Занати / Браварство / Универзални подупирач за радионицу

 

bravarijaPodupirac uvodna

 

Постојећи подупирачи раздвајају се у широке две групе: столарски и браварски. У суштини за сваки занат и сваког мајстора прави се одговарајући подупирач. У столарским радионицама неки стари мајстори су звали овај подупирач "шегрт". Мана постојећих подупирача је њихова специфичност, односно везаност за појединачни занат, радионицу и занатлију тј његов начин рада и врсту посла.

Имајући све ово у виду направио сам универзални подупирач који подржава све висине обратка од неколико милиметара до скоро 2 метра, компактан је, јевтин и једноставан за израду.

 

 bravarijaPodupirac pocetak

 Основа конструкције видљива је на слици лево. Подупирач се састоји од два Т носача у које улази челични профил у облику обрнутог "U". Профил U клизи у Т носачима. Сваки Т носач имаће на својој спољашњој страни при врху монтирано дугме за фиксирање положаја крака U носача који кроз њега пролази.

На средишном делу U носача налази се кратки квадратни профил (у даљем тексту вођица клизача плочице). Вођица клизача плочице ће такође садржати дугме за фиксирање клизача плочице. Поред вођице на слици се види клизач плочице.

Између Т носача и клизача плочице види се основа цилиндричног наставка чија ће функција бити објашњена у даљем тексту.

Употреба клизача плоциче: могућа је било тако да је плочица у доњем положају испод вођице клизача, било тако да је плочица у горњем положају изнад вођице клизача. 

 

 bravarijaPodupirac pravljenjeCilindra

На слици се види растављен цилиндрични наставак. Сврха цилиндричног ваљка је подршка за столарске и друге радове у којима се захтева глатко померање обрадка по подупирачу.

Цилиндрични наставак се састоји од цилиндра у који улазе две кратке цилиндричне осовине око којих се ваљак окреће у носачу цилиндра приказаном испод њега.

Носач цилиндра има са стране рупе кроз које пролазе ваљкасте осовине. Ваљкасте осовине се фиксирају пластичним пиштољем за носач ваљка.

Носач ваљка са доње стране има насадни део који се поставља на клизач плочице.

Имате проблем са налажењем ваљка? Заиста свашта од вас: довољно је да раставите испражњену тонер кутију узету из ласерског штампача и добићете и ваљак и осовине!

Обратите пажњу на прорез носача цилиндричног наставка: то је алтернативни начин насађивања цилиндричног наставка на клизач плочице. Наиме цилиндрични наставак се може монтирати на било који крај клизача плочице. Прорез служи да се цилиндрични клизач монтира на плочицу, а насадни део служи да се цилиндрични клизач монтира на супротни крај клизача плочице кад је плочица у доњем положају.

Интересантно је да се цилиндрични наставак може монтирати на плочицу клизача плочице без обзира како је окренут клизач плочице.

 bravarijaPodupirac podupireGer

 На слици се види употреба подупирача за веома мале висине обратка. Ово је обично случај на радном столу. Употреба стоне брусилице је добар пример. Минимална висина обратка изнад стола коју може да подржи подупирач је само 3мм, односно дебљина плочице на клизачу плочице!

На овај начин прецизно нивелисање обратка је могуће, што даје чист рез под правим углом. О безбедности да се и не говори, посебно када је обрадак тежи.

Обрадак се по потреби лако фиксира посебом стегом, столарском или браварском којом располажете.

 bravarijaPodupirac podupireSipkuNaPresi  На слици је пример употребе подупирача са стоном бушилицом. Нема дакле потребе правити посебан сталак за стону бушилицу, нити тражити помоћне кутије и друге објекте да подмећемо испод тежих обрадака.
 bravarijaPodupirac srednjaVisinaValjak        bravarijaPodupirac srednjaVisinaProfil

На сликама лево приказана је употреба подупирача на средњим висинама у варијанти када је подупирач на поду. У једном случају користимо цилиндрични наставак, у другом случају користимо непомични наставак.

Непомични шупљи наставак има исту основу као и цилиндрични, само је цилиндар замењен простим квадратним челичним профилом. Непомични наставак се користи за ослонац плоча, шипки и другог обратка код кога желимо непомичост а облик наставка погодује раду са обрадком.

Алтернатива за непомични шупљи наставак је употреба саме плочице на клизачу плочице.

 bravarijaPodupirac valjakZaCirk

 На слици се види употреба ваљкастог наставка монтираног на плочици клизача. Где користимо ваљкасти наставак?

Идеално, ваљкасти наставак се ставља иза стоног циркулара да спречи падање обратка на крају сечења. Овакво неконтролисано кретање обратка може да доведе до несреће у којој зупци тестере захвате обрадак и баце га у лице оператеру. 

 bravarijaPodupirac visokoProfil

На слици је пример када се подупирач користи за подршку обрадку за рад на стубној бушилици, у случаја ослонца о под. Овде се користи трећи и последњи наставак: продужни наставак.

Продужни наставак је квадратни профил који на једном свом крају има заварен нешто већи квадратни профил. Продужни наставак се користи на један од два начина: самостално уместо клизача плочице, или тако да се насади својим проширеним крајем на клизач плочице када је плочица клизача у доњем положају испод вођице клизача.

На слици је коришћен други случај када је доле клизач плочице, на њему се налази продужни наставак, на на продужном наставку је насађен непомични шупљи наставак.

stolarstvo pop vod R1D1

Ево још једног додатка. Он носи десет кугличних лежајева и омогућава лагано клизање обратка на дужини од око пола метра. Погодно је решење за подупирање другог краја даске при попречном резу на стоном циркулару. Израда додатка с кугличним лежајевима је прилично брза.

Носач кугличних лежајева је квадратни профил на коме избушите 10 рупа. У овим рупама урезницом направите навоје за завртње који ће држати кугличне лежајеве. Офарбајте елемент. Одсеците кратак квадратни профил који ће носити овај додатак и заварите га под углом од 90° на носач кугличних лежајева. Офарбајте цео додатак. На крају завртњима причврстите овлаш кугличне лежајеве.

bravarijaPodupirac podupireLimПример лево показује примену подупирача за означавање лима који је сувише велики да би стао на радни сто. Да би смо означили лим, треба нам ослонац. Овде смо дрвену даску ставили на подупирач и ето продужетка стола!

Сада се види колико је корисна особина подупирача да подржава континуалну промену висине.

 

 

 

17.7.2015