Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Глобалистичка агресија

Глобализам / Дефиниција и кратка историја глобализма

Дефиниција и кратка историја глобализма

Време данашњице је време глобализма. Корисно је зато позабавити се особеностима овог система. У низу чланака који следи покушаћемо да остваримо скроман допринос тумачењу ове занимљиве области о којој је иначе објављено доста нових књига у протеклој деценији.

У серији чланака о свеском глобализму изложена су само приватна размишљања о теми па као таква не представљају став ни једне организације нити институције.

Дефиниција

Глобализам је систем управљања човечанством које спроводе најбогатији људи планете. По својом обиму и природи, глобализам је наднационални, планетарни, економски и друштвено-политички систем.

Друштвени слој који управља глобализмом на највишем нивоу означићу само условно за потребе именовања у оквиру овог чланка као: Глобалистичка влада.

Глобалистичка влада

Глобалистичка влада је подскуп најбогатијих људи, власника највећих и најутицајнијих мултинационалних компанија. Глобалистичка влада је опскурна неформална институција.

Постојање Глобалистичке владе обавијено је мистиком а састанци њених чланова или представника зачуђујуће тихо су пропраћени у јавности, као да је реч о локалном клубу љубитеља птица. Диригована штампа у свету "нежно" пропрати јавне познате скупове Глобалистичких представника када су они на високом нивоу. Медији, у немогућности да сакрију скупове овако високих званичника великог броја влада и држава, прибегавају немуштом извештавању о "економском самиту". Како је могуће да данас у доба "демократије" са неког највишег наводно економског или политичког скупа нема никаквих извештаја?

Успон глобал капитализма

Историју глобализма кратко можемо поделити на три дела: настанак, прву фазу до 1914, другу фазу до 1945, и трећу и најновију фазу од 1945 до данас.

Фаза 1: првобитни развој

 

Иако је пад берлинског зида 1989 симболички означио отворену појаву Глобалистичке власти, прави почетак историје глобализма је у ствари неколико стотина година раније, дакле француска буржоаска револуција 1789. Све је дакле почело познатим покличем: "Братство, слобода, једнакост!"

Недуго након свог успостављања у Француској, капитализам је постао смисао и суштина друштвено политичког и еконономског пословања држава у свету.

Технички и технолошки напредак током индустријске револуције произвео је у једном моменту критичнан број капиталиста. Развијајући капиталистичке послове, капиталисти су за себе освојили значајну економску и политичку снагу у својим земљама. У 19. веку ратови се воде за потребе капиталистичке привреде, а значај појединих капиталистичких појединаца постаје све већи кроз њихову нарастајућу економску моћ, монопол и појаву првих мултинационалних компанија. Период 19. века био је век међусобне борбе капиталиста за превласт унутар граница сопствених држава.

Фаза 2: успостављање глобалних односа и појава супербогаташа

Након што су у међусобним економским борбама капиталисти усталили међусобне односе у својим националним границама, завладали су сопственим државама. Како у локалним оквирима њихових држава нису биле испуњене све амбиције домаћих капиталиста, они су се окренули тражењима профита "изван своје куће". Незадовољни дотада затеченом расподелом ресурса међу државама, групе капиталиста одлучују да потраже срећу у ратовању. Тако је крупан капитал изазвао два светска рата, 1914 и 1941 (занимљива ротација цифара, зар не).

У прва два светска рата крупни капиталисти борећи се за колоније извагали су своје снаге и одмерили могуће и реално. Историјски гледано, капиталисти су кроз светске ратове практично утврдили и своје међусобне односе. Занимљиво је да су ове играрије да би се утврдило ко је "најјачи у улици", сународнике тих супермилионера и све остале народе коштао у Првом светском рату 17 милиона мртвих и 21 милион рањених. Други светски рат био је још крвавији са 60-80 милиона мртвих док број рањених није ни познат. Математички говорећи око 10% светске популације је ликвидирано светским ратовима. Већ ова чињеница говори о томе да је људска грамзљивост најпогубнија људска особина.

Фаза 3: груписање и освајање света

Врло брзо након Другог светског рата глобалисти су оформили сложену структуру управљања и контроле држава са највећом еконономском, политичком, медијском и културном влашћу на планети.

Капиталистички појединци и њихови капитални монополи постали су не само одређујућа снага унутар својих капиталистичких држава, већ су пред крај 20 века прерасли сопствене државе и тиме припремили појаву наднационалног удружења крупног капитала - Глобализам.

Почев од 1945, Глобалисти синхронизовано и без значајнијих међусобних сукобљавања крећу у пљачку преосталих ресурса на планети вођењем локалних ратова уз интензивно коришћење манипулативних медијских средстава. Овај период траје до данас.

 

Референце:
'-Глобализација и нови светски поредак, др Војислав Мићовић, Чигоја, 2002
-The True Story of The Bilderberg Group, Daniel Estulin, TrineDay, 2007

9.07.2011