Занати / Столарство / Стона глодалица: израда

Ово је пројекат за хоби столаре као и професионалце. Иако је намењен столарима, за израду озбиљне стоне глодалице требаће вам нешто знања за рад са металом. Ако то није могуће, дајте да вам се изради метална основа за овај пројекат, а сами завршите остатак пројекта столарским методама.

Овај чланак обухватиће елементе столарских, металских и електричарских поступака, па аутор овог текста наравно уз најбољу вољу да коректно прикаже комплетан поступак израде стоне глодалице не преузима одговорност за евентуалне грешке, неспоразуме или ризике којима се читалац може изложити ако не познаје или не разуме проблематику из поменутих области. Ако дакле нисте остручени или ако сте несигурни, препустите поједине или све овде наведене операције професионалцима.

Зашто је неопходна стона глодалица са металном основом?

bravarijaGlodalica1   bravarijaGlodalica2  bravarijaGlodalica3 bravarijaGlodalica4 

Интернет и столарски часописи буквално су преплављени бесплатним и куповним плановима за израду стоних глодалица. Скоро све лако доступне глодалице су претежно дрвене. Зашто онда правити глодалицу са металном основом? Најкраће речено одговор на ово питање је: квалитет.

Најважнији проблем лако доступних планова за стоне глодалице је тај што код ових глодалица са дрвеним кућиштем наступа савијање стола због неадекватне конструкције. Довољно је да вам се сто погне само један милиметар па да добијете "кривудање" глодала у материјалу.

Моје је мишљење да је глодалица са дрвеним кућиштем погодна само за најгрубље радове, рецимо на градилишту, а и тада мора бити урађена са веома дебелом горњом плочом. Једина предност "дрвене" глодалице је што вам не треба искуство у раду са металом да би сте је направили. Ипак, ако узмемо у обзир да се добија веома лоша варијанта машине која временом деградира онда ова предност није значајна.

Са друге стране, глодалице са металном основом су значајна инвестиција, посебно за хоби столаре. Зато ћу у овом чланку показати како се може начинити права глодалица са металном основом у приватном аранжману, по цени која је за ред величине мања од фабричке глодалице.

Метална основа се израђује од стандардних челичних профила квадратног пресека 25х25мм. Овде ћемо приказати како се може израдити метална основа, али ако ви не желите да је сами правите обратите се некој радионици или пријатељу који ће је израдити уместо вас. У сваком случају слике ће вам показати шта треба да испланирате, па ћете на основу следећег текста умети да наведете правилне димензије вашег новог алата за израду.

 bravarijaGlodalicaPocetak

Правимо горњи део основе: "роштиљ". На слици се види још незаварени роштиљ.  Роштиљ се састоји од оквира са два подужна (на слици хоризонтална) и два попречна (на слици вертикална) метална елемента.

Попречни профили су два равна ("флах") профила 40мм ширине и 5мм дебљине. Попречни профили ће послужити као носач ручне глодалице која ће се на њих ушрафити:

 

 
bravarijaGlodalicaRucnaGlodalicaОснову ручне глодалице уклањамо. Она се код неких модела одшрафи, док се код овог модела морала уклонити брусилицом. Овако модификована глодалица ће се монтирати на наше равне попречне профиле (видети даљи текст).

Подужни горњи профили дају солидну подршку попречним профилима и горњој плочи стола.

 bravarijaGlodalicaProba 

 

 

 

 

 

Овде се види пробање положаја ручне глодалице. Металне профиле још не заварујемо, све док нисмо сигурни у њихов тачан положај.

bravarijaGlodalicaMetalSaPlocomНа слици је изврнута метална основа на изрезаној дрвеној плочи. На металној основи доњи попречни профил (на слици он је горе) има додатак од L-профила који ће бити погодан да се за њега пришрафи стопало подизача глодалице (видети даље у тексту).

Дрвену плочу урадио сам од иверице не зато што је то најбољи материјал већ зато што нисам имао при руци ништа погодније. Вама препоручујем шперплочу или МДФ плочу. На слици се види однос дрвене плоче и челичне основе.

bravarijaGlodalicaSraf

За разлику од погрешних, компликованих и веома тенденциозно прављених подизача глодалице по часописима и на Интернету, овде се види конструкција једноставног и функционалног подизача глодалице.

Подизач се састоји од две плоче (стопало и подизач), навојне шипке и неколико матица. Подизач има основу (стопало) израђену од дрвета која се шрафи у доњи попречни профил металне основе.Оно што се на слици не види јесте да сам на доњи крај навојне шипке заварио металну подлошку која се налази између стопала и металне основе. Подлошка и навојна шипка се могу слодобно окретатати; подлошка служи да фиксира положај навојне шипке између стопала и металне основе.

Плоча подизача у мојој изради (видети слику) је челична, али ви је можете израдити од тврдог дрвета. На подизач су заварене две матице, по једна са сваке стране подизача. Ако спречите ротацију подизача, обртањем навојне шипке подизач ће се померати по вертикали и тако дефинисати положај глодалице.

Горња матица се причврсти за металну основу. Ово причвршћење спровео сам помоћу додатног L профила слично као што сам то урадио за стопало (претходна слика).

Навојна шипка ће се у горњем делу избрусити и обрадити турпијом тако да одговара кључу којим ћемо одредити положај глодалице.

bravarijaGlodalicaPlocaНа слици је приказана припрема дрвене плоче за монтажу на металну основу. На левој и десној страни дрвене плоче направљени су изрези за носаче паралелног граничника.

У плочи се виде монтиране унит матице (матице са закуцавањем у дрво које у себи имају урез за машински вијак, тако да се вијци могу ушрафити у њих). Ове матице послужиће за причвршћење дрвене плоче на металну основу.

Попречно се виде два плитка канала у које належу попречни челични профили ("флахови") горњег дела металне основе. У средини је рупа минималног пречника за глодалицу, а око рупе су унит матице за шрафове који ће нивелисти и причврстити кружни дрвени уметак од ХДФ материјала (или лесонита).

bravarijaGlodalicaLemljenjeНема никакве потребе да користите шелне (лимени прихватник са шрафом за затезање) како би имали константно укључен прекидач ручне глодалице. Отворићете вашу глодалицу, извадити и преспојити прекидач. Уместо прекидача увешћете спољашњи аутоматски осигурач кога ћете монтирати на металну основу.

Напомена: ваша глодалица не мора бити адекватна за овакву операцију; ако нисте сигурни шта радите или нисте довољно стручни за ову операцију консултујте професионалца или примените шелну и аутоматски осигурач.

 

 bravarijaGlodalicapogledOdozdoНа овој слици се види монтажа два бочна носача паралелног граничника. Наравно, то су елементи који се купују и који ће обебедити беспрекорно клизање паралелног граничника и микро-подешавање (то је операција кад након грубог реза радите фино подешавање положаја парелелног граничника).
 

bravarijaGlodalicaOfarbanОфарбана метална основа. Обратите пажњу да су на металну основу са бочних страна монтирани додатни носачи за дрвену плочу. Ово је учињено накндадно како би били што ближе крајевима ослонца клизача парелелног граничника.

Видљив је обрађен и припремљен врх навојне шипке. У односу на ранију слику, горња матица кроз коју пролази навојна шипка померена је на спољну страну металног профила (на ранијој слици била је на унутрашњој страни) како би се дао већи простор за кретање глодалице.

Бели кабл води из глодалице у аутоматски прекидач.

 bravarijaGlodalicaSaGornjomPlocomОвако изгледа скоро комплетирана стона глодалица. Као парелелни граничник користи се алуминијумски профил.

 Завршни изглед стоне глодалице: додао сам дрвени граничник чије две половине се померају да ограниче расипање пиљевине:

bravarijaGlodalicaZavrsetak

На слици није приказан додатак који извлачи пиљевину кроз паралелни граничник, као ни задња страна паралелног граничника са фиксатором положаја. Суштина израде је, међутим, пред вама.

Наведена конструкција коју сам направио има посебне погодности у односу на аматерске стоне глодалице са дрвеним кућиштем:

  1. нема деформације горње плоче стола;
  2. вибрације су занемарњиве;
  3. преносивост је максимална;
  4. приступ унутрашњости је тренутан јер нема кућишта.

Реч је дакле о озбиљном пројекту, који додаје једну од најбољих машина у вашу радионицу - у вашој сопственој режији, са високом квалитетом, а неупоредиво јевтиније од фабричке израде.

17.7.2015