Историја / Богаћење земаља: Криминалитет врха државе

Како су се неке земље кроз историју обогатиле

- чланак осми -

Криминалитет највиших државних органа сиромашне државе је један од моћних фактора који гура сиромашну земљу још дубље у њену свакодневну беду. Такође, новац није замена за морал.

 

Криминализованост врха сиромашне државе

Скоро све сиромашне државе имају широко распрострањен криминалитет међу највишим државним службеницима у извршној, судској и полицијској власти.

  • председници влада и други надлежни службеници усмеравају кредите добијене од међународних организација у своје приватне џепове;
  • чланови владе и други највиши државни службеници су у сиромашним земљама огромном већином преступници, криминалци који делују појединачно, криминалци у оквиру криминалних група или су криминалци у оквиру организованог криминала;
  • потплаћивање највиших државних службеника сиромашних земаља је најисплативији посао на свету: друге државе, фирме, организације или појединци уз минимални утрошак средстава добијају огроман профит на рачун народа сиромашних земаља. На овај начин мала средства за подмићивање појединаца узрокују огромно сиромаштво земље због промашених послова, неповољних уговора и лоших инвестиција које су одобрили подмићени службеници.
  • у сиромашним земљама као државни службеници упошљавају се у главном најлошији људи са минимумом знања и минимумом радних и креативних способности. Разлози за ово су бројни: запошљавања својих рођака и чак чланова породице, лоши изборни закони, лош изборни поступак, распрострањен криминал у држави, регрутовање најлошијих људи у политици, опште сиромаштво у држави.
  • у сиромашним државама већином не постоји јавно мнење као регулациони фактор политичког живота.
  • у већини сиромашних држава закони су неадекватни или су селективни тј важе само за најниже друштвене слојеве, док су високи државни службеници изнад закона својих земаља.
  • мултинационалне компаније и друге државе лако манипулишу већином сиромашних држава преко криминализованих државних службеника.
  • опште осећање сиромаштва и осећање страха због политичке и личне несигурности у сиромашним државама спречава покушаје позитивне измене стања у држави.
  • не постоје међународне организације које спречавају поткупљивање највиших државних службеника једне земље од стране неке друге земље или организације.

Укратко, сиромашне државе су у рукама свемоћних појединаца или страних фактора. Као такве, ове државе имају минималне шансе да промене своје економско стање на боље.

 

Морал и богатство

У богатим земљама су појмови професионализма и хладне рационалности заменили појмове као што су патриотизам, нација, историја, култура, стваралаштво и љубав. Људи богатих земаља су дубоко ушушкани у високи стандард који уживају у својим земљама. Одвојени од реалности, природе и планете коју насељавају, богаташи замењују своје људске врлине за новац. Богате људе суштински не занимају страдања и реални проблеми свих других људи. Једина вредност коју богати признају јесте новац.

Међутим друштво у коме је новац примарни људски покретач природно губи своју моралност. Људи у оваквом друштву се заклањају иза речи "професинализам", без обзира колико могу бити неморални и нељуди у својим поступцима.

Проблем са друштвима високог стандарда постаје евидентан у ситуацији коју ја зовем "угасити светло". Наиме, пример Америке у којој је нестанак струје у Њујорку извео банде пљачкаша и силоватеља на улице показао је право наличје једног од друштава чији морал је замењен пуком зарадом и количином новца коју неко има.

Други конкретан пример крхкости оваквих друштава је пример урагана "Катарина" такође у Америци. Богати грађани су наравно на време евакуисали сами себе јер су и имали где да оду и чиме да одпутују. Сиромашни су наравно остали и били изложени најјачем дејству урагана. Преосталим људима држава је по свим оценама закаснело и траљаво пружила помоћ. Као и у случају Њујорка, банде силоватеља и криминалаца изашле су наоружане на улицу и преузеле своје блокове улица. Ови људи су пуцали на спасилачке екипе које су покушавале да помогну. На храбро питање новинара: "Зашто то радите", упућене једном од младих пљачкаша који је износио украдене ствари из супермаркета, овај је одговорио: "Где ти овде видиш полицајца?"

Дакле када је светло угашено, када је полицајац замакао за угао и када је друштво у кризи, богаташко друштво постаје голо, без моралности која би га заштитила, и тада средњевековно дивљаштво ступа на сцену. И то је цела суштина друштва типа "профит пре свега".

 

 

Литература:

"Богатство и сиромаштво нација " - Дејвид Лендис, Стубови културе, 2004

1.6.2005.