Славиша Нешић

РАЗУМ Уместо медија, хуманизам уместо глобализма, рекреација уместо спорта

Информатика / Да ли је Мајкрософт Виндоуз (10) оперативни систем?

 

Људи користе Microsoft Windows у великом броју у кућним и пословним окружењима широм света. Често се у употреби овог софтвера намећу бројна техничка питања и она се природно пласирају на Мајкрософт форум. Из године у годину суштински важна корисничка питања гомилају се на Мајкрософт форуму без одговарајућег одговора, а у неким случајевима без икаквог одговора. И тако долазимо до питања: да ли је Microsoft Windows (верзија 10)  заиста оперативни систем или нешто друго...

Ово питање наметнуло ми се када сам набасао на следећу дискусију на Мајкрософт форуму. У дискусији један корисник замолио је Мајкрософтове стручњаке за помоћ:

Где да нађем опцију "Проверите да ли има доступног ажурирања Windows 10, али ми допустите да одаберем да ли да их инсталирам?

Ми желимо да нас Windows 10 обавести "Хеј, ево ова ажурирања су доступна? Да ли желите да их преузмете (да се не преузму аутоматски), као што је било код старијих верзија? Windows 10 не само да преузима ажурирања са мреже него их још и инсталира. Ми једино имамо контролу над моментом рестарта рачунара.

Ми желимо контролу над преузимањем и инсталацијом ажурирања као код ранијих Windows  верзија. Да ли  има неки начин да добијемо стару опцију ажурирања у Контролном панелу? Или неки други начин да одаберемо које ажурирање желимо да преузмемо?

broken windows

Дискусија

У овом тексту нећу читаоца изнуривати детаљима ове дискусије зато што они нису од значаја за овај текст. Укратко, ја сам током прегледања одговора на горње техничко питање установио да су Мајкрософтови намештеници или они који заговарају ову компанију одустали од одговарања на горућа питања. То значи да корисник постави неко питање, али одговор који добије уопште није одговор на питање које је поставио! И још горе: за те људе је неодговарање на питања корисника постала једноставна навика!

Ова игра "покварених телефона" је иритирајућа за велики број корисника Мајкрософта, који испољавају љутњу због оваквог лошег третмана. Утисак који се добија је као да се компанија Мајкрософт иза леђа потсмева својим корисницима.

На послетку укључио сам се у горњу дискусију и послао свој коментар на Мајкрософт форум у коме сам заузео становиште да Мајкрософт Windows уопште није оперативни систем! Након објављивања мог коментара један од Мајкрософтових заговорника (који наводно не ради у компанији) покушао је да коментарише моје становиште али је на крају напустио даљу дискусију и нестао као у бекству. Ево наше дискусије, а ви читаоци процените сами ко је ту у праву.

 Да ли је Microsoft Windows заиста оперативни систем (превод текста)?

Мој коментар:

samuraj2macaWebОперативни систем би требало "да управља рачунарским хардвером и софтвером и пружа опште сервисе за рачунарске програме". У овој дефиницији није наведено, али се имплицитно подразумева да оперативни систем мора бити контролабилан и користан у адекватној мери да би послужио свом власнику. Нигде није наведено да је оперативни систем високо нестабилан и непоуздан систем намењен првенствено да произвођач оствари корист за себе. Узгред речено ово би иначе био раскид са нормалним начином функционисања тржиштa.

Упркос привидном изгледу и уобичајеном називу "оперативни систем", а у који смо преваром наведени да поверујемо, Windows је више "плаћени рекламни систем", сличан телевизору. Технички Windows је направљен око софтверског пакета "продавнице" (store). Софтвер продавнице је централан у модерној Windows платформи, што се јасно види из тога да вам није допуштено да на нормалан начин уклонимо овај нежељени део софтвера.

Прави модерни оперативни систем прави се уобичајено око језгра (kernel) или чега год другог, и у општем случају нема директну комерцијалну, рекламну или шпијунску (или је можете звати "телеметрија" или како желите) уграђену улогу и директно усмерену против основних корисникових потреба. Прави оперативни систем је окренут претежно ка ефикасности и користи коју пружа крајњем кориснику а не да примарно служи произвођачу оперативног система. Ово је веома слично као да вас произвођач вашег аутомобила натера да возите ваш (плаћени) аутомобил на она места на која то жели тај произвођач!

johnWayneWeb

Завршна реч: Windows није оперативни систем, и ми смо више-мање натерани да га користимо, и то морамо увек имати на  уму и то јасно наводити, као што то  ја овде радим.

 

Џим Вини одговара:

Не стоји "Ово је веома слично". Ви немате сопствени Windows  као што можете поседовати аутомобил. Ви плаћате лиценцу да користите оперативни систем у складу са лиценцним условима. Тако ако Windows није оперативни систем, како онда уопште можете да користите ваш рачунар? Да ли знате било који рачунар који се може користити без оперативног система?

Мој одговор:

samuraj2macaWebWindows  има савршено исписано парче папира са правним детаљима о томе шта купац добија. То нам је све познато. Ипак лиценца није замена за квалитет оперативног система. Windows  не укључује адекватне нити генерално захтеване особине. Наравно да ви можете начинити Windows  као производ за своје сопствено уживање ако хоћете. То је у потпуности легално такође. Неко може да направи ракету, стави велики натпис на коме пише "Ракета", да испише лиценцне услове за употребу, али то још не представља  ракету ако она не може да лети, зар не?

Ако мени не верујете, само издвојте најмање 20-30% веома незадовољних клијената на овом и другим Мајкрософт форумима да се уверите у оно што говорим. Зар нисте уочили да се многи људи горко насмеју кад прочитају неке од овдашњих одговора на сасвим једноставне и нормалне проблеме које су пријавили на форуму?

Ако вам се допадају моји примери са аутом, ево још једног: ако би било који произвођач аутомобила имао 20-30% (веома) незадовољних муштерија, зар би било нормално да констатује: "Ви сте платили лиценцу да користите ауто у складу са лиценцним условима?"

Ви би вероватно више требало да радите  на Линуксу, или чак на старом AT&T Unix-у, да се подсетите шта јесте/био прави оперативни систем. После више од 20 година развоја, Windows  технички нема ни најмање извињење за то што је постао.

Џим Вини одговара:

johnWayneWebВи немате начин да установите који је проценат Windows  10 корисника веома незадовољан. Не можете да се служите форумским порукама, зато што нико не одлази у болницу да пита људе тамо како се осећају. Чак и кад би усвојили да је луцкасти 20-30% број тачан, ви такође не знате колико много тих је високо незадовољно због сопственог незнања и брљања. Поново питам: ако Windows  није оп. систем, како Windows  корисници уопште могу да користе своје рачунаре, било да су ти корисници веома незадовољни или не? Да ли знате неки рачунар било где који ради без оперативног система?

Мој коментар:

 Ако неко прихвати слабо функционисање и намерно константно незавршен комад софтвера са круцијалним грешкама које ометају нормалну употребу - у том случају Windows би се могао сматрати оперативним системом. Са те тачке гледишта ви сте у праву.

Прво практично правило за оп. систем и уопште све техничке системе је предвидљивост њиховог рада. Нпр. Старт дугме и Нотифу панел блокирају се без нарочитог разлога на много рачунара и без поузданог решења овог проблема. Званично понуђене процедуре за решавање овога помажу само повремено. Колико година вам треба да се побринете за овако флагрантне проблеме? Али наравно, корисници су криви за све то!

Ако "луцкастих 20%" незадовољних муштерија није тачан број за Win 10, који број би сте ви сугерисали? Можда нула?

Као што можете видети, основни технички услови нису испуњени да би се Windows могао сматрати "оперативним системом". У најбољем случају можете га назвати "софтвером још увек у развојној фази после четврт века развоја". А то није у вези са личним расположењем, наклоностима или кишним данима.

Штавише ја никад не бих своје клијенте назвао "незадовољним због сопственог незнања". Ако су ваши клијенти такви каквим их ви сматрате, зашто онда њихова "незналачка" питања често остају без директних одговора на овом форуму?

Кад већ помињемо незнање, да ли ви или неки од 10.000 ваших високо компетентних колега из ваше фирме имају стварно решење за две године старо питање које је горе поставио незадовољан "незналачки корисник"?

Џим Вини:

johnWayneWeb<без одговора до данас>

 

 

 

 

Шта се десило?

Остаће тајна зашто је делија Џими побегао. Тешко је рећи да ли су његови коментари били најгори, или је то био један једини одговор Мајкрософт инжењера који је одговорио на нешто сасвим друго од онога што је упитао аутор дискусије и онај ко је питање поставио! Ова дискусија коју сам представио у овом тексту само је једна од многих на Мајкрософт форуму које реално доказују моје тврдње о Windows софтверу.

Microsoft Windоws 10 НИЈЕ оперативни систем зато што је фирма одлучила да не решава основне функцоналне проблеме своје тржишне звезде пре или након што га је лансирала на тржиште. Дозволите да сумирамо три реалне дефиниције Microsoft Winodws (....10):

  1.  Microsoft Windows је претежно рекламна платформа за коју корисници плаћају.
  2. Microsoft Windows је по мом скромном мишљењу намерно константно незавршен софтверски пакет са суштинским грешкама у функционисању које се повремено дешавају али тада озбиљно ометају његову нормалну употребу.
  3. Microsoft Windows је (хм....) софтвер још увек у развојној фази после узалуд утрошених четврт века.

Да ли ће га фирма учинити стварним оперативним системом? Млађи људи могу да причекају наредних 25 година да виде шта ће се десити, јел` тако?

Референца: Microsoft форум

11.2.2018

Copyright © 1998, Славиша Нешић. All Rights Reserved.

Europe, Belgrade