има два завртња. Један завртањ, на равном профилу (флаху) служи да фиксира профил на стуб. Други завртањ на профилу  служи да фиксира профил на хоризонталној лествици.

Носачи профила лествица на носећим стубовима

Стубови ће на себи имати носаче профила лествица. На следећим сликама видите ове носаче из различитих углова.

bravMonkey bravMonkey 12web

bravMonkey bravMonkey 12web bravMonkey bravMonkey 12web

 

 Носач се састоји од хоризонталне квадратне цеви и L-профила. Хоризонтална цев биће основа на коју належе профил хоризонталних лествица. L-профил има рупу кроз коју пролази шраф профила лествица, којим се профил лествица фиксира на стубу.

 Постављање стубова

Иако то изгледа лако, стубове треба пажљиво нивелисати. Потребно је да хоризонталне лествице буду у савршено хоризонталном положају након монтаже.

На сликама видите да су носећи стубови положени у рупе у земљи. Стубови су испод нивоа земље заварени равним тракастим профилима (флах). Додати су обручи од жице који чине арматуру. Арматура је причвршћена жичаним одстојницима. Потом налијете бетон и то је то.

bravMonkey bravMonkey 05webbravMonkey bravMonkey 05webbravMonkey bravMonkey 05webbravMonkey bravMonkey 05webbravMonkey bravMonkey 05web

Бочна шипка

На пару стубова са стране формираћемо додатну справу за вежбање - бочна шипка. Бочна шипка је попречна шипка на пару стубова која се може померати по висини. На овај начин и најмлађи и најстарији чланови фамилије могу одабрати своју висину и на њој поставити шипку за згибове. Додатно се бочна шипка може спустити у најнижи положај за склекове, или се поставља у средњи положај за косе згибове са петама на земљи.

 breavMonkey434breavMonkey620breavMonkey257

Сврха бочне шипке је да допуни вежбе на хоризонталној лествици вежбама за све узрасте. Такође бочна шипка је одлична припрема за рад на хоризонталној лествици. У случају слабије енергије вежбача или опоравка након болести, те враћања у кондицију, бочна шипка је идеално решење.

На једном од носећих стубова монтирана је и додатна педала, која се такође може поставити на жељеној висини. У доњем положају педала омогућава да се дохвати хоризонтална лествица или бочно вратило. У вишим положајима педале на стубу, педала се користи тако да се на њу стави стопало и ради истезање задње ложе бутине.​

breavMonkey342breavMonkey326breavMonkey326breavMonkey326

Конструкција бочне шипке и педале заснована је на узенгијама тј кружно савијеној жици 10мм. Узенгија се постави на жељеном зауставном клину и тако одреди висину бочне шипке или педале.

 Мислите да нешто недостају шипке за понирање,"dips"?

 drske1opt drske2opt   горња и доња страна шипки
drskePripremaOpt Пре монтаже дршки прво монтирамо покретно вратило на жељеној висини.  
drskeStavljam1Opt drskeStavljam2Opt Стављамо дршке тако да се ослоне на покретно вратило. На првој слици је почетак стављања дршки, на другој слици је завршни положај шипки.
drskeMontiraneOpt Једноставним потезом монтиране шипке спремне су за вежбу!  

И тако добисмо...

 bravMonkey bravMonkey 14webLowRes  Осим за брање трешања изнад њега, ова справа је најбоља тренажна инвестиција коју можете направити за себе и све чланове породице.