Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Глобалистичка агресија

Глобализам / Терминолошка збрка

Терминолошка збрка

Глобализам је као тренутно доминантан планетарни систем везан за деловање различитих група, институција и држава. Зато се често у пракси назива свакојаким именима.

Синоними

У овој серији текстова одабран је назив глобализам. Међутим овај друштвено-економски систем познат је под разноврсним називима, као ће овде бити показано.

Владари из сенке је чест популаран назив за оно што смо у овим текстовима означили као будућу Глобалистичку владу. О владарима из сенке написан је један број књига које понекад претерују са мистичношћу. Разлог за мистификовање често је комерцијалне природе код неких књига са овом темом.

Тајанственост је још више изражена у литератури која инсистира на масонској организацији глобализма. Масонска друштва су од свог оснивања тајне организације, а у новије време нека од ових друштава се дискретно састају док према јавности истурају извесне хуманитарне активности. Масонска друштва су по својој суштини удружења богатих или веома друштвено утицајних људи, па се нормално могу повезати са глобалистима.

Разни елитни клубови богаташа у којима се они крећу само су "експозитуре забаве" богатих, исто као што су и разни институти и плаћене организације (Тависток институт, Римски клуб и многи други) само средства која глобалистички моћници користе за своје активности.

Веома популаран назив за глобализам је помало мутна конструкција "теорија завере". У овом случају се већ може претпоставити плаћено дејство диригованих медија и пасивних преносника информација у широком покушају замагљивања одговорности Глобалистичке владе за њихово разорно деловање на планети. О овоме се више може наћи у чланку о Билдерберг групи.

 

Када је измишљена синтагма "теорија завере"?

Корене синтагме "теорија завере" неки виде још у документу који се приписује америчкој агенцији ЦИА поводом убиства америчког председника Џона Кенедија. Занимљиво је да у овом у најмању руку контроверзном убиству, туце људи је "случајно" изгубило живот брзо након атентата, укључујући и самог атентатора који је такође усмрћен током спровођења.

У документу 1035-960 под насловом "Concerning Criticism of the Warren Report" (О критици Вореновог извештаја) јасно се наводи да ће "ЦИА применити пропагандна средства да побије нападе критике (на Воренов извештај)". У ову сврху ЦИА се може послужити "књижевним приказима и уводним чланцима", а затим излаже читав низ поштапалица које се као аргументи могу понудити критичарима у случају потребе!

Иако у ЦИА документу није поменута предметна синтагма буквално, јасно је и доказано да се ЦИА упустила у тајно оправдавање једног контроверзног случаја и тиме такорећи доказала (можда другу, или можда и прву) заверу по овом случају!

Нема јасног доказа ко је од глобалиста први лансирао или искористио синтагму "теорија завере". Она има посебно погрдно значење за људе јер се често везује за шизофрене случајеве у психијатрији. На ово су вероватно рачунали посленици глобалиста када су пригрлили ову синтагму и истурају је као штит на сваку критику глобализма, имплицитно оптужујући своје противнике антиглобалисте да нису "нормални". Наравно, за глобалисте нису нормални они који им се супротстављају.

 

Замагљивање

Као што ћемо видети нешто касније, глобалисти покушавају да сакрију своје праве намере. За сад се прикривање глобалистичких акција одвија у две основне равни. С једне стране спроводи се очигледно прикривање њихових скупова и неизвештавање у медијима о глобалистичим злочинима и разним акцијама отпора глобализму.

Са друге стране, бројни плаћени аутори и медији издају књиге о "крају историје", о сукобима цивилизација, о недостатку ресурска и природној потреби да се смањи људска врста, о правима човека, о идиличној "размени" културних добара у глобализму, о демократији и друго. У овој збрци појмова налази се једна заједничка црта: покушај замагљења стварности и скретање пажње са правих виновника ових догађаја. Док се тако проглашава дан када се искључује струја на један сат да се скрене пажња "одговорних" на ограниченост ресурса и потребу штедње, ти "одговорни" које ни један медиј не сме да именује састају се у елитним зимовалиштима са плановима нових ратова, освајања и шпекулација ради свог личног богаћења.

Управо међу добро плаћеним ауторима глобализма, синоними као "теорија завере" и њима слични служе да изложе руглу сваки покушај друштвено-економске анализе глобализма и један систем на историјском заласку прикажу као подразумевано идеалан. По ауторима глобализма криви су људи, друштво, и некаква неименована маса за ратове на планети, расипање ресурса и растућу беду на планети.

 

Референце:
'-Глобализација и нови светски поредак, др Војислав Мићовић, Чигоја, 2002
-The True Story of The Bilderberg Group, Daniel Estulin, TrineDay, 2007

19.4.2014