Електроника / Конектори

Конектори и проводничке завршнице у практичној електроници

Садржај:

Kада практичар у електроници покуша да пројектује неки уређај, један од бројних проблема са којим се среће је правилан одабир конектора. Ништа мањи проблем одабира конектора нема ни инжењер почетник. Обојица су као корисници опреме срели огроман број најразличитијих конектора, па одабир одговарајућег у сопственој пракси представља проблем.

Многи искусни практичари нису успели да установе своје називе конектора, већ користе час једне, час друге називе, често непрецизно тумачећи неусаглашене ознаке различитих произвођача.

Занимљиво је да писци занатских или академских уџбеника у сталном ишчекивању своје Нобелове награде веома упорно избегавају да се позабаве конекторима и покушају бар да терминолошки ишчисте ову област.

Чланак који је пред вама обавиће двоструки посао: представиће вам важне конекторе за употребу у практичној електроници у нашој земљи, водећи рачуна о томе да су у Србији могућности набавке озбиљно ограничене или успорене, и успоставиће српске термине за означавање већине конектора где год је то тренутно могуће. Интернет, Википедија и каталози били су главна помоћ, инспирација и извор података за овај мали чланак. Међутим, чланак није тек неки препис са Интернета, већ промишљен избор са циљем да предложи употребу термина за конекторе.

 Стање тржишта

Стање тржишта је очајно. Тржишни називи конектора постоје, али када назива за исту ствар има више, називи више нису стандардни, него - хаос. Да све буде горе, сваки продавац различито означава своје конекторе, јер свако своје конекторе набавља из другог извора који такође различито означавају своје конекторе.

На енглеском говорном подручју ознаке конектора су лошије од стања означавања конектора на немачком подручју. Ипак, нема две немачке фирме које исто означавају све своје конекторе.

У домаћим условима мали Жикица који је добио задатак да направи каталог конектора ухватиће се за главу и најчешће преписати неку од шифара страног испоручиоца робе која се налази пред њим.

Ето то је стање с којим се у Србији суочава свако ко жели да набави конекторе за свој електронски уређај. У даљем тексту навешћу најбитније конекторе, а у заградама су искошеним словима наведени свакојаки трговачки и популарни називи за њих на српском језику и другим језицима.

 Уводни термини у вези са конекторима

Конектор је електромеханички елемент намењен стандардном повезивању електронских кола.

Утикач (енг jack) је конектор који физички улази унутар простора другог конектора.

Утичница (енг. plug) је конектор који у себе прима утикач. Конектори могу бити  са или без кључа (могу се само на један начин повезати па се не може погрешити због ротације конектора).

Кабловска завршница (енг cable terminals) су електромеханички проводни контакти који се монтирају на крају проводника.

Утисни конектор (конектор са просецањем, енг. IDC = Insulated Displacement Connector) је  општи назив за разне типове конектора код којих се контакт прави алатом (то су клешта за дотични тип конектора, или је то кроне алат) којима се просеца изолација проводника правећи на тај начин хладан контакт. Ови конектори се примењују да се избегне ручно огољавање изолованог проводника, обично тамо где су проводници у већем броју. Изражене потребе за конекторима са просецањем су у телефонији и у рачунарском умрежавању, У доњем тексту ћемо наћи слике примере ових конектора.

LSA конектор је утисни конектор за појединачни проводник.

Ознаком RMxx (npr РM2.5) обележава се размак контакта конектора (Rastermass).

8P8C је скраћеница за "eight positions, eight conductors", што треба да значи да се на осам могућих позиција на конектору користе свих осам, тј проводници су ушли у свих 8 позиција.

Најлон конектори су сви они који садрже полиамидски омотач (најлон). Слике ових конектора уследиће касније.

Кримп веза је учвршћивање два објекта помоћу деформације једног или оба ова објекта.

Кримп конектор је конектор који користи кримп везу.

Кримп контакт је метални контакт у који се увлачи проводник и који се напослетку увлачи и учврсти у кримп конектору.

Конектор је типично намењен за монтажу на кућиште, за монтажу на ШТП (тј на штампану плочу) или је за слободну монтажу (нпр за продужење проводника другим проводником),

FFC = flat flexible cable, равни (тракасти) кабл.

PCB (printed circuit board) = штампана плоча. Препоручујем замену много природнијом српском скраћеницом ШТП (штампана плоча).

RF конектори су велика породица конектора за радио фреквентне сигнале, са типичним применама у радиотехници и рачунарским мрежама. Типично се користе са коаксијалним кабловима. Могу бити са завојем, бајонетом, или другим системима прикључења. У главном имају широк пропусни опсег типично од 0Hz па до врло високих учестаности.

А/В конектори су аудио/видео конектори.

Бајонет конектор је сваки конектор чији принцип спајања утикача и утичнице као на слици десно. Овај конектор има опругу која ће држати два дела спојена у завршном положају.

 Чауре

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чаура (хилзна, енг: ferrule, eng sleeve, nem. aderendhülsen) је проводнички кримп завршетак у облику шупљег ваљка тј чауре, стандардно намењен за увођење у стезни конектор. Обично служe да се избегне лемљење проводника и омогућe квалитетнији контакт проводника који се уводи у стезни конектор који би иначе кидао "лицне" проводника. Уместо да се проводник заврши чауром, могуће је направити омчу од проводника и чауром омчу учврстити, за произвољне примене.

Чауре се праве у две форме: изоловане и неизоловане. Изоловане су уведене 1970-тих година. Означавају се бојама које могу да одговарају немачком, француском или DIN46228 систему означавања. На нашем тржишту већином су алати означени бојама по стандарду DIN46228. Неизоловане: једна таква приказана је на слици лево.

Постоји варијанта двоструких чаура (eng. twin ferrule) koje služe za završetak dve žice na jedan stezni konektor (скраћено: 2-у-1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Кабловске папучице

Кабловске папучице (flah konektori, blade connectors, car connectors, kabelshue, кабелске стопице, AMP стопице, натични контакт) је проводничка завршница која се на крај проводника обично монтира кримп везом.

С обзиром на облик жичаног уводника, папучице могу бити папучице са изолацијом (енг insulated terminal) и папучице без изолације (енг non-insulated terminal). Папучице без изолације обично су са округлим уводником за проводник расеченим на једној страни, или су папучице са отвореним уводником (енг open barrel terminal) код којих је уводник за проводник полуотворен. Папучице са изолацијом и папучице са округлим уводником приказане су на слици лево, а папучице типа отвореног бурета приказане су на слици десно.

Папучице са изолацијом означавају се кодом боје исто као и чауре.

С обзиром на облик краја супротно од жичаног уводника, папучице могу бити:

Равне папучице (флах утикач, Flachsteckung) су више или мање правоугаоне, погодне за увлачење у ролнасту папучицу; монтира се на проводник (папучица за проводник, приказана на слици са плавом изолацијом унутар круга папучица).

Папучица за ШТП (енг. board mount tab, pcb tab) је папучица у облику језичка која се леми на ШТП (доња слика), и која служи као мушки конектор за ролнасту папучицу (следећа у тексту).

Ролнасте папучице (Steckhülsen, натикачи, флах утичница, фастони) су папучице са уврнутим ивицама. На слици се налазе у доњем делу круга папучица. Служе за повезивање два проводника у комбинацији са равном папучицом, или да споје проводник на неки елемент са равном папучицом, или да споје проводник на ШТП плочу која има папучицу за ШТП.

Окасте папучице (ring terminals, флах ринг) су равне папучице чије окце се провуче кроз неку осовину са одговарајућим притезајуцим делом (нпр завртањ са навртком, буксна и слично).

Виљушкасте папучице (spade terminals, split ring terminals) су равне папучице намењене да се монтирају исто као окасте равне папучице али могу да се брзо уклоне само делимичним одшрафљивањем навртке која их причвршћује. Праве се са изолованом основом (испоручују се са изолацијом) и неизолованом основом.

Папучице намењене за проводник причвршћују се на крај проводника одговарајућим кримп клештима у зависности од облика проводничког уводника. Папучице за ШТП се леме на ШТП.

 Банана утикач и буксна утичница

Банана конектор (мушки конектор: банана, енг. banana plug; женски конектор: буксна или енг. banana jack, binding post); буксна (женски) је намењен најчешће за монтажу на кућиште. Буксна када се једном монтира омогућава неколико различитих начина прикључивања проводника или елемента: у њу се може укључити банана утикач, може се увући неизлован проводник у рупу у телу бускне и стегнути навртком, може се обмотати проводник око тела буксне и онда тај проводник притегнути навртком, и коначно око буксне може се навући окасто завршен конектор и стегнути навртком.

Простија варијанта буксне служи само као банана утичница и нема остале могућности.

 

 Џек конектор

Џек конектор (срп: моно, стерео, клинк; енг: TRS, TRRS, TS, jack, audio jack, phone plug, stereo plug, mini-jack, mini-stereo, headphone jack) је сигурно најпознатији од свих аудио конектора. На слици десно број 1 је рукав (енг: sleeve), 2 je prsten (енг ring), 3 je врх (енг tip), a 4 је изолација.

Моно конектор има 2 конектора па се овај "српски" назив односи на TS конектор, а стерео конектор има 3 конектора па се односи на TRS конектор. Постоје, међутим и 4 и 5-делни џек конектори.

Стандардне димензије: 2,5мм (3/32 инча), 3,5мм (1/8 инча) и 6,3мм (1/4 инча). Стари 6,3мм коришћени су у мануелним телефонским централама за преспајање.

Стандардно, рукав је на маси, врх је сигнал или леви стерео канал, док је прстен десни стерео канал.

За кабл се праве и аудио утикачи и аудио утичнице. Ипак, у пракси се не препоручује аудио утичница на каблу због слабе поузданости, већ само аудио кабловски утикач и аудио утичница на шасији.

Једна иста аудио утичница било да је моно или стерео, механички прима у себе аудио утикач било да је он моно или стерео. Ако стерео утикач ставимо у моно утичницу, прстен утикача ће се наћи спојен на рукав утичнице. Ако моно утикач ставимо у стерео утичницу, рукав утикача ће кракто спојити прстен и рукав утичнице. Из овога ће сваки практичар извући одговарајуће закључке.

 

 ДИН, мини-ДИН и нестандардни ДИН конектор

ДИН (стандардни) конектор има метални оклоп пречника 13,2mm и садржи 3-8 иглица. Особина: неки од ових конектора се уклапају једни у друге чак и кад имају различит број иглица.
х

Мини ДИН конектор има метални оклоп са пречником 9,5mm и садржи 3-9 иглица. Особина му је да се не уклапају конектори са различитим бројем иглица. Користе се и за напајање (види доле ДЦ мини-ДИН конектор).

х

Нестандардни ДИН конектори су прављени од мини ДИН конектора тако да се убаци више иглица и уштеди број ових конектора на шасији.

х

 

 РЦА конектор

РЦА конектор (чинч, енг: cinch, phono, RCA=Radio Corporation of America), спада у А/В конекторе који су се појавили након џек конектора и само делимично их заменили. Потекао је од старих грамофона са трубом и задржао се до данас.

РЦА конектори су један од могућих избора за пренос видео сигнала у разним кућним мултимедијалним уређајима. У случају луминентно заснованог разложеног аналогног видео сигнала (енг. Luma-based analog component video) за кућну примену свака од компонената видео сигнала типично се преноси својим каблом са РЦА конектором: зелено означени РЦА преноси тада луминентни "Y" сигнал заједно са сигналима вертикалне и хоризонталне синхронизације, црвено означен "Pr" канал преноси разлику црвеног и луминентног сигнала, плаво означен "Pb" канал преноси разлику плавог и луминентног канала. На овај начин се штеди број каблова, јер би иначе морали да користимо пет каблова када би сваки део сигнала био преношен засебним каблом.

У случају композитног видео сигнала сви видео сигнали се преносе заједничким проводником означеним жуто, црвено је означен десни звучни канал, бели или црни је леви звучни канал.

РЦА конектор се примењује такође у радио техници и као напојни конектор (ово друго је уврштено у следећи параграф под називом ДЦ РЦА конектор). Када је С/ПДИФ стандард за професионалну аудио опрему проширио своју примену на шире комерцијално тржиште, оригинални XLR конектор и 110 омска укрштена парица замењени су РЦА конектором и 75 омским коаксијалним каблом.

Каблови обично завршавају утикачима. Чинч утикач има истурени врх и метални оклоп. Врх је широк 3мм. Оклоп је широк изнутра 8,25мм, може бити целовит или изрецкан због веће еластичности. Кабл се препоручено утакне у искључен уређај због истуреног врха који први прави контакт.

 

 ДВИ конектор

ДВИ (Digital Visual Interface) конектор је део ДВИ стандарда који предвиђа могућу конфигурацију као ДВИ-Д (пренос само дигиталног видео сигнала), ДВИ-А (пренос само аналогног видео сигнала), или као ДВИ-И (пренос и дигиталног и аналогног видео сигнала). У случају ДВИ-А конфигурације, овај конектор је компатибилан уз одговарајуће превезивање проводника са VGA стандардом (и конектором). У зависности од конкретне резолуције коју подржава, одређени ДВИ конектор може имати и мањи број пинова од стандардног. Подржава резолуцију слике од 1920х1200 тачака, а у случају да се користе два ХДМИ кабла може се постићи резолуција од 2560х1600 тачака.

Типичну примену има у рачунарским мониторима, ТВ апаратима, конзолама за видео игре и ДВД уређајима.

Мана ДВИ стандарда је што нема подршку за пренос аудио сигнала, и такође нема стандардно подршку за ХДЦП заштитну компресију/декомпресију потребну за пренос заштићеног видео материјала, у чему га превазилази ХДМИ конектор описан у следећем параграфу.

 HDMI конектор

ХДМИ (High Definition Multimedia Interface) конектор појавио се 2002 године у преносу разложеног дигиталног А/В сигнала у кућној мултимедији: на новим рачунарима, кућним биоскопима, ТВ декодерима, БД (енг. blue ray) уређајима, мониторима. Осим видео сигнала у себи садржи до осам аудио канала. Има подршку за ХДЦП декодовање.

Постоје дигитални конвертори без засебног напајања за повезивање ДВИ и ХДМИ уређаја, наравно без преноса аудио сигнала.

слика

слика

 DisplayPort конектор

DisplayPort је умањена верзија ХДМИ стандарда и конектора у главном намењена за лаптоп рачунаре са сличним особинама: подршка за 1920х1080 тачака и пренос осам аудио канала, са подршком за ХДЦП декодовање.

Повезивање DisplayPort лаптопа са ХДМИ или ДВИ уређајима могући су због компатибилности, али захтевају конвертор.

 Д-суб конектори

Д-суб (eng. D-sub, D-subminiature) конектори су сви који имају метални оквир у облику латиничког слова Д. Мушки има два или више редова игличастих конектора или других специфичних конектора. Традиционално су присутни на кућишту персоналних рачунара; служе као улазно-излазни конектори на ШТП, кућишту разних других уређаја или мало ређе на каблу, за нека извођења стандарда RS-485 и слично.

VGA конектор (енг. VGA connector, RGB connector) је познати троредни Д-суб конектор који преноси аналогни разложени видео сигнал између кућишта рачунара и монитора. Конструкторски није направљен да омогући "вруће" укључивање/искључивање, па ово треба избегавати, тј уређаје са VGA конектором спајати или одспајати у искљученом стању.

sl

slVGA утичница

slVGA утикач

slспецифични контакти
sl случај Д-суб конектора на каблу

 

 Скарт конектор

Скарт конектор (Scart, EuroScart) је аналогни А/В стандард из 1977 настао у Француској, са циљем да омогући повезивање ТВ апарата, ВЦР уређаја, ДВД репродукције и играчких конзола. Превазиђен је појавом ДВИ и ХДМИ интерфејса.

sl sl

 

 ДЦ конектори: ДЦ џек конектор, ДЦ РЦА конектор, ДЦ коаксијални конектор, ДЦ мини-ДИН конектор

ДЦ џек конектор је назив за моно аудио џек конектор примењен за довођење једносмерног напајања.

Слично, ДЦ чинч конектор је чинч конектор примењен за једносмерно напајање.

ДЦ коаксијални конектор је у облику два концентрична цилиндрична конектора (спољашњи "рукав" је најчешће негативан; унутрашњи, истурени "врх" је тада позитиван). Мушки конектор је за кабл, а женски је за шасију или је за ШТП. Углавном до 5А. Ширина утикача је типично 5,5 мм, али има велики број варијанти, међу којима су најчешће:

спољашњи
пречник [мм]

6,5
5,5
5
3,5
3,8
унутрашњи
пречник [мм]
3
2,5
2,1
2,5
2,1
1,3
1,35
1,05
л
л

ДЦ мини-ДИН конектор (power mini-DIN, power DIN) је нестандардни mini-DIN који има 3,4,5 или 6 контаката.

с
ц

 

 Кенон конектор

Kenon конектор (XLR, Canon connector) је оригинално аудио конектор који се стандардно користи у професионалној студијској техници (за дигиталне сигнале, аналогне сигнале, и за напајање. Иако подсећа на ДИН конекторе он са њима није компатибилан.

 

Један од најчешћих је 3-пински (XLR3) са следећим распоредом пинова:

1 и омотач су маса

2 је сигнал

3 је повратни сигнал

С/ПДИФ стандард за професионалну аудио опрему иницијално је користио баш XLR конекторе.

 РФ конектори

Ово је велика група конектора у којој уочавамо разне традиционалне конекторе старије од пола века раме уз раме са модерним RF конекторима развијеним због увођења мобилних телефона, лаптоп рачунара и других преносивих телекомуникациних и рачунарских уређаја. Купују се монтирани на кабл или се кримпују посебним клештима.

БНЦ конектор (Bayonet Neill-Concelman) је бајонет тип конектора примењен за аудио, видео, радио комуникације, или 10base2 Ethernet мреже. Праве се у 50омској или 75омској варијанти, за RG-58 или RG-59 каблове.

ТНЦ (threaded Neill-Concelman) је побољшана варијанта BNC конектора са навојем, погодна за микроталасне примене све до 11 GHz. Такође се праве у 50 и 75 омској варијанти.

На слици су приказани мушки TNC и BNC конектори. Спољашњи пречник женског конектора је 8.

М конектор је RF конектор, познат у облику традиционалног ТВ антенског конектора за RG-59 коаксијални кабл.  

Н конектор се веровали или не први пут појавио 1942 године за потребе америчке војске, издржљив на вибрације и остао до данас у употреби. Има пропусни опсег до 11GHz. Прикључује се навојем. За прикључење на 50омски кабл.

На слици лево је мушки конектор, а десно женски конектор са деловима.

Ф конектор је RF конектор који се jош од 1950-тих користи за пренос антенског сигнала до неколико GHz. Прикључује се навојем. Користи се са 75 омским кабловима углавном са новим RG-6 коаксијалним каблом (масовна примена за сателитску и кабловску кућну ТВ), или са традиционалним коаксијалним антенским каблом RG-59. На слици лево је мушки, на слици десно женски конектор. Пречник женског је 9,525 мм.
MMCX (енг. MMCX) конектор се појавио 1990-тих и типично се примењује као прикључак за ГСМ антену. Бајонет тип. Опсег учестаности: 0-6GHz. Прикључује се на 50омски кабл. Праве се за кабл или за монтажу на ШТП. Могу бити прави или под углом.
СМА (eng. SMA) конектор је потекао 1960-тих година. Користи навој за спајање. Прикључује се на 50омски кабл. Пропусни опсег је од 0 до 18ГХз. Праве се за монтажу на ШТП или кабл, прави или под углом.

 ИДЦ конектор и равни каблови

ИДЦ конектор (конектор за раван кабл, енг. flat cable connector) спада у конекторе са просецањем; дводелни је. Размак између иглица му је најчешће 2 или 2,54мм. Специфицира се још и број редова иглица у конектору и укупан број иглица. Конструкција ИДЦ конектора намењеног за раван кабл:

ИДЦ конектор (конектор за раван кабл, енг. flat cable connector) спада у конекторе са просецањем; дводелни је. Размак између иглица му је најчешће 2 или 2,54мм. Специфицира се још и број редова иглица у конектору и укупан број иглица. Конструкција ИДЦ конектора намењеног за раван кабл:
ИДЦ конектор намењен за ШТП може бити под углом или прав, са бравицом или без ње:

:Каблови који се користе код ових конектора (енг.flat cable, ribbon cable) типично се праве са размаком центара проводника 1,27мм, како би се могли монтирати на на дворедне IDC конекторе 2,54 мм. Срећу се и други размаци: 0,63мм (погодан за 4-редни ИДЦ конектор); 1мм, 2,54мм; 3,96мм. Ако у називу кабла фигурише ознака 28AWG тиме се означава спољашњи пречник упреденог проводника, који се у том случају типично (али не и обавезно) добија уплитањем 7 појединачних пуних проводника мањег пречника (36 AWG).

За оне који су дубље у материји, рачунарски равни каблови за повезивање меких и тврдих дискова (floppy disk, hard disk) имали су у ознаци по правилу текст "AWM 2651", а прављени су са размаком каблова 1,27мм. Иначе AWM (appliance wiring material) је назив категорије каблова прописаних од стране УЛ стандардизационог тела (Underwriters Laboratories) задуженог за безбедност опреме, а намењеног за каблажу која се уграђује у готову опрему без испоруке самих каблова ширем тржишту. Ови каблови имају специфицарану макс. температуру 105 степени целзијуса и 300волти. Рачунарска спецификација ATA за IDE магистралу старих тврдих дисковас користила је прво 40-пинске а потом 80-пинске равне каблове и 2-редни ИДЦ конектор у оба случаја (80-пински су имали уведене масе због смањења преслушавања).

 LSA-PLUS конектор

LSA-PLUS (Кроне) конектор је један из породице утисних конектора намењен оригинално за телекомуникације. Овакав конектор се комбинује у кроне преспојним панелима. Увођење проводника у конектор ради се кроне алатом (Krone tool, punch down tool). Проводници се овде могу појединачно брзо прикључити на жељено место у конектору или се могу одспојити, или пребацити из једног места на конектору на неко друго место.

slikaslika

 

 Стезни конектор и утичница за звучнике

Стезни конектор (клема, реглета, редна стезаљка, енг. teminal block, screw terminal, нем. Anreihklemmen) је конектор у коме се долазни проводник причвршћује завртњем, мада има и варијанта са полугом и опругом (нем. Zugfederkraftklemmen). Монтира се слободно (висеће) или на ШТП (ШТП стезни конектор).

Лустер стезни конектор (лустер клема) је стезни конектор примењен у лустерима и на другим уређајима који има најмање један пар прикључака и који су изнутра повезани да омогуће продужетак једног пара проводника на други пар (слика десно).

Стезни конектор за монтажу на ШТП. Може бити хоризонтална (на слици лево) или вертикална (под углом 90степени, слика десно). Размак суседних прикључака је типично 5мм, број прикључака обично 2-6, максимални пречник проводника је типично 1,5; 2,5 или 4мм2. Могу бити мрежни 220В или са нижим напоном, а допуштена струја је обично до 25А.
Стезни конектор са опругом уместо са завртњем: налази се на пример на утичници за звучнике има полугу са опругом у коју се директно уводи крај проводника за звучник. На слици је блок утичница за звучнике који садржи 4 утичнице у себи.

 

 Најлон и молекс конектори

Најлон конектори (polarized header) су врста кримп конектора који се уобичајено користе за напајања јер подносе јаче струје, типично 3А. Код нас се користе они они са размаком 2,54 мм (доњи ред слика), и они са размаком 3,96мм (горњи ред слика). На слици су мушки за монтажу на ШТП, женски кримп конектори за монтажу на кабл, и кримп контакти.

Молекс конектори су подврста масивних најлон конектора. Мушки и женски парови су типично коришћени за рачунарско и уопште било које напајање. Прва их је направила фирма Молекс по којој су и добили назив. Имају типично 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12 ili 15 контаката. Контатки су ширине 1.57 mm (до 5A), 2.13 mm, 2.36 mm (до 8,5A).

 РЈ конектори

РЈ конектори (РЈ=registered jack) су потекли из телефоније и има их тичично са 10, 8, 6 или 4 могућа конектора (10П, 8П, 6П или 4П); од овог броја могућих контаката реално су примењене све или само неке од тих позиција за контакте у зависности од тога која подврста РЈ стандарда је у питању. Тако нпр:

  • RJ11, RJ14, RJ25 су 6П конектори, али су респективно 6П2К, 6П4К тј 6П6К. Први је типичан за кућну телефонију са једном парицом, а други са две парице. Прва парица спаја се на средишње конекторе, друга је око ње, трећа је по ободним конекторима.
  • стандард RJ50 (10P10C) користи се за пренос података (нпр за АПЦ УПС сигнални кабл, за нека извођења RS-232 стандарда, за нека извођења RS-485 стандарда и др);
  • стандард РJ45 (8P8C) оригинално је повезивао аналогне модеме на телефонску парицу коришћењем унутрашњег пара контаката (формат 8П2К). Данас се широко примењује за Етернет мреже и за амерички T568A/B стандарад за ожичење зграда;
  • стандарди RJ9, RJ10, RJ22 су 4P4C или 4P2C за телефонију.

Женски конектор се прави за шасију, за зид (енг. keystone), или за ШТП.

Оријентационо максимална струја је 1,5А. За РЈ конекторе важи нумерација пинова према мушком конектору са бравицом у горњем положају: 1 је крајњи леви контакт.

РЈ утичница за ШТП
RJ45, RJ25, RJ14

 Конектор за игличасте летвице

Конектор за игличасте летвице (енг: pin header = header) је женски док је игличаста летвица (Stiftleisten, Stiftlister, pin header) мушки конектор. Овај конектор је једноредни или дворедни. Ово су конектори типично за везу проводника са ШТП; мушки конектор је на ШТП у облику иглица у једном или два реда, прав или ређе под углом 90 степени. Женски је одговарајући кримп конектор. Размак пинова је типично RM2.54mm, али постоје и друге величине: 1мм / 1,27мм / 2мм / 3,96мм / 5мм.

кримп конектор
кримп контакт са жичаним уводником типа отвореног бурета
игличаста летвица дворедна

 

 Лемне ушице (папучице) и стубићи

Lemne ušice (Lötstifte, Lötösen) i lemni stubici (Kontaktstifte) za ШТП ploču se montiraju na ШТП lemljenjem ili šrafljenjem (Lötösen zum Anschrauben), a žica se lemi za njih.

 Преспојник

Преспојник преспаја парове иглица на игличастој летвици.

 

 ВМЕ конектор

ВМЕ конектор (ДИН 41612, ИЕЦ 60603) иницијално је био намењен за ВМЕБус стандард магистрале података. Типично омогућава повезивање ШТП на задњу ШТП у орману тј служи за спајање ШТП на другу ШТП, као и за спајање равног кабла на ШТП.

Ови конектори стандардно имају један, два или три реда контакта; неке стандардне врсте имају по 16 контаката у сваком реду, а друге такође стандардне врсте имају по 32 контакта у сваком реду. Праве се и нестандардни проширени магистрални конектори са 4 или 5 редова контаката.

 Убодни конектор и ивични конектор

Ивични конектор (енг edge connector) састоји се од паралелних проводних водова на ивици штампане плоче. Убодни конектор (енг slot connector) је намењен у главном за пријем ивичног конектора. Стандардни размак је 2,54мм

 Мрежни конектори

  • ИЕЦ 60320 је типичан за напајање личних рачунара и разноврсне западњачке опреме. Јавља се у разним облицима, за монтажу на кабл и на шасију:
    монтажа на кабл
    C13
    10A, 250VAC
    C15
    10A, 250VAC
    C19
    16A, 250VAC
    E
    10A, 250VAC
    монтажа на шасију
    C14
    10A, 250VAC
    C16
    10A, 250VAC
    C18
    10A, 250VAC
    C20
    16A, 250VAC
    F
    10A, 250VAC
    H
    10A, 250VAC
    J
    16A, 250VAC

     

 УСБ конектори

Ови конектори служе за врућу везу спољашњих периферијских уређаја са контролером. У обичној примени контролер је често рачунар. УСБ конектор је дводелни и у пракси су се осим оригиналних типа А и типа Б појавили и разни други, као што се може видети у доњој таблици. Рачунарске најчешће периферије типично имају тип Б, а рачунар има тип А УСБ конектор.

Утикач је намењен да буде на страни контролера УСБ магистрале и он се прави као тип А, тип Б или мини.
Утичница се налази на страни периферија и за праве се као тип А, тип Б, мини-А или мини-Б.

Ови конектори се праве за ШТП и за кабл.

За крај

Временом ћу вероватно додати још неки конектор да наша колекција буде потпунија. Називи су одабрани да буду практично применљиви и већином познати свима. Конзистентном употребом ових термина умањићемо општи хаос на српској преводилачкој сцени техничке литературе и олакшати рад себи и другима.

28.03.2011.