Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Занати / Столарство / Шаблон за прстенасти спој

prstenastiUvod

Прстенасти спој (eng. finger joint, box joint) је чест и важан спој у столарству, бар када је реч о раду с пуним дрветом. Овде ћу приказати своју идеју за шаблон који се примењује на стандардном стоном циркулару. Моја идеја има извесних предности у односу на друга слична решења на Интернету и по часописима. Али прво погледајмо како се шаблон израђује.

Израда шаблона

Изглед шаблона и свих његових делова приказан је на следећој слици.

prstenastiBlokovi

У основи имате три главна дела: доњи клизни панел и две даске: једна фиксирана даска на том панелу и једна помична даска.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prstenastiKlizni 

Ево дакле, нашег шаблона, поглед с доње стране. Прво ћете направити доњи панел, у даљем тексту означен као клизни панел.

Клизни панел има две дрвене вођице које иду по жлебовима вашег стоног циркулара. Обратите пажњу да ове две вођице, или бар једна од њих, мора бити тесно приањајућа у жлебу на столу циркулара. Зато је потребно да вођице буду довољне дубине и доста тесне ширине према жлебу кроз који пролазе.

Између вођица уз леву страну горње ивице налепио сам дрвену плочицу како бих кориговао неравномерности на свом столу. Ово је уобичајена појава на стоним циркуларима, који нису ни прављени да би имали идеално равну горњу плочу. Ако је то случај и са вашим циркуларом, урадите одговарајућу корекцију помоћу танке дрвене плочице.

 prstenastiPomicna1  На слици је издвојена и положена помична даска, коју правите након што сте израдили клизни панел. С једне стране види се типл који ће клизити кроз хоризонтални прорез фиксне даске. На покретној дасци урадићемо изрез довољне висине да максимална предвиђена висина тестере на вашем циркулару пролази кроз изрез без сечења.
 prstenastiPomicna2  Ево и друге стране помичне даске. Обратите пажњу на танку плочицу залепљену на левој страни уреза помичне даске. Она је у облику L латиничног слова, ширине је тачно 4мм и у доњем делу има граничник о који ће се ослонити ваш дрвени обрадак.
 prstenastiBlokovi

 Следећа на реду је фиксна даска. Она је са два спојна блока чврсто спојена на клизни панел. На клизни панел додајемо сада и штитник од тестере, који је и згодан за рукохват.

На фиксној дасци рукохват и још један помоћни блок с леве стране носе четри дрвена блока: два спољашња и два унутрашња блока. Спољашњни блокови су фиксирани, један на рукохвату, други на помоћном блоку. Унутрашњи блокови се померају лево-десно помоћу одговарајућих навојних шипки.

Леви пар блокова служи да одреди ширину прста у споју. Десни пар блокова дефинисаће ширину усека (простора) за прст споја. На овај начин независно бирате комбинацију величина прста и усека, па су могуће различите комбинације лепак-механичка снага споја, већ по жељи.

prstenastiLim Ако се питате чему служи мала лимена узенгија, ево и одговора на то питање. Реч је о сигурносном додатку који ће спречити да покретна даска падне преко ротирајуће тестере циркулара. Ово није нарочито вероватно, јер типл покретне даске дубоко улази у усек непокретне даске, а мали граничник покретне даске додаје додату ширину покретној дасци. Ипак, сигурносни лимени граничник је ту за сваки случај.
prstenastiMetar Четри дрвена блока, срце шаблона. Испод њих је залепљена метална мерна трака. Помоћу ове траке одређујете лако ширине прста и усека споја.

Предности мог шаблона

 Шаблон је бољи у односу на друга решења исте функционалности, бар према ономе што сам до сада имао прилике да видим.

  1. шаблон је намењен за стандардан стони циркулар са једним сечивом. Није потребно да набављате специјалну групу сечива за исецање жлебова.
  2. шаблон је једноставније конструкције него други комерцијални шаблони са истом функционалношћу.
  3. шаблон је бесплатан а конструкција није као код комерцијалних шаблона скривена у спољашњим елементима.
  4. шаблон омогућава континуалан избор ширине прста споја у распону од 5мм до 50мм, бар у мом случају. Ви можете прилагодити шаблон да одговара вашим потребама и другом распону ширина прста у споју.
  5. ширина прста у споју и ширина усека (простора за прст) у споју се постављају независно једна од друге. Предност овога је што рецимо у случају тврдог дрвета можете радити тесније спојеве с мање лепка, а у случају меког дрвета радите лабавије спојеве с више лепка. Дакле можете се прилагодити материјалу.
  6. уграђена мерна трака омогућава у већини случајева да без тестног реза одмах сечете финалне обратке.

 Укратко, срећан рад!

 16.9.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.8.2015

Europe, Belgrade