Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Занати / Столарство / Како поравнати доњи део дрвеног рама

boxlevel1res 

 Узмите на пример моју конструкцију збега за пчеларску кошницу на слици лево. У чему је ту проблем?

Проблем је тај што се овај рам помало клати кад га ставите на равну површину. Дакле како набрже поравнати дно мог збега, или неког рама, ето то је тема овог кратког чланка.

Ако пробате од прилике да равнате дно, имаћете у већини случаја проблем. Ни једна површина на којој га равнате није идеална. Поравнаћете га према једној подлози, а он ће се "клацкати" на другој површини.

Како онда направити оптимално равнање за било коју површину?

Прво ћете проверити поравање свих ивица основе кутије. То се ради лењиром, рендетом и брусним папиром. Онда примењујете следећи поступак:

 boxlevel2res Разапнете конац преко дијагонале која садржи оне углове за које сумњате да су највиши. Преко друге дијагонале ставите референтни лењир. Ако сте били у праву са висином углова, лењир мора да погура конац надоле. Ако то није случај, разапећете конац преко супротне  дијагонале.
 boxlevel3res  Заротирајте лењир на 1/4 одстојања према једном углу и осмотрите за колико је конац притиснут надоле.
 boxlevel4res

 Сада заротирајте лењир према другом углу на 1/4 растојања до њега и опет осмотрите колико је конац притиснут у овом случају.

 

Сада упоредите пут који конац пређе у једном и у другом случају. Већу путању прелази конац близу вишег угла. Овај угао је највиши угао.

Странице које се стичу у највиши угао обрадићете рендетом и шмирглом тако да спустите највиши угао за неку величину коју сами процените, рецимо 1мм. Потом понављате процедуру док не будете задовољни резултатом, или док путање конца не буду приближно исте.

На овај начин добићете оптимално изравнано дно које одговара већини подлога и не зависите више од конкретне радне површине.

Europe, Belgrade