Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Занати / Браварство / Савијач лима

 

Савијачи лимова који се предлажу за израду обично су неопотребљиви за обичног корисника. Наиме, Интернет је пун савета како да израдите бескорисне апипонг варијанте, савијаче лима који су део професионалне опреме намењене претежно лимарима за прављење олука и слично. Међутим у малим радионицама, потребно је имати савијач лима који може да прави кутије и сличне лимене објекте. Управо такав један конструисао сам за своју употребу па ћу вам зато предложити његову израду.

bravSavijacLima02izgledbravSavijacLima03PocetakRadaСлика с леве стране показује завршни изглед, али све је у ствари почело као на слици десно. С крајње десне стране видите два L профила спојена стегама; на једној страни сам им направио исечке где треба да налегну комади цеви, видљиви на слици лево. Те цеви представљају лежиште за осовину око које ће се један од тих L профила обртати.  

bravSavijacLima04DnoЕво израђеног дела кога ћемо назвати дно или доњи елеменат. Доњи елеменат је састављен од једног L профила кога сте већ видели горе у фази када сам му припремао лежиште за цеви, и од једног равног профила.

Доњи елемент има по једну рупу са обе стране кроз које ће пролазити шрафови којим се доњи елемент причврсти за сто.

bravSavijacLima05RuckaЕво сада и оног другог L профила са прве полазне слике. Њега зовем елемент за савијање (са ручком). Дакле сада видите да и он носи пар цеви, има носач ручке и саму ручку. обртањем ручке наравно обртаћемо овај L профил и он ће савијати лим.

Иза елемента за савијање на столу се налазе две осовине које пролазе кроз цеви елемента за савијање.

Погледајмо сада део који из сасвим непознатих разлога зовем троугаони елемент. С леве стране је његова предња страна, с десне задња страна. Вертикална цев на врху има заварену матицу шрафа. Кроз цев пролази једна шипка нешто краћа од саме цеви. Таква цев са матицом и шипком заварена је само са своје горње стране на два коса равна профила. Водите рачуна да не заварите цев на њеном доњем делу. Троугаони елемент садржи L профил који има по једну рупу на сваком крају; кроз ове рупе пролазе шрафови којима се троугаони елемент фиксира заједно са доњим елементом за сто, и при томе притисне лим који савијамо на оба краја.

Када се ови крајњи шрафови причврсте, шрафом на врху троугла ћемо извршити притисак на средњи део лима и тако ће лим бити савршено контролисан приликом савијања.

bravSavijacLima06Trougao1 bravSavijacLima07Trougao2 

Сада ћемо размотри део који зовем (задњи) подупирач. Подупирач сам замислио као обичан L профил који је благо издигнут изнад стола тако да испод њега са задње стране уводимо лим кога треба савити. Овај Подупирач ћемо стегама фиксирати за сто с обе стране када смо поставили меалне прсте притискаче на лим. На овај начин подупирач памти положај металних прстију, па кад завршимо са савијањем једног лима и олабавимо крајње шрафове Троугла, извучемо савијени лим и уведемо испод Подупирача следећи лим за савијање, металне прсте једноставно поравњамо на предњој страни нашег Подупирача. Подупирач дакле служи као нека врста наше браварске меморије где смо поставили металне прсте па код серијског савијања не морамо сваки пут из почетка да равњамо металне прсте. Додатно, Подупирач служи да додатно осигура фиксирање металних прстију приликом савијања, па ће омогућити и савијање дебљих лимова без проблема!

Издигнутост Подупирача над столом изведена је са пар комада равних профила на оба краја Подупирача, што се види на доњој слици десно.

bravSavijacLima08Podupirac1  bravSavijacLima09Podupirac2 

bravSavijacLima13RadЕво металних прстију. Они притискају лим непосредно. То су равне плоче дебљине 10мм које сам исекао и зарубио с једне стране. Урадио сам их у разним ширинама тако да њиховим комбиновањем могу да остварим било коју ширину од само 1цм па све до 82цм са резолуцијом од 1цм!

 

 

bravSavijacLima10Komplet2Сада видите све до сада описане делове. Доњи елемент је на свом месту, елемент за савијање је монтиран са осовинама и може се обртати помоћу ручке. Позади је фиксиран подупирач.

Сада би се у нормалном раду комад лима за савијање подвукао испод подупирача и поставио на доњи елемент. Потом би се на лим ставили један до другог метални прсти који би се поравнали помоћу Подупирача. Преко свега овога стављамо Троугао.

Следило би фиксирање свега овога са два крајња шрафа и централним горњим шрафом троугла. На крају савијамо лим подизањем ручице.

Ево како то изгледа у пракси. Овде савијам своју прву лимену кутију. Мислите да прва кутија не може да успе? Погледајте онда мало боље:

bravSavijacLima11Rad1  bravSavijacLima12Rad2  bravSavijacLimaKutija

Закључак

Ево савијача у пуном "погону", лепотан без мане, све језике говори: bravSavijacLima14Kraj14.2.2016

 

 

Europe, Belgrade