Занати / Браварство / Како се прави цевна стега

Да погледамо прво које су нам могућности доступне када се одлучујемо за куповину или прављење цевне стеге. Имамо у асортиману фабричке/куповне, или дрвено-металне стеге.

Фабричка варијанта цевне стеге

bravarstvo cevna fabricka2

bravarstvo cevna stegaBora ClampЦевне стеге су присутне у фабричкој или "уради сам" варијанти.

На сликама видите како изгледају фабричке варијанте. Која је мана ових модела? Као прво скупе су, као друго не могу се лако набавити у многим земљама, и као треће постоје знатно јевтиније и доступније варијанте за изградњу.

Закључак да ли треба користити фабричке варијанте је, дакле, сам по себи јасан. Из тих разлога многи прибегавају дрвеним стегама, са мањом или већом употребом металних делова.

bravarstvo cevna fabricka3

Дрвене стеге у имитацији цевних стега

bravarstvo cevna stegaDrvena2Дрвене стеге праве се у комбинацији дрвета и метала, при чему дрво има значајну улогу.

Дрвене стеге су конструкционо слабије онолико колико дрво учествује у конструкцији. Као друго, поједина извођења ових стега су нешто временски захтевнија. Модели који имају дрво као основну шипку немају могућност настављања. Такође дрвене стеге су често значајно већих димензија од маталних.

bravarstvo cevna stegaDrvena4bravarstvo cevna stegaDrvena1 

Заједнички недостатак постојећих решења

Сва претходно наведена решења осим наведених имају још једно важно ограничење. Наиме та решења праве вертикалну расподелу притиска на обрадак, што је некада пожељно, а некада не. Погледајмо средњу слику изнад овог текста на којој се види прављење ивичног споја (хоризонтална ламинација): две даске у хоризонталном положају трпе вертикални притисак, што је нелогично. Боље извођење би наравно било да на ове хоризонталне даске примењујемо хоризонтално дистрибуирани притисак.

Предлог решења: универзална столарско-браварска цевна стега у мом извођењу

 

bravarstvo cevna stegaDrvobravarstvo cevna stegaUvodПогледајмо моју конструкцију цевне стеге на слици лево. Као прво, сви елементи су израђени од метала са јединим изузетком дрвеног блока и дрвене дршке, што је сасвим прихватљиво са становиштва удобности, јачине и функционалности. Стега преко дрвеног блока распоређује притисак у хоризонталном смеру. Овај хоризонтални притисак посебно је погодан за већину столарских послова, а пре свега за хоризонталну ламинацију дасака, што се лепо види на слици десно.

Предност оваквог хоризонталног притиска је што се у неким пословима, а пре свега у столарству, штеди број примењених стега. Такође, хоризонтална ламинација обезбеђује квалитетније лепљење због расподеле притиска у хоризонталном смеру. 

 

Конструкција стеге

Стега има три дела: део са дршком, два граничника и носећи профил. Њихов изглед и начин израде приказаћу следећим параграфима.

 bravarstvo cevna stegaPocetniDelovi

На слици су приказани основни делови граничника. Граничника има два и његов изглед је видљив у десном горњем делу слике.

Делови граничника приказани су на левом делу слике: клизач и три равна профила изнад њега. Ова три равна профила се заваре на клизач тако да формирају прорез/лежиште у који се може монтирати дрвени блок.

Клизач је квадратни профил 30мм.

 

 bravarstvo cevna stegaGranicnik  Комплетирани граничник изгледа као на слици. Обратите пажњу током израде да вертикалне ивице равних профила на излазу из лежишта дрвеног блока буду заиста вертикалне, јер се на њих ослања дрвени блок.
bravarstvo cevna stega srafbravarstvo cevna stega sraf2 На једном бочном равном профилу граничника направимо рупу са урезом за завртањ. Сврха завтња је да фиксира дрвени блок како током манипулисања стегом не би испао из лежишта.
bravarstvo cevna stegaDrvoGranbravarstvo cevna stegaDrvoGranUbac Дрвени блок се састоји од два дела који се залепе. Мањи део улази у лежиште граничника. Потом се дрвени блок фиксира горе поменутим завртњем, руком или кључем.
bravarstvo cevna stegaNastavak

Као главни носач стеге употребићете квадратни профил 25мм. На слици видите настављање два оваква носача помоћу краћег комада квадратног профила 30мм. На носачима ћете избушити рупе за ексере на равномерном растојању.

Настављач такође има два пара рупа са обе стране. Ове рупе се поравњају са рубним рупама на носачима и увуче се по један ексер на обе стране, чиме је настављање обављено.

bravarstvo cevna stegaDrska Део са дршком састоји се из дрвене дршке, навојне шипке, две матице и два квадратна профиле 25мм и 30мм. Доњи квадратни профил клизи по носачу стеге и носи пар рупа кроз које се увлаче ексери за фиксирање овог дела на носачу.

bravarstvo cevna stegaSveNapravljeno

На слици видите основни комплет стега за хоризонталну ламинацију.

Јединствени квалитет

Да сада покушам да сумирам предности моје стеге над лошијим решењима изложеним на Интернету или фабрички произведеним.

bravarstvo cevna stegaPocetakСтоларски рад: за столарске и радове у металу по потреби окрећемо граничнике за хоризонталну расподелу притиска. По овоме је моја конструкција стега вероватно јединствена.

Симулирање столарског рада на фабричким класичним цевним стегама са подметнутим парчадима дрвета није замена за предложену стегу. Наиме подметање дрвених летви пре свега не даје прецизан, паралелан и квалитетан ослонац. За разлику од овог симулирања, профилисани дрвени блокови у мојој конструкцији стеге улазе дубоко у лежиште граничника на мојој стези и дају прецизан паралелан притисак на обрадак.

Столарски мод рада обезбеђује да се на обратку не остављају огреботине на меком дрвету, што је извесно у случају металског рада (у даљем тексту). У случају рада са већим бројем стега, овај мод рада потенцијално смањује број стега које вам требају за извршење радне операције.

bravarstvo cevna stega MetalМеталски рад: окретањем мојих граничника на стези за 180°, стега постаје спремна за класичан рад као и остале цевне стеге. Овај начин рада можемо звати "металски мод рада". На слици видимо овакав начин примене моје стеге. 

Можемо по жељи оставити или скинути дрвене блокове на граничницима. Рад без дрвених блокова погодан је и за радове у којима има доста заваривања и где је присуство дрвета као запаљивог материјала непожељно.

bravarstvo cevna torbaNovacСтега је јевтинија за израду од неких предложених решења и свих фабричких решења која се испоручују са носачем. Време за израду ове стеге је у већини случајева краће од дрвених сурогат-решења за цевне стеге понуђених на Интернету.

Стега је посебно погодна за мале радионице јер је компактна. Конструкционо је у свим битним деловима израђена од метала и од делова који се лако налазе за потребе самоградње.

Стега је конструкционо јака и може се настављати тако да формира стегу произвољне дужине.