Занати / Столарство / Попречно резање даске на циркулару - направите моћну вођицу

stolarstvo pop vod Miter GageНапомена: иако аутор у сопственој пракси користи све како је у чланку речено и текст излаже у најбољој намери да осигура максималну сигурност читаоца у примени изложених решења, аутор не прихвата евентуалну одговорност за повреде које могу настати из погрешне процене читаоца, лоше или погрешне израде овде изложених метода. Тим пре, што су овде изложене методе а не радионичке скице израде. На крају чланка налазе се додатна упозорења.

 

Сечење кратких летвица на малом стоном циркулару ради се веома једноставно и без проблема. stolarstvo pop vod sledgeНаравно користи се попречна водилица која је за то намењена.

Међутим, шта ако хоћете да сечете дугачку даску? У том случају малена фабричка водилица није адекватна. Што је још горе ризикујете снажан повратни ударац брзоротирајућег сечива тестере.

"Санке"

Од раније се за попречно резање на малим циркуларима користе "санке". Санке су оригинално намењене за сечење краћих панела или тежих краћих летава. Нагласак је овде на сечење краћих обрадака. Укратко, санке нису намењене за сечење дугачких летава/дасака које у знатној мери висе преко ивице стоног циркулара.

stolarstvo pop vod matias

Посебно је опасно сечење тешких дугачких дасака или панела. Статистике говоре да је 60.000 повреда узроковано радом на стоном циркулару, од којих 3.000 ампутација! Да ли сте знали која је уопште машина највише од свих узроковала повреде у столарској радионици? Стони циркулар, дабоме.

Катастрофа је у томе што су неки помислили да им санке могу послужити и за оно за шта нису намењене: за сечење дугих па чак и дугих и тешких дасака. Погледајмо слику оператера који покушава да примени санке за сечење ништа мање од једне фосне! Оно што чини проблем је што овај човек само врхове прстију има на располагању за уравнотежење великог дела даске који виси преко ивице санки!

Како се то стварно ради

stolarstvo pop vod secenje1За решење овог до сада нетретираног проблема предлажем решење моје Моћне попречне водилице коју можете и сами направити. Конструкција је посебно прилагођена за самостални пројекат применљив у скоро свакој аматерској радионици. Ако радите само у дрвету и имате проблем израде металних делова однесите слике у браварску радионицу и замолите да вам ураде металне делове - они су веома једноставни за израду.

Конструкција је видљива на следећим сликама.

Моје решење користи покретни сто циркулара, како се види на слици; ако ви немате ово на свом циркулару (ређи случај), онда можете направити санке и додати им део са гребенастом стегом.

Конструкција

stolarstvo pop vod 01pocetak Почињемо грубом израдом дрвеног дела водилице. Употребићете тврдо дрво, наравно. На слици су видљиве 3 рупе са упуштеним простором за матице. Ове три рупе користиће се за завртње којима ћете причврстити дрвени део за метални.

Преостале три рупе служе за причвршћење лежаја за гребенасту стегу, о чему ће још бити речи. Од ове три рупе у сваком моменту користи се само једна од њих. Избор рупе за причвршћење гребенасте стеге извршићете на основу дебљине даске коју гребенаста стега треба да фиксира.

 stolarstvo pop vod 02metalЕво металног дела. Састоји се из клизача урађеног од обичног равног (флах) профила, L-профила и једне металне плоче.

Редослед заваривања: клизач заварите е за L-профил а L-профил заварите за металну плочу.

Обратите пажњу на хоризонтални део Л-профила: на њему су две рупе са урезаним навојима. У ове навоје долазе завртњи за фиксирање Моћне водилице за покретни сто циркулара.

(Као што сам рекао, ако ваш циркулар нема покретни сто онда ћете уместо металне основе правити санке са гребенастом стегом).

 stolarstvo pop vod 03metalМетални део наравно обојимо. Поред основног металног дела приказано је и лежиште за гребенасту стегу.

Лежиште се састоји од од три металне плоче и завртња којим се лежај фиксира за дрвени део водилице. Са бочним плочицама лежаја су две рупе за осовину гребенасте стеге.

 

 Дрвени обрађени део, основа и лежај.stolarstvo pop vod 04metalDrvo
stolarstvo pop vod 05У доњем делу слике је гребенаста стега. На шири део стеге залепићемо комад брусне траке да би имали боље приањање стеге.
stolarstvo pop vod 06Завртњи за причвршћење дрвеног дела водилице за металну основу, као и осовина и лептир матица за причвршћење гребенасте стеге.
stolarstvo pop vod 07

stolarstvo pop vod izgled

Дрвени део водилице монтиран на металну плочу основе. Завршни изглед водилице је на слици десно:

Сама за себе, гребенаста стега је веома поуздана. Иако свакако не саветујем овакав начин у регуларном раду, овде једним прстом држим, а другим прстом померам конструкцију:

stolarstvo pop vod jednimPrstom

Закључакstolarstvo pop vod R1D1

Предложена израда попречне водилице је неупоредиво сигурније решење у односу на аматерска решења и самосталне пројекте. Реч је о веома економичном решењу. Ипак у обавези сам да скренем пажњу читаоцу:

Упозорење 1: скрећем пажњу да обичан мањи циркулар генерално није апсолутно безбедан за попречно резање дугачких или тешких обрадака. За врло дугачке или тешке обрадке зато додатно препоручујем допунско осигурање тако што ћете другу висећу страну даске подупрти мојим Универзалним радионичким подупирачем. Тако ћете се у посебно проблематичним ситуацијама додатно осигурати истовременом употребом Моћне водилице и Универзалног подупирача. Ово ипак не мора да значи да је ваша безбедност апсолутна.

Упозорење 2: употреба клизног стола на циркулару подложна је фабричким и конструкционим ограничењима. То  значи да покретни сто у зависности од израде не може да поднесе енормне тежине обрадака, те може доћи до лома делова и повреде оператера без обзира на примену Моћне водилице или универзалног подупирача.