Занати / Браварство / Магацинска колица

Економичност овог пројекта је следећа: сопственом израдом ових колица уштедећете најмање двоструку количину новца. Наравно посебно задовољство је што ћете освојити још нека знања и уживати у самој изради. Такође колица могу бити онолике носивости колико сами одлучите. Употребом дебље плоче или уградњом додатних шипки у конструкцију, јачих точкова и слично, можете определити и носивост ваших колица.

Изглед фабрички прављених колица:

bravarijaKolicaDruga3

 

bravarijaKolicaDruga2

bravarijaKolicaDruga1

Ми ћемо направити нашу варијанту колица, онако како то одговара индивидуалним потребама. Поступак је описан у тексту који следи.

 bravarijaKolica1

Обратите највећу пажњу на углове и дужину ручки и два главна носећа метална профила. На слици се види одабир угла закренутости ручки лево и десно. Угао између ручки и носећих профила већ је фиксиран.

Одабир дужина ручки, дужина два носећа профила, као и одабир свих углова од највећег је значаја за лакоћу с којом се колица користе. Морате замислити какав ће угао заузети носећи профили када ухватите ручке и спустите руке поред тела; водите рачуна да ће носећи профили бити издигнути изнад тла за висину осовине точкова.

Циљ је да колица преузму што већу тежину и пренесу је на точкове а не на ваше руке!

bravarijaKolica2 Поглед са стране.
bravarijaKolica3 Изрежете носећу плочу и граничник носеће плоче (слика лево доле) и заварите их под правим углом. Потом овај профил заварите за профил ручке-носеће шипке.
bravarijaKolica4 Следи припрема попречних профила. За ову сврху припремите равне ("флах") профиле и благо их савијте да прате будућу кривину колица: пожељно за џакове и сличне мекане објекте како би имали бољи контакт са колицима.
bravarijaKolica5 Следи заваривање попречних профила.
bravarijaKolica6 Предњи поглед на основу колица.
bravarijaKolica7

Следи израда носача точкова. На слици се види цев осовине кроз коју ће пролазити осовина точкова. У стеги се налази профил који повезује цев осовине са основом колица.

Правимо наиме по два профила за оба точка којим ће цев осовине бити спојена за основу колица.

bravarijaKolica8

Пример једно завршеног профила за везу цеви осовине са основом колица. Профил је тачно прилагођен с једне стране полукружно за цев осовине, а с друге своје стране је косо изрезан да належе на основу колица.

Тако треба припремити сва четри профила и заварити их за цев осовине и носач колица.

   
bravarijaKolicaSaGurtnama

Следи фарбање колица.

Онда преостаје да провучемо шипку осовине точкова кроз цев осовине и монтирамо точкове на крајеве осовине точкова. Крај осовине точкова избушимо и провучемо сигурносну иглу како точак не би испао:

BravarijaKolicaTocak

 

Коначно додамо гуртне за везивање терета које ћемо ручно опшити око оквира и додати им копче за везивање. По жељи можете навући по једно парче црева на крајеве ручки, што мени није било неопходно.

 

   

 

1.5.2015